Käyttäjän Numppi kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 542)
  • Numppi

    Miksi sitten välillä tehdään näitä negatiivisen päivän operaatioita? Viime vuonnakin se reilu 460 tuntia. Mikä näiden ”manipulaatioiden” tarkoitus on? Eikö tällöinkin kannattaisi ajaa tuotantoa alas, jotta voidaan välttää ylitarjonta. Vedoten  vaikka pelikaanin lentäneen turbiiniin ja ottaa rahat pois? Eihän kukaan niitä mukaasi valvo.

    Numppi

    Suomen tuotanto oli 12000MW paikkeilla. Kulutus liki 15000MW. Sähköpula oli lähellä. Juuri enempää sähköä ei olisi Ruotsista pystynyt tuomaan.

    Fingrid mukaan pohjois – ja Etelä-Ruotsista voidaan tuoda 1200Mw+12000MW etelä ja pohjoinen. Virosta noin 1000Mw. Norja 100MW. Nämä oli liki tapissa perjantaina.  Eli operaatiosi kuivuu kasaan.

    Turha ihmetellä miksi muualla ei ollut hintapiikkejä perjantaina. Samanlaista tilannetta sään ja tuotannon suhteen ei ollut muualla.

    Numppi

    KMO ne tuossa jo ansiokkaasti mainitsi. Olkiluoto 3verran tehoa poissa pelistä. Viikon jatkunut ennätyksellinen kylmyys, 2000luvun kylmin aika.  Etelässäkään ei pakkanen päivälläkään pudonnut alle 15 asteen. Ruotsista tuotiin maksimikapasiteetilla. Ruotsissa ja Norjassa ei tällaista pakkasta samaan aikaan ollut. Keski-Eurooppa oli matalapaineen kourissa, ilma oli lämmin.
    Fingrid antoi varoituksen torstaina. Oli tulossa perjantai päivä, valtaosa kuluttajista määräaikaisessa sopimuksessa, jotka eivät välitä siirtää kulutustaan huipputunneista jolloin sähköä käytetään eniten. Monilla sähkönkulutus vain lisääntyy perjantaisin saunojen ym muodossa. Myös esim OL 3 olisi voinut pudota tuotannosta perjantaina yhtäkkiä.

    Kerro toki mikä yhtiö perjantaista eniten hyötyi? Ei taida yhtiötä löytyä ketä ei olisi valtaosaa myynneistään jo suojannut.

    Numppi

    Niin sinä uskot näihin operaatioihin, että hintavaihteluita aiheutetaan tarkoituksella.  Kuten jo aiemmin on puhuttu niin valtaosa tuotannosta on suojattu vuosiksi eteenpäin.  Jos et ole myynyt tuotantoa pörssiin voit tehdä satumaisia voittoja pörssisähkön hintaa keinottelemalla. Kerro joku yhtiö kuka tällaista riskipeliä harrastaa?

    Numppi

    En ole lopettamassa yhtään mitään. Miten yhtiö voi jatkossa hinnoitella sopimukset ilman huomattavia riskejä jos ne pitää saada osumaan 15% sisään?

    Jokainen saa tehdä sen sopimuksen kuin haluaa. Kyse oli siitä meneekö markkina pian siihen ettei määräaikaisia enää myönnetä. Jos kaikki 15% ylittävät menee lautakuntaan ja sovitteluun.

    Numppi

    Niin verrataanko sitä markkihintaiseen pörssisähköön vai kuluttajille tarjolla olevien määräaikaisten keskihintaan?  On määräaikaisissa varsin rajut heilahtelut lähtien palstan reilun 5centistä,  päättyen jonkun huijatun mummon 40centin määräaikaiseen.

    Numppi

    15 vuoden pörssiuralla ollaan kyllä tehty tilastojen valossa enemmän hyviä valintoja kuin huonoja. Tilastoihin tulee aina myös huonoja vuosia. Ei se Kallenkaan elämä pelkkää ylämäkeä ole!

    Numppi

    Niin, että määritelläänkö pörssisähkön keskihinnan mukaan ja siihen tuo 15% sääntö? Täällä kun ilmoitetaan pörssisähkön keskihinta niin sanotaan, että siihen on huono verrata ja se ei kerro totuutta.

    Numppi

    https://www.iltalehti.fi/talous/a/35ad0cd0-727a-4387-a016-dd63efd05df0

    Ihailtavasti täällä on oltu huolissaan pörssisähköasiakkaiden maksukyvystä. Ahdinkoa taitaa enemmän aiheuttaa muut sopimustyypit.

    Tilanne menee pian siihen, että yhtiöt ei myönnä kuin pörssisähköä. Kuluttajalautakunnan linjauksen mukaan määräaikainen saisi olla korkeintaan 15% kalliimpi kuin keskihinta. Keskihinta joka siis ei täällä ole suosiossa. Hankalaksi menee määräaikaisten myöntäminen.

    Numppi

    Teithän Puuki sinäkin sen johtopäätöksen, että pörssisähkön marraskuun 23 hinnalla arvioituna tulee sinulle määräaikainen halvemmaksi. En ymmärrä näitä laskureita. Ainoastaan myyjän marginaalin kilpailutuksen ymmärrän.

    Mahtaakohan tällä palstalla olla luottoa Fingridin laskureihin? Saattavat olla energiateollisuuden kätyreitä.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 542)