Käyttäjän Numppi kirjoittamat vastaukset
-
Ei Tolopaiselta voi odottaa että osaisi laskea keskihintoja, kun ei osaa itse pörssisähkön joulukuun keskihintaa katsoa.
Tolopainen on myös aiemmin väittänyt, että sopimus kannattaa uusia aina kesällä ”ylituotantotilanteessa”. Silloin saa kuulemma halvalla. Oikeassa maailmassa sillä ei ole mitään merkitystä teetkö sopimuksen pakkaskelillä vai kesäkelillä. Sopimusta ei hinnoitella määräaikaisena kahdeksi vuodeksi sen hetkisen tuotantotilanteen mukaan. Vaan sen hektisten futuurinäkymien mukaan.Kesällä tehty sopimus sisältä myös kaksi talvea kuka niiden riskit. Jopa Vaasan sähköllä.
Esimerkkinä heinäkuu 22, jolloin pörssisähkö maksoi 22,83centtiä. Ilmeisesti Vaasan sähkö myi silloinkin 6 sentin tai alle sopimuksia, koska oli lämmin! Kannattaa siis aina ajoittaa sopimuksen vaihto kesään.Uskallan jo nyt väittää, että lokakuussa 23 tehty määräaikainen on halvempi kuin kesäkuussa 24. Poislukien tietysti Vaasan sähkö.
Numppi 9.1.2024, 11:56Nyt Kalle eikö Tolopainen ei ymmärrä ollenkaan sähkömarkkinaa. Jos he tosiaan sähkön tuottavat alle sentillä, niin miksi ihmeessä esim Fortum suojaa valtaosan osan myynneistään? Tuossa ei kertakaikkiaan ole järkeä. Jos teidän väite pitäisi paikkaansa Fortumin ei kannattaisi suojata myyntejään ollenkaan vaan tuottaa sähkö sentillä ja myydä kaikki pörssiin. Mutta oikeassa maailmassa asiahan ei mene näin. Fortumin sivuilta: ” Jos olisimme täysin päivittäisen spot hinnan varassa kassavirta voisi heitellä hyvinkin paljon”.
Esim jo tällä hetkellä Fortum on suojannut vuoden 2025 tuottamastaan sähköstä 30% hintaan 43e/megawattitunti. Tämän vuoden tuotannosta valtaosa suojattu.https://www.fortum.fi/tietoa-meista/forthedoers-blogi/miten-fortum-hallitsee-sahkon-hintariskia
Suosittelen hieman perehtymään ennen kuin viljelee kaikenmaailman salaliittoteorioita.
Numppi 9.1.2024, 11:23Nyt menee taas villiksi. Jos sähköyhtiön tuotantokustannus on alle sentin, miksi ihmeessä nämä yhtiöt suojaavat sitten toimintaansa kiinnittämällä hinnan. Jos sähkön saa tuotettua alle sentillä, kannattaisi kaikki myydään suojaamattomana pörssissä. Silloin rahan tuloa ei voi estää.
Numppi 9.1.2024, 08:43Juuri näin! Satumaisten voittojen mahdollisuus syntyy, kun myyntihinta on paljon hankintakustannusta suurempi. Jos pörssihinta nousee pilviin, näistä hyötyy yhtiöt ketkä ovat alisuojanneet tuotantonsa. Jos tuottaja ei ole kiinnittänyt hintaa johdannaismarkkinoilla, saa yhtiö siitä pörssin hinnan. Tähän liittyy valtavien tappioiden riski. Tällöin voi joutua myymään sähköä lähes nollahintaan, jos pörssihinta laskeekin rajusti kysynnän vähetessä. Valtaosa yrityksistä on suojannut tuotantonsa vuosiksi eteenpäin.
”Operaatiot” jääköön siis omaan arvoonsa.Numppi 8.1.2024, 19:34Olen tuohon esittämääsi kysymykseen jo vastannut aiemmin Visakallon sitä kysyessä.
Numppi 8.1.2024, 19:22Eli siis on olemassa parempia professoreita. Edustaako Lundin näkemykset sinulle vain sitä yhtä ja ainoaa totuutta?
Numppi 8.1.2024, 18:52Onko tämä Peter Lund parempi professori kuin LUT:in energiateollisuuden sponssaamat? Vai istuuko paremmin omaan agendaan? Kysyin vain, kun yleisesti tällä palstalla ei professoreita arvosteta.
Numppi 8.1.2024, 18:32Tolopainen: ”Siirtyminen on tehty mahdollisimman kalliiksi talvella, joten siirto kannattaa tehdä kesällä”.
Mahtavaa logiikkaa! Ilmeisesti Vaasan Sähkö ei tiedä Tolopaiselle 2v sopparia tehdessään, että sopimus sisältää silti kaksi talvea ja niiden hintariskit. Kun tekee kesällä saa kahdeksi vuodeksi hinnan kesän mukaan.
Numppi 8.1.2024, 17:05Metsälehden keskustelupalstan juonenkäänteet ovat kuin Salatuissa elämissä.
Numppi 8.1.2024, 16:49Visakallo: ”Kyllä minä Numppi ymmärrän myös sen, että menneellä ei ole merkitystä nykytilanteeseen”.
Pysytään siis ihan sähkössä ja unohdetaan sonerat.