Käyttäjän Kuntoilija kirjoittamat vastaukset

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Kuntoilija

    Itselleni alkoi tulla pään jomotusta noista käryistä, joten siirryin kokonaan valmisbensoihin pari vuotta sitten. Heti loppui nuo päänsäryt, mutta toki noita muovikanistereita nyt kertyy jätteeksi, mikä ei sinänsä ole hyvä.

    Omissa metsissä tulee raivailtua ja sahailtua 50-100 tankillista vuodessa päätoimen ohella, joten vuosittainen rahallinen ero kustannuksissa ei ole suuri. Tilasin viime perjantain alennuksesta Husqvarnan pienkonebensaa isomman kanisterisatsin ja hinnaksi kotiinkuljetettuna tuli 2,66 €/l eli kyllä kuluttajalle oikein hyvä hinta (ei ehkä kauppiaalle).

    Kuntoilija

    Terve! Onko palstailijoilla kokemuksia Speed-tuotemerkin 2T pienkonebensiinistä? Olen käyttänyt viime vuodet Husqvarnan ja Nesteen valmista 2T pienkonebensiiniä raivaussahassa (545 autotune) ja moottorisahassa (555). Nyt näyttäisi olevan tarjouksessa tuota Speed-tuotemerkkiä ja pohdin minkälaatuista tavaraa se on ja uskaltaako sitä huoletta käyttää?

    Kuntoilija

    Näin täytyy pyrkiä toimimaan. Kiinnostavaa seurata miten tilanne kehittyy kuinka tiheästi taimia alkaa puskea.

    Kuntoilija

    Kevät etenee ja täällä Etelä-Suomessa alkaa keskilämpötilat pikku hiljaa kivuta viiden asteen yli, joten juurikäävän leviäminen lienee taas mahdollista. Vieläkö kaadatte havupuita kevään taimikonharvennuksissa ja nuoren metsän kunnostuskohteissa?

    Itse olen omilla nuoren metsän kunnostuskuvioilla tehnyt niin, että kesäkaudella olen raivannut lehtipuustoa ja sitten talvikaudella käynyt samat alueet uudestaan läpi ja laittanut havupuut sopivaan tiheyteen. Jälkimmäiset käynnit ovat olleet mukavan nopeita ja kivaa hommaa lehdettömään aikaan. Ensi talvikaudelle jäi pari hyvää noin 10-vuotiasta taimikonharvennuskuviota (kuusta ja mäntyä), joista saatan kesällä käydä raivaamassa jo lehtipuustoa ja poistamassa pahimmat piiskaavat koivut.

    Kuntoilija

    Otin nyt käyttöön Sthilin Dynamic GTX 2 (S2) kengät. Laitoin ne eilen jalkaan tuulenkaatojen sahailuun. Jalassa oli urheilusukka ja kiristin ne hyvin. Itse asiassa enempää ei edes saanut kiristettyä.

    Istuvuus oli ihan OK, mutta isoin miinus liittyy kengän kevytrakenteiseen läppään. Päivän aikana nauhojen hakaset painoivat yllättävän paljon nilkan etupuolta ja kengän yläosa vastaavasti säären alaosaa. Lounastauolla taytyi laittaa varasukat ”pehmikkeeksi” läpän alle, kun oli tullut aikamoiset nirhaumat aamun aikana.

    Onko muilla ollut vastaavaa ongelmaa? Jos on, niin oletteko keksineet mitään hyviä kikkoja tuohon? Illalla oli jalat aika turvoksissa ja pystyi katsomaan mihin kohtaan hakaset olivat painaneet! Täytyy yrittää viritellä jonkinlainen pehmustus, koska muuten jalat menee nopeasti enemmän rikki.

     

    Kuntoilija

    Kyllä se tosiaan vaikuttaa siltä, että parempi tehdä nyt kuin odottaa kolme vuotta uutta tukikelpoisuutta. Sen verran kovasti tuntuu kasvavan vuosittain, että kolmessa vuodessa vahinkoa tulee koivujen piiskauksesta ja latvukset rupeaa supistumaan.

    Kuntoilija

    Uusi kemera astui voimaan 2015 (1.6), jossa määriteltiin nuo tukikelpoisuudet uusiksi. Varhaisperkauksen jälkeen 7 vuotta väliä, ennekö voi hakea tukea nuorenmetsänhoitoon. Vanhan kemeran aikaan oli aina 10 v hoitovelvollisuus.

    Kiitos pihkatapille ja Artolle!

    Noilla kuvioilla (yhteensä noin 8 ha) on tosiaan tehty taimikonhoidon toteutusilmoituksen päätös vuoden 2016 lopulla. Seitsemän vuoden väli tarkoittaisi, että voisi hakea nuoren metsänhoitoon tukea vuoden 2023 lopulla.

    Tavoiteltava puusto on nyt keskipituudeltaan noin 5 metristä ja siitä on noin 80% on mäntyä ja 20% kuusta. Runkoluku vaihtelee, mutta on yli 3000 runkoa ja lisäksi koivua puskee vähän joka puolella tämän lisäksi. Poistuma tulisi koostumaan pääasiassa koivusta ja männystä.

    Olisi mitään järkeä odottaa kolme vuotta ja hakea sitten tuo kemera vai pistää suosiolla raivaus työn alle tänä syksynä?

    Metsäkupsalle; tein yhden toisen kuvion osalta taimikonhoitohakemuksen (Metsään.fi) tämän vuoden huhtikuussa ja toteutusilmoitus toukokuussa ja rahat tilille myös toukokuussa, joten itselläni homma hoitui nopeasti.

     

    Kuntoilija

    Tässä olisi kysymys palstan kemeratietäjille. Parille kuviolle tuli haettua kemeratukea taimikon varhaishoitoon vuosina 2015 ja 2016. Työ onnistui ja taimikko on kasvanut hyvin ja nuoren metsän hoito alkaa olla pian ajankohtaista.

    Onko nuoren metsän kemeratuen hakemiselle esteitä sen osalta, että pitääkö olla tietty määrä vuosia taimikon varhaishoitoon myönnetyn tuen ja nuoren metsän hoidon tuen hakemisen osalta?

    Kuvioiden puusto täyttää hyvin vaatimukset nuoren metsän hoidon tuen hakemiseen, mutta lähinnä epäselvää itselleni on siitä, että onko taimikon varhaishoidon tuella jokin vaikutus nuoren metsän hoidon tukeen.

    Kiitos jo etukäteen!

    Kuntoilija

    Moi!

    Mielelläni kuulisin muidenkin kommentteja liittyen yhden suuren puunostajan hintatakuuseen. Olemme myyneet vuoden parin välein puuta Etelä-Suomessa sijaitsevalta tilaltamme. Alkuvuodesta tehtiin kaupat 1800 motin kesäkorjuuleimikosta (metsätie vieressä). Silloin muun muassa tukkien kauppahinnat olivat pari euroa korkeammat kuin sen hetken keskiarvot kauppahintatilastoissa, jotka näkyvät myös Metsälehden hintaseurannassa.

    Korjuu tehtiin kesällä ja tiet pidettiin kunnossa ja mursketta ajettiin ostajan toimesta leimikolle johtavan metsätien silmukkaan. Ostajaan on hyvä suhde ja asiat ovat sujuneet aina jämptisti ja hyvällä palvelulla.

    Syksyllä puiden hintataso on noussut aika paljon, mutta meille ilmoitetun hintatakuun perusteella tukkihintoja ei kuitenkaan korjattu kuin noin puolella eurolla. Näin ollen mäntytukin korjatuksi hinnaksi tuli 58,50 euroa ja kuusitukin 60,40 euroa. Näitä tuli yhteensä vajaa 1200 mottia. Samaan aikaan tukkien keskiarvohinnat ovat nousseet talvesta noin parilla eurolla (tilastojen mukaan).

    Odotin kyllä, että hintatakuu olisi ollut parin euron luokkaa tukkien osalta. Kyseessä oli kuitenkin isohko kesäkorjuuleimikko tien vieressä. Puukauppatilastojen keskiarvohinnatkin ovat jopa samoissa tai korkeammalla kuin nuo hinnat. Tuntuu siltä, että hintatakuu ei kyllä toiminut tässä ihan oikein.

    Mitä mieltä olette tästä hintatakuuasiasta?

     

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)