Käyttäjän Saukko1963 kirjoittamat vastaukset
-
Kiitos Annelille tämän peurakysymyksen välittämisestä.
Ruokinnan rajoittamisen määrittely ei liene vaikeaa. Emme ole MTK:ssa tähän tarkkoja kilomääriä vielä esittäneet. Perusajatus olisi, että houkutteluruokinta olisi sallittua vain metsästysaikaan ja ruokintapaikalla saisi olla kerrallaan enintään tietty pieni kilomäärä ruokaa. Käytännössä houkutteluruokinnan voisi toteuttaa esim. erilaisten säännöstelevien automaattien avulla. Jos tarjottaisiin ruokaa vain vähän, ei olisi tarjonnan lopettamisessakaan helmikuun puolivälissä eettistä ongelmaa. Ruokinnan rajoittaminen on välttämätöntä, mutta se ei ole riittävä ainoana peuraongelman toimenpiteenä. Lisäksi tarvitaan muutoksia metsästyslakiin.
VHP kaatolupien minimipinta-alan laskeminen 100 hehtaarin toisi vauhtia kannanleikkaukseen, välillisen vaikutuksen kautta. Olen saanut valtavan määrän yhteydenottoja maanomistajilta, jotka ovat tuskastuneet, kun heidän alueella seura ei ota tosissaan kannanleikkausta ja he joutuvat vain tyytymään tilanteeseen. Jos maanomistajalla olisi vaihtoehto metsästyksen toteuttamiseen, se motivoisi seuraakin toimimaan niin ettei tätä vaihtoehtoa käytettäisi. Niissä seuroissa, joissa ollaan kannanleikkauksen tiellä, lakimuutos ei sanottavasti vaikuttaisi seuran toimintaan, mutta tässä toisessa ryhmässä, ymmärrettävästi, tätä esitystämme vastustetaan ankarasti. Hyvin toimivat metsästysseurat ovat ainoa ratkaisu riistakantojen kannanhallintaan, mutta seurojen toimintaympäristöön tarvitaan peuraongelman ratkaisemiseksi uusi vaikutin.
En voi käsittää väitteitä, että pinta-alan laskeminen johtaisi peurakannan kasvuun muutoksesta johtuvan kaupallisen metsästyksen yleistyessä. Eihän kukaan pysty pitämään peuroja 100 hehtaarin alueellaan muuten kun aitaamalla alueen(!) Naapurissa kyllä satoa korjattaisiin siitäkin edestä, jos yksittäisiä peurakannan nostamisen tavoitteita jollakin olisi.
Nyt on katsottava tosiasioita silmiin. Tämän hetken saalistilasto ennakoi, että on tulossa 11. peräkkäinen vuosi, jolloin peurakannan kasvu jatkuu. Nykysysteemillä kannnahallinta ei hoidu. Vaikka meillä on loistavia esimerkkejä seurojen ja ehkä jopa RHY:n alueen kannanleikkaamisesta (suuri kiitos esimerkillisyydestä ja melkoisesta työmäärästä) iso kuva tilanteesta ja tulevaisuudesta on todella lohduton. On syytä muistaa, että nykyisen kannan kasvun sijaan, kannanleikkausta monilla alueilla pitäisi tehdä ainakin 3-4 vuotta peräjälkeen. Kuka enää uskoo että nykyisessä säädösten jäykistämässä toimintaympäristössä tämä olisi mahdollista?
Timo Leskinen, MTK riistapolitiikan erityisvastuu