Käyttäjän JussiH kirjoittamat vastaukset

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • JussiH

    Palaan tuonne Panun herättämään kysymykseen; osataanko/huomataanko ottaa huomioon kaikki taimikonhoitoon (ennen ensiharvennusta) liittyvät kustannukset kun eri menetelmien tuottoa vertaillaan? Erityisesti nykymallin mätästämällä uusiminen rikkoo maanpinnan kauttaaltaan ja aiheuttaa runsaan lehtipuuviidakon ( 10-30 poistettavaa risua / m2, ts. helposti siis 100 000 kpl/ha ja on siten kallis tyovaihe, ja kaikki tämä vain 3-4 vuodessa). Näiltä pohjilta riski on et kaikki hoitovaiheet tulee maksettavaksi.

    Oletus lienee että jatkuvassa kasvatuksessa osa näistä hoitovaiheista/kustannuksista jää pois (heiniminen, varhaisperkaus, nuoren metsän hoito/taikon harvennus ja mahdollinen ennakkoraivaus) jolloin metsän tuotto onkin lopulta + merkkinen hoitokustannusten aleneman ansiosta. Tai sitten metsän kasvun täytyy olla todella merkittävästi jatkuvaa kasvatusta parempaa. Ainakaan ensiharvennustuotoilla ei tätä hoitokustannuskuoppaa korjata ja harvapa meistä lienee ehtinyt kokemusta kerätä 60 v päähän päätehakkuuseen lisääntyneistä moteista…

    JussiH

    Tarjouksissa kuulee näitä 300-400 e/ha raivaussahatyöhintoja, mutta selvää on että erityisesti mätästetty ala jossa kone on rypenyt mahaansa myöten ja rikkonut maanpinnan kauttaaltaan tunkee 34 vuodessa lehtipuuta ihan viidokkona. Raivaus on hidasta ja 3-4 pv/ha siihen menee. Silloin puhutaan varmasti tuon hintahaarukan yläreunasta;

    http://xn--metssuunnitelmat-ynb.fi/hinnasto/

    … koska 100 e/pv ei yksinkertaisesti voi elättää metsuriakaan jos meinaa verot maksaa. No, nyt kun tätä raivausta on tehty niin että kaikki lehtipuu pois, niin pahasti pelkään että ennen kuin tuo kuusi ehtii nousta niin on sama urakka edessä. Viimesyksyn raivatuilla kuvioilla jo nyt pahasti taas lehti vihertää.

    JussiH

    Mielenkiintoinen aihe ja alan taipua samaan lopputulokseen. Missä vaiheessa puutulojen arvonmuodostusta tämä maan myllääminen tulee metsänomistajalle lisääntyneenä tulona ?

    Jos 20ha kuusikon päätehakkuun jälkeen mätästys+taimet on 1000e/ha. Taimikon (mätästetyllä aukolla) varhaisperkaus on 800e/ha. Nuoren metsän hoito taas 800 e/ha ha ennakkoraivaus ennen ensiharvennusta on taas sama uusiksi 800 e/ha. Kulut on tässä vaiheessa 20 000+16000+16000+16000 = 68000e. Ensiharvennuksesta saa max 16 000, joten harvennuksen + päätehakkuun tulee tuottaa 52 keur (ilman korkoja) enemmän kuin nykyisillä viidakkomenetelmä metsänkasvatuksilla. Ei tuota päätehakattua kuusikkoakaan ole 1900 luvun alkupuolella mätästetty ja hyvin on kasvanut. Luulenpa että tämä loppuu ihan jo siitäkin syystä ettei 800 e/ha hinnalla saa enää tulevaisuudessa  tekijöitäkään. Maaseuduilta on nuoret lähteneet ja kyliltä loppuu viimeiset vanhat tekijät ihan näinä vuosina. Siinä ei kummosille ansioille pääse kun viidakosta saa raivata taimenraatoja esiin 5 pv/ha.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)