Käyttäjän Kunttakerros kirjoittamat vastaukset

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Kunttakerros

  Hankinta hakkuu on minusta yksiä mielekkäimmistä liikunta muodoista. Järkevyydestä en sitten tiedä, riippuu miten vehkeet kestää, pysyy pinnalla yms.

  Sen verran kuitenkin tulee tehtyä mitä suinkin palkkatöiltä ehtii ja emäntä päästää. Yleensä koitan valita helppopääsyisiä kohteita. Usein kohteet ovat joko pieniä, ylispuu kohteita tai muutoin sellaisa joita ei ensimmäiseksi kannata pystykauppana teettää. Viimevuonna näytti tulleen 220kiintoa. Täytyy toki tunnustaa että minulla on renkinä vetreä eläkeläinen joka tekee osan. Samoissa määrissä on pyörinyt viimevuodet. Pääosin havu- ja koivukuitua. Myöskin leppää tuli myytyä 14kiintoa savustuspuru yrittäjälle.

  Ennakkohinnat tämän vuoden hankinnoissa oli havukuitu 31, koivukuitu 31 ja haapa 20. Havutukit 60 ja niiden minimipituus 37.

  Tosin näyttäisi että tämän talven saalis tulee olemaan pitkälti energiapuu voittoista.  Kemerahakemukseen tuli rastitettua pienpuun korjuu ja sitä näyttäisikin kertyvät tuosta hiljattain hankitun palstan hoitamattomasta 3h 20v taimikosta melkoiset määrät. Tien varresssa lienee nyt noin 100 kiintoa ja homma ei ole vielä puolessa. Energiapuusta olen tavannut tehdä kauppaa paikallisen energialaitoksen kanssa.

  Pienenä kevennyksenä; viimeviikonlopun pakkasilla ajattelin aamutuimaan kärrätä aluksi tavaraa tienvarteen ja aloittaa sahahommat päivän valjetessa. Olikin sitten virhe aloittaa sahaus valmiiksi kostuneilla saappailla ja sukilla. Tankillisen jälkeen oli varpaat niin jäässä että kahvitauko oli pakko pitää hytissä paljain jaloin penkillä kyykkien ja odotella koneen käydessä että väri ja tunto palaa varpaisiin. Amatööri virhe.. E-pohjanmaa.

  Kunttakerros

  Kiitoksia kommenteista, ja pahoittelut viiveestä vastakommenteille. Maapohja on mt:n karummasta päästä.  Arviointia hieman hankaloitaa aikaisemman puuston tiheydestä johtunut valonpuute jolloin pohja on ollut melkoisessa pimennossa. Hiekkaharjun ja joen välissä olevaa tasaista pohjaa johon varmaankin vesi on aikanaan kuskannut hienoa ainesta. Sen verran tasaista ja kosteaa että pintaan on muodostunut sammalta ja siitä ajanmyötä turve/multakerros.

  Hakkuu tehtiin/sai tehdä koneellisesti mutta ainoastaan maan ollessa jäässä. Liaäkommenteilla että ajourat tulee suunnitella ilman että maapohjaan tulee painaumia. Ja kyllä, muinaismuistolaki pystyy tällaisessa paikassa rajoittamaan maankäyttöä koskien muunmuassa metsänuudistamisen toimintatapoja. Mutta eipä siinä, ensikeväänä kuokan ja pottiputken kanssa hommiin.

  Kunttakerros

  Ikä vajaa 40 ja metsät reilu 120. Metsät e-pohjanmaalla. Palkkatöiden ja perhe-elämän ohessa ihan riittävästi tuntuu tekemistä olevan. Metsät kuitenkin helpompi harrastus kun perintönä tullut 20ha peltoa. Metsässä harvoin joutuu öitä viettämään, pelloilla joka vuosi. Välimatkaa mailla ja sängyllä 60km.  Metsää pyrin ostamaan aina kun sopivia ilmaantuu. Yleisessä myynnissä olleista en ole vielä koskaan lisähehtaareja saanut, hinta on noussut aina yli sen mitä olen ylärajaksi järkeillyt.

  Kunttakerros

  Alkuperäiseen kysymykseen viitaten, kuulostaisi että tarjoajina ovat sahatavaran jalostaja ja toisena pääasiallisesti sellun tuotantoon keskittynyt yritys. Tukki saantoon vaikuttaa kokemukseni mukaan paljonkin se millaista tavaraa ostaja haluaisi syntyvän ja millaista koodia se tehtaalta moton apteeraukseen syöttää. Katkonnan erot ovat suurimmat juuri tuollaisilla tukkipuun rajoilla olevalla puustolla.

  Pienikokoisella tukkipuulla ja 2-3 harvennuksilla olen suosinut sahoja. Enskat sellun keittäjille tai helpot tienvarret hankintana. Järeät uudistukset meni viimeksi sahalle.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)