Käyttäjän Lauri Vaara kirjoittamat vastaukset

Esillä 5 vastausta, 51 - 55 (kaikkiaan 55)
  • Lauri Vaara

    Kylläpä tässä keskustelussa osataankin tehdä yksinkertaiset asiat monimutkaisiksi. Mitä tapahtuisi, jos tänään kiellettäisiin pystykaupat kilpailulain vastaisina?

    Huomenna lainmukainen ja korruptiovapaa puukauppa olisi tällainen. Ensin puunmyyjä ja metsäyhtiö tekisivät puusta ”hankintakaupan” ja sen jälkeen samat sopijapuolet puunkorjuusta urakointisopimuksen. Puunkorjuun ja kuljetuksen järjestäminen säilyisi ennallaan metsäyhtiön työnä.

    Ylihuomenna puunmyyjä tekisi metsäyhtiön kanssa ”hankintakaupan” ja metsänhoitoyhdistys kilpailisi sen korjuusta metsäyhtiön kanssa. Puunmyyjä hyväksyisi yhdistyksen korjuupalvelun. Puu luovutettaisiin metsäyhtiölle puukaupassa sovittuna ajankohtana ja metsäyhtiö järjestäisi puun kuljetuksen käyttäjille.

    Viikon kuluttua metsänhoitoyhdistys ehdottaisi arvokkaan leimikon myyjälle suoria kauppoja eri puutavaralajien ostajien kanssa. Arvopuut, esimerkiksi pylväät, myytäisiin pylväiden viejälle, sahatukit paikalliselle sahalle ja kuitupuu metsäyhtiöille. Puukaupat ja puiden kuljetuksen ostajalle järjestäisi metsänhoitoyhdistys. Metsäyhtiötä ei tarvittaisi puunhankinnassa lainkaan. Yhtiö olisi vain puun ostaja.

    Nämä esimerkkeinä vaihtoehdoista, jotka korruptiovapaa puukauppa tekisi mahdolliseksi. Vaihtoehtoja puukaupoille, puunkorjuulle ja kuljetukselle on loputtomiin.

    Lauri Vaara

    Lauri Vaara

    Metsäojien perkaaminen lava-alustalta

    Perattavan ojan päälle asetetaan lava, jonka päältä kone perkaa ojaa. Lavoja on vähintään kaksi peräkkäin. Kun kone on perannut ojaa lavan reunaan saakka, kone siirtyy seuraavalle lavalle, siirtää jättämänsä lavan kaivukoneen kauhalla taakseen ja perkaa ojaa lavan leveyden verran lisää. Ja sama uudelleen.

    Menetelmä oli aikoinaan käytössä maanviljelysinsinööripiireissä, kun piirit kaivoivat valtaojia upottavilla soilla. Metsäojien perkauksessa menetelmä mahdollistaisi nykyistä kapeampien ja kevyempien koneiden käytön, mikä vähentäisi ojanpientareitten ja ojitusalueen puuston menetystä.

    Kun ojat on kaivettu enimmillään 1,5 metrin levyisiksi, lavan pituus voisi olla noin kaksi metriä. Leveys voi vaihdella, sillä lavoja voi asettaa peräkkäin kahta enemmänkin. Leveän lavan voi myös kuljetuksen helpottamiseksi saranoida kahteen tai kolmeenkin osaan taittuvaksi. Lavoja kuljetettaisiin maastossa koneen perässä ketjuilla vetämällä. Lavojen avulla voitaisiin helposti ylittää ojia, kun liikutaan ojitusalueella.

    Kaupungeissa johtokaivantojen tilapäisinä siltoina käytetyt teräslavat saattaisivat olla kelvollisia kaivulavoja, kun niihin liitetään ripustimia, joista lavoja voidaan liikutella kaivukoneen kauhalla.

    Lava-alustalta perkaukseen soveltuvat vain ympäripyörivällä rungolla varustetut koneet. Kun ojien perkaus ei vaadi hydrauliikalta yhtä paljon tehoa kuin uuden ojan kaivu, perkaukseen soveltuisivat minikaivukoneet, joita kaupungeissa käytetään johtokaivantojen tekemiseen. Internetissä esitellään New Holland, Kobelco -merkkisiä koneita, jotka ovat kapeita ja tela-alustaisia ja joita on saatavissa vaihtelevan tehoisina ja painoisina.

    Lauri Vaara

    Olen ETLAn kustantamassa vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa ”Tehottomuutta, terroria ja tiedotusta maan metsissä” esittänyt vision (s. 112), miten metsätalous ja puunhankinta toimivat markkinatalouden oloissa. Visioon sisältyy myös arvio riskeistä metsäteollisuudelle.

    Lauri Vaara

    Lauri Vaara

    Metsäalan perusongelma on metsänhoitajien taloudellisen osaamisen puutteellisuus. Ammattikunnan biologiaan painottunut koulutus ja kulttuurin perinteet ovat ylläpitäneet metsänhoidon korostunutta asemaa ja metsätalous yritystoimintana on jäänyt taka-alalle.

    Puutteellinen liiketaloudellinen osaaminen konkretisoituu tehokkuuden väärinymmärtämisenä. Tehokkuus ymmärretään metsäalalla määrätehokkuudeksi kustannustehokkuuden sijasta; puunkasvatuksessa m3/ha ja puunkorjuussa m3/työtunti. Taloudellinen tehokkuus, kustannukset kuutiometriä kohden, jää toisarvoiseksi.

    Tehokkuuden väärinymmärtäminen on tuonut mega-luokan vinoutumia metsätalouteen. Maataloustraktorit syrjäytettiin puunkorjuusta 1960-luvulla ja tilalle tuotiin metsätraktorit, vaikka maataloustraktorit taksataulukoidenkin mukaan olivat metsätraktoreita edullisempia. Tehokkuuden mittaaminen kuutiometreillä ei ota huomioon koneiden pääomakustannuksia.

    Väärinymmärretty tehokkuus edellyttää metsänomistajan syrjäyttämistä puunkorjuun hallinnasta, sillä metsänomistaja korjuutyön ostajana ei kysy määrätehokasta, vaan kustannustehokasta korjuutyötä. Puunkorjuu otetaan metsäyhtiöiden hallintaan puun pystykaupalla. Pystykaupassa metsäkoneiden kallis korjuutyö myydään metsänomistajille piilotetusti puukauppaan sidottuna.

    Metsäyhtiöillä ei ole maksajan vastuuta korjuun kustannuksista, sillä ne peritään puunmyyjiltä. Kustannukset vähennetään etukäteen puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnasta. Puun myyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia.

    Metsänkäsittely on alistettu metsäkoneiden vaatimaksi avohakkuuksi ja metsänviljelyksi. Kallis avohakkuu/viljely yhdessä kalliin korjuutyön kanssa on vienyt metsätalouden kaaoksen tilaan niin tuotantotoimintana kuin metsäluonnon käsittelynäkin. Kaaos piilotetaan massiivisella tiedotuksella ja teknisesti tehokkaiden metsäkoneiden työnäytöksillä. Mainostamisen ja tulosten ristiriidassa metsäala muistuttaa keisarin uusia vaatteita.

    Lauri Vaara

    Tiede.fi foorumin keskustelupalstalla on vuosien mittaan käyty metsään liittyvää keskustelua useissa viestiketjuissa. Biologia ja ympäristö-palstalla on keskusteltu lähes kuusi vuotta aiheesta ”Kootut argumentit avohakkuu/viljelymetsätaloutta vastaan”. Ketju alkoi elokuussa 2006 ja viimeinen viesti on huhtikuun 23 päivältä.

    Aihe on biologia ja ympäristöpalstan luetuin keskustelu. Viestejä on ketjuun lähetetty tähän mennessä 5 582 ja lukijoita on ollut 235 928. Luvut kertovat siitä, että lukijamäärä on moninkertainen Metsälehden keskustelufoorumiin verrattuna.

    Ketju löytyy näin: tiede.fi/keskustelut/biologia ja ympäristö

Esillä 5 vastausta, 51 - 55 (kaikkiaan 55)