Käyttäjän Ranka-Antti kirjoittamat vastaukset

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Ranka-Antti

  Iltaa,

  Päivitystä asiaan.

  Alkuperäisessä aloituksessani  ajattelin metsän omistamista jo olemassa olevan OY:n kautta. Ainakaan pienimuotoisesti metsä oy:n perustaminen ei varmaan kovin kannattavaa.

  Metsäasioihinkin perehtynyt tilintarkastajani kaivoi KHO:n ennakkopäätöksen( laitan linkin kun muistan/löydän) jossa oli selkeä kanta: OY:n omistama on firman taseessa aina ns. käyttöomaisuutta (esim . teollisuuslaitoksen halli) eikä vaihto-omaisuutta ( esim firman myymä tuote). Käytännössä tarkoittaa että (jo varoissaan oleva) firma ostaa metsää 100000e hintaan jossa puuston arvo on 80000. Firma hakkaa tonttiin nuo 80000e myyntiin ja maksaa oy veroa 20%. Koska kyseessä on käyttöomaisuus niin edelleen firman taseessa metsän arvo on tuo 100000e. 80000e myynnistä jää kouraan verojen jälkeen 64000e. Tällä voi taas ostaa 64000e metsän ja myydä esim 50000e puut jne. Hyvä tässä on se että ns. pottia jota vastaan firma maksaa 7,5% verotettua osinkoa kasvaa kivasti. Ongelma taas on että jos tuo 100000e ostettu ja sittemmin hakattu palsta myydään taimikkona niin kirjaantuu 80000e tappio. Eli OY omistajana ehkä toimii jos ostaa heti hakattavaa metsää ja pitää sen about ikuisesti ja kyseessä jo oleva firma.

  A

  Ranka-Antti

  Kiitos Tuomo,

  Mukavaa kun saadaan asiasta ja asiallista keskustelua. Niin kuin aiemmissa viesteissä olen todennut niin reilu peli on reilua. Jos palkkaan ammattilaisen välittäjän myymään omaisuuttani ( asunto, metsää tai mitä vaan) ja maksan hänelle ammattilaisuudesta palkkion, niin oletan että hän tekee parhaansa että saan parhaan mahdollisen hinnan. Välittäjänhän voi( ainakin asuntopuolella) palkata myös ostotoimeksiannolla jollon taas haluan ammattilaisen etsivän hyvän oston itselleni.

  Viimeksi tänään keskustelin/kyselin mielestäni oikein hyviä ja asiallisia myyntiesitteitä tekevän metsätilavälittäjän yhdestä palstasta. Kysyin että pitääkö taas sokkona tarjota vai voisiko edes loppuhuutarin pitää vaikka kolmen parhaan tarjouksen kanssa. ” Ei voida kun on niin paljon näitä kauppoja ja voittajakin olisi aina joku sijoitusrahasto joilla ammattilaiset ostamassa ja jäisivät tavalliset ostajat aina ilman”. Näin ostajana kiva asenne. Hmm. Kenenkäs asialla välittäjä on ostajan vai myyjän? Myyjä maksaa palkkion saadakseen parhaan mahdollisen hinnan, niin eikö välittäjän pitäisi yrittää sellainen saada.

  Useampi metsänomistaja on neuvonut että koita mummoilta ostaa suoraan niin saat parhaat kaupat. Varmaan näin onkin, mutta sitten tulee tuo Tuomon esiin tuoma asia, joka harvemmin varmaan julki tulee.

  Ranka-Antti

  Matti-X:lle: Minusta oy ei saa/voi tehdä poistoa metsäostoksesta. Maapohjasta en ole varma, mutta verottajan silmissä puut ovat irtainta. (jostakuitenkin otetaan varainsiirtovero ostettaessa, reilua)

  Verotuksessa firman sisällä vielä eroa sillä onko metsä firman vaihto-omaisuutta vai käyttöomaisuutta. Ymmärtääkseni jos firmalla aktiivista sijoitustoimintaa metsällä ja muulla sijoitusvarallisuudella, voi metsä olla vaihto-omaisuutta jolloin metsäkulut ja tappiot voi vähentää firman muista tuloista ja päinvastoin. Saattaa mennä mulla termit sekaisin kun en ole pro noissa asioissa.

  Ranka-Antti

  Kiitoksia kommenteista. Ei tainnut vielä löytyä yhtään metsäosakeyhtiötä oikeasti itse hallitsevaa joukosta, eli näkemyksiä jo saatiin, kokemuksia vielä puuttuu. Aloituksessani ajattelin että metsää ostaisi jo olemassa oleva OY joka sijoittaa omia varojaan ja metsä toimisi ns. säästöpossuna firmalle, joka sitten jakaisi pienellä osakeverolla aikanaan osinkoa. Jos ei metsärahoja OY:n osakkaalla/omistajalla ole valmiina plakkarissa eikä halua velalla ostaa niin joutuu todennäköisesti ottamaan isoa palkkaa firmastaan. Siitä tulee jo aika iso ero ostetaanko metsä 20% verotetulla yhtiön rahalla yhtiöön vai esim. 40-50% marginaaliverotetulla rahalla. Toki osingoistakin aikanaan veroa menee, mutta siirretty veronmaksu aina etu sijoittajalle.

  A.Jalkanen arveli osakeyhtiötä perustettaessa menevän 4% varainsiirtoveron? Mitä tarkoitit? Ei perustettavasta osakeyhtiön osakepääomasta veroa peritä. Jos taas on jo metsää valmiina ja haluaa sen siirtää osuutta vastaan omaan tai jonkun muun firmaan, voi siirron tehdä käyvästä arvosta ns. apporttina eli vaihtaa omaisuutta osakeyhtiön osuuksiin eikä tästäkään mielestäni mene varainsiirtoveroa( täytyy tarkastaa..). Jos myy metsänsä firmalle tai firma henkilölle rahaa vastaan niin silloin vero tietty menee.

  Itseä tuo OY:n metsä kovasti kiinnostaisi kun firma jo on ja 50v mittarissa jo rikki eikä todennäköisiä sukumetsänjatkajia lähipiiristä löydy. Firmalle ostettua metsää voisi sitten hyvällä omallatunnolla myydä eteenpäin kunnostettuna kun oma askel alkaa lyhentyä. Metsähommissa minimi elinikä pitäisi kait 150v olla.

  Kyselen ja herättelen näitä asioita kun uusi alalla olen ja tuntuma tullut että vanhasta muistista ja varmaan käytännön sanelemanakin tehdään niin kuin on aina tehty.

   

  Ranka-Antti

  Kiitos Puisto Pera 🙂 Otan kohteliaisuutena tuon uuden lempinimeni Raaka-Ana. Oltakoon nyt mitä mieltä vaan tarjousmuodoista, mutta otsikon toinen kohta nuo metsävälittäjät kaipaisi minusta tuuletusta. Kuten todettu niin hyviä on, mutta turhan paljon aivan humppaukkoja varsinkin pienempien paikkojen kiinteistövälittäjissä joilla ei tunnu olevan usein enempää ammattitaitoa kuin kiinnostusta asiaan. Nettimaailmakin monelle vanhemmalle tuntuu aika vieras vielä olevan. Olematon ilmoitus niukoilla tiedoilla eikä edes viestipyyntöihin saada vastattua. No omankylän pojan firmalle annettu myyntiin niin kuin on aina tehty. Mr Markkina aikanaan huonot hoitaa pois, mutta hidasta se on ellei anneta hiukan vauhtia…

  Ranka-Antti

  Sokkotarjoamisella tarkoitan sitä että metsävälittäjä ei kerro paljonko jo on tarjottu, onko lähtöhinta ylitetty. Esitteessä mainittu lähtöhinta lienee se millä myyjä on alimmillaan valmis myymään ja kaikki mitä yli sen tarjotaan on plussaa myyjälle. Jos annan asunnon välittäjälle myyntiin niin maksan ammattilaiselle siitä että saisi parhaan hinnan minulle. Asunnoissa yleensä pyynti laitetaan ylös ja katsotaan kuinka lähelle pyyntiä saadaan myyntiä. Metsäkaupassa minä ainakin haluaisin ollessani myyjänä että välittäjä jolle maksan ammattiavusta hankkii parhaan mahdollisen hinnan. Näistä harjoittelumaistani kun muutama vuosi tarjosin olin aivan äimänä kun kysyin MHy välittäjältä paljonko on jo tarjottu niin totesi ettei voi kertoa!! ”Luottamuksellisesti” vinkkasi ettei alle pyyntihinnan kannata enää tarjota. Myyjänä hoitokodissa oleva henkilö. Tarjoukseni ”sokkona”sattui olemaan paras ja ihan sopiva minulle. Toisaalta sijainti minulle hyvä ja tarvittaessa olisin voinut avoimessa kisassa hiukan enemmänkin maksaa. Välittäjä teki ilmoituksen ja otti vastaan tarjoukset, ostajat hoitivat näytöt itse. Kuulosta helpolta asuntokauppaan verratuna?

  Ranka-Antti

  Hei Kaikki,

  Mukavaa kun heti saatiin keskustelua vaikka olenkin vain poika näissä hommissa. jees h-valta tyytyväinen  sokkokauppaan joka sulkee pois massimiehet ja oli käynyt tuurikin kaupassa. Oli siis reilu sinulle vai ehkä pienellä massilla maataan myyneelle palstan omistajalle? Jos olikin vähävarainen vanhus joka ainoataan möi ja vielä tutun välittäjän kautta? Entä jos joku vielä pienempi rahainen tarjosi 100e vähemmän ja hävisi mutta olisi ollut enemmän rahantarpeessa?

  Toisaalta jos olisi ollut reilu avoin kauppa niin myyjä olisi voinut saada enemmän kuin sinulta. Reiluuttako on se että jollain lykästää ja joku ikänsä metsää kasvattanut ”tutun välittäjän” kautta myy ”sokkotarjouksena ei massimiehelle jolla on onnea halvalla” palstan jolla massimiehiltä olisi saanut reilusti enemmän??? OK. Ostamassa olen itsekin mutta minusta reilu on reilua. Jos joku ”hullu”(useimmat metsänostajat tällä hetkellä) maksaa ylihintaa niin eikö rehellistä ole suoda se myyjälle. Edullista en ole itselleni vielä löytänyt.

  Metsäsijoittajan näkökulmasta hinnat nyt karkaa ja itsekin haluaisin siltä ”mummolta” suoraan sen palstan ostaa ja hyvään hintaan kuten useimmat. jees-h vallan mukaan arpajaiset paras ratkaisu niin kuin käytäntö nyt? Useimmille yksityisille ostajille ja myyjille metsätilakauppa on iso,. jopa elämän isoin kauppa. Vaikea ymmärtää miksi homma pitää hoitaa ”arpomalla” eikä reilun avoimesti.

  jees-h totesi että asiallista tietoa on tarpeeksi esim MHY/metsätilat sivuilla. Käy katsomassa Järvi-Suomen Metsätilat/ Arto Kosunen  ilmoitukset ja kerro onko oikeasti tarpeeksi tietoa. Ihan vaan esimerkkinä. SKV toinen sankari keskimäärin. Voin laittaa muitakin. Hullu kait olen kun näin huutelen kun ostamassa olen, mutta reilua olisi myyjänkin saada vastinetta rahoilleen/välityspalkkiolleen. Kauppa on minusta hyvä silloin kun molemmat osapuolet hymyilee.

  Uskon että metsäni vielä puilta näen:) Arvopaperit on kyllä paljon reilumpia. Hinta on näkyvillä ja kaikille sama.

  Öitä

  Antti

   

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)