Käyttäjän Kassinen kirjoittamat vastaukset

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)
  • Kassinen

    Kyllä nuo laserkeilaukset tehdään ihan omina hankkeina. Maanmittarin aineistoja on käytetty vain joillakin alueilla.

    Hieman on hankala kertoa tuosta keilauksella saadusta puustotietojen laadusta. Laatu riippuu niin monesta tekijästä. Kattava koealaverkosto on yksi iso tekijä puustotiedon laadussa. Jos jonkinlaisesta metsästä ei ole koealoja niin puustotieto ei ole kohdallaan.

    Keilausprosessi on melko monitahoinen homma. Tuossa lainaus miten keilaus toimii. Hommahan ei mene niin että lennetään koneella ja homma on valmis…

    ”Kaksivuotinen prosessi varmistaa tiedon laadun

    Alkuvaiheessa laserkeilauksesta kuluu noin 2 vuotta siihen, että tiedot on täydennetty, tarkistettu ja käsitelty hyödynnettävään muotoon.Ensimmäisenä kesänä alueella tehdään ilmakuvaus ja laserkeilaus sekä mitataan koealat maastossa. Talvikaudella määritellään puustotiedot jokaiselle alueen ”hilaruudulle” ja niiden perusteella metsikön luonnollisia rajoja mukaileville kuvioille. Hilaruudut ovat 16 m x 16 m kokoisia alueita, joista inventointialue koostuu.Toisen kesänä inventointia täydennetään. Maastossa käydään arvioimassa kohteet, joille uusi inventointimenetelmä ei ole tuottanut riittävän luotettavia tietoja. Tarkistettavia kohteita ovat pääasiassa taimikot ja alueelle epätyypilliset metsät. Syksyllä viimeistellään tiedot metsävaroista, metsien hoitotarpeista ja hakkuumahdollisuuksista.”

    Kassinen

    Laserista saadaan kyllä oikea kuutiomäärä varttuneissa metsissä. Suurin ongelma on vielä puulajijakauma. Puhtaisiin yhden puulajin metsiin laser tuottaa lähes poikkeuksetta myös muita puulajeja.

    Aivan oikein vuoden 2004 jälkeen kaikki suunnitelmat on julkaistu palvelussa. Jos alueelle on tullut keilaustietoa se on ajettu vanhan tiedon päälle, lukuun ottamatta aivan tuoreita suunnitelmia. Kuviotiedoissa oikealla alhaalla näkyy vuosi ja tietojen keräystapa. Tästä voi tarkistaa onko tieto laserista vai suunnitelmasta.

    Otson tai muidenkin toimijoiden on mahdollista saada käyttöönsä (metsänomistajan suostumuksella) laserista lähtöisin olevaa puustotietoa. Tuskin he sitä suoraan suunnittelmaksi laittavat. Keilaustieto on varsin mainio apuväline varsinaisen suunnitelman tekoon maastossa. Kuviorajat on jo valmiina yms…

    Itselläni on nyt kokemusta kolmelta eri keilausalueelta ja homma on kehittynyt paljon. Saa nähdä mihin tämä lopulta päätyy. Onhan tämä jo melkoinen uudistus. Ei ehkä jokunen vuosi sitten voinut edes kuvitella että metsää ”mitataan” lentokoneesta. Ja pääasia, että tällä saadaan toimintaa metsiin.

    Toisaalta ihmetyttää, että palvelulla on kahdenlaisia käyttäjiä. Toiset ovat palvelusta aivan innoissaan ja toiset lyttäävät palvelun täysin. Ehkäpä tässä selviää se, että toiset tarvitsevat just eikä melkein tiedon ja toisille riittää hieman vähempi. Positiivista palautetta on tullut etenkin yhteydenpidosta metsänomistajiin ja päivityspyyntöihin nopeasti vastaamisesta.

    Toimijat ovat kaikesta päätellen erittäin kiinnostuneita palvelusta ja hyvä näin.

    Nämä näkemykset on sitten henk.koht. näkemyksiä, eikä itselläni ole tietoa kuin yhden alueyksikön hommista.

    Ja edelleen on hyvä muistaa tämä: ”Suomen metsäkeskuksen lakisääteinen tehtävä on tuottaa ja ylläpitää ajantasaista metsävaratietoa. Nämä tiedot Metsäkeskus tarjoaa metsänomistajapalvelussa käyttöösi…”

    Kassinen

    Taimikot käydään pääosin tarkistamassa maastossa. Tieto voi olla peräisin myös taimikonperustamisilmoituksesta. Tieto voi olla peräisin myös viranomaistarkastuksesta tai vaikkapa suhteellisen tuoreesta metsäsuunnitelmasta. Tässä hirvituhokuviolla veikkaisin että kuviolla ei ole käyty keilauksen jälkeen tekemässä maastotarkastusta.

    Tulipas tuohon pieni virhe. Varttuneimpien T2 taimikoiden-tietoja tulee nykyään jo keilauksestakin. Ainakin ihan tuoreimmilla keilausalueilla. Nämä on oman kokemuksen mukaan lähinnä hyvin hoidettuja yhden puulajin metsiä. Kehitystä tapahtuu…

    Kassinen

    Samoja asioita siellä toki on ja esitetään. Mutta siellä ei tehdä mitään kestävyyslaskelmia hakkuiden suhteen. Esimerkiksi kaikki uudistuskypsät saavat uudistushakkuuesityksen.

    Ja tuo hinta voi toki pienelle tilalle olla kalliimpikin kuin suunnitelma. Isolle tilalle todella paljon halvempi. Ja M.fi palveluahan ei tarvitse ottaa joka vuodeksi jos siltä tuntuu… Maksat kun tarvitset…

    M.fi tiedot riittävät monelle, jos ei riitä niin ota suunnitelma!

    Taimikoiden hoitoesitykset eivät tule keilauksesta. Jos niissä on ongelmia ota yhteyttä paikalliseen keskuksen toimihenkilöön. Tai ilmoita ongelmallisista kuvioita M.fi korjauspyyntönä. Nuokin kuviot saat näin kuntoon. Kuviotiedoissa on virheitä ja se on tiedossa. Tämän takia myö täällä ollaan ja korjataan jos tarpeen.

    Kartasta kommentoin juuri tämän palstan mielipiteiden takia. Kartta tuntui monessa kommentissa olevan se ongelma.

    Eikä ole tarkoitus aliarvioida metsänomistajien tarpeita, mutta aika usein tuntuu että kaikki pitäisi olla palvelussa heti kohdallaan. Tosin on niitäkin isäntiä, jotka ilmoittavat asiallisesti puutteet ja ne sitten korjataan. Näin molemmin puolin joustamalla hommat pelaa. On aivan eri asia jos päivityspyyntö alkaa näin: ”Näillä kuvioilla on virheitä, voisitko korjata” tai jos se alkaa näin: ”Kuviotiedot ovat aivan päin hel****ä!!!” Ja usein tämän jälkimmäisen osalta ei ole edes mitään selvitystä mitkä kuviot ovat pielessä. Nämäkin äkäiset ovat olleet lopulta tyytyväisiä kun tiedot on laitettu kuntoon.

    Kassinen

    Ilmakuvaus suoritetaan aina samana vuonna kuin keilauskin.

    Kassinen

    On nyt tullut touhuttua täällä Metsäkeskuksen päässä tämän palvelun kanssa jonnii verra.

    Ensinnäkin metsänomistajien on muistettava että Metsään.fi EI OLE metsäsuunnitelma. Tästä on tullut hirveästi väärinkäsityksiä.

    Tuohon tiedon julkaisunopeuteen voisi sanoa, että nyt käsitellään aika suuria pinta-aloja. Ei voi olettaa, että tieto tulisi palveluun muutamassa viikossa. Aiemmin kyllä suunnitelman sai jo muutamassa viikossa niin halutessaan. Ja varmasti saa nytkin kun raottaa kukkaroa ja tilaa suunnitelman.

    Ja sitte hieman lasertiedon laadusta. Ehkäpä metsänomistajat oppivat vanhan suunnittelun aikaan pikkuisen liian hyvään. Nykyään tuntuu, että millään muulla ei oo väliä kunhan metsikkökuvion kuutiomäärä on kohallaan ja just kohallaan eikä melkein. Itsekkin metsänomistajana pidän tärkeämpänä, että toimenpide-ehdotus on oikein ja oikein ajoitettu. Toki ymmärrän, että moni suunnittelee hankintoja yms. hakkuutulojen kautta ja olisihan se mukava tietää jo etukäteen minkä verran euroja tilille kilahtaa…

    Ja sitten tähän karttaan. Moni metsänomistaja tietää tasan tarkkaan oman tilansa. Tietää kuviot tietää rajat. Silti tuo kartta on pirun tärkeä. Puhumattakaan ilmakuvasta. Aikanaan kun tein suunnitelmia niin tuntuin että tuo ilmakuva oli se miksi suunnitelman yleensä joku tilasi… Ei tarvinnut markkinoidessa mainita kuin, ”saat kaupan päälle ilmakuvan”, ni monesti napsahti tilaus. Joten jospa tuota Metsään.fi karttaliittymää päivitettäisi hieman niin käyttäjämäärä räjähtäisi käsiin??? 😉

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)