Käyttäjän StihljaEchoMies kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)
  • StihljaEchoMies

    Pavekka? Kumman hoidat nopeammin ja helpommin? Suurempien purujen pyyhkimisen purukopan alta ja valmiin ketjun vaihtamisen vai käsiviilalla viilaamisen, jopa huonoissa olosuhteissa?

    StihljaEchoMies

    Niinhän ne sanoo ettei saa yhtä terävää koneella. Hyvin terävää saa koneella kuitenkin, tasalaatuista, nopeasti ja helposti. Minulla on Stihlin käsiviiloja (ei niillä noin hyvää saa). Kone maksoi 50 euroa. Viilat ja ketjut tulisivat maksamaan pidemmän päälle paljon enemmän. Koneella saat juuri sellaista jälkeä kun haluat. Jos tykkäät teroittaa 30 asteeseen tai 35 asteeseen onnistuu se molemmille puolille tarkasti. Minusta 35 astetta on ollut sopiva kulma ”kesäpuille” 35 astetta säilyttää nätisti leikkuuhampaan muodon, eikä tee siitä koukkumaista. Jotkut toisinaan käyttää 30 astetta jäätyneelle puulle kuulemma. En tiedä tuosta jäätyneen puun sahaamisesta kun en ole ihmeemmin sahaillut. Täytyy ottaa puheissa yksi asia takaisin. Teroituskoneet ovat tehty humpuukimaissa halvalla (minun kone). Niissä voi olla ”lastentauteja” Jää nähtäväksi toiminta pidemmän päälle. Tarkoitus on teroittaa leikkuuhampaan ylintä osaa ja vähän alempaakin. Jos teroitat pyöröviilalla, syntyy helposti koukkumainen leikkuuhammas. Teroituskoneella voit hoitaa kaiken muutamalla vaivattomalla sipaisulla. Ei epätasaisuutta, ei koukkua, terävä ja oman mielesi mukainen leikkuuhammas. Kun luet käyttöohjeet ja menet internettiin katsomaan muutaman esimerkkivideon, olet jo melkein valmis ketjun teroittaja sähköisellä koneella. Suosittelen.

    StihljaEchoMies

    Voihan niissä vinkuintiaaniketjuissa ollakin niin, että viilalla saa lisäterävyyttä jopa uutena. Itse en sotkeudu enää yhteenkään humpuukiketjuun. Kerran, mukamas säästääkseni ostin 2 tämmöistä halpisketjua, kun joku tuttu sanoi, että kyllä niilläkin pärjää. No ei pärjännyt. Ensimmäinen meni poikki heti alkuunsa tuoretta puuta sahatessa. Ajattelin sen olevan vaan joku huonolla tuurilla kohdalle sattunut valmistusvika. Laitoin heti perään toisen ketjun. Tuoretta puuta täysillä kierroksilla sahatessa napsahti poikki. Tällä kertaa Stihlin purukopasta paloja pois. Vaihdoin vanhan Stihlin ketjun ja yritin jatkaa töitä. Lyhyessä sahaamisessa purukopan lohjenneiden paikkojen kohdat alkoivat keräämään purua tukokseksi asti. Työt seis ja kauppaan purukopan ja rikki menneiden ketjujen kanssa. Sain jonkinverran hyvitystä. Summarum: Kahdelle halpisketjulle tuli hintaa. Purukoppa meni rikki, ketjut rikki ja hermot rikki. Aikaa kului yhden työpäivän verran varaosia hakiessa. Joku silloin aikoinaan sanoi minulle, että älä sotkeennu kiinalaisiin, vinkuintialaisiin ja muihin negro mulata juttuihin. En uskonut sitä ja maksoin siitä rahaa ja vaivaa. Lakeuden kone ja monet muut myyvät laatuketjuja kuten Stihl isommissa erissä, jolloin ketjun hinnaksi jää noin 13 euroa. Oregon Speedcut ketjua myydään noin 13-14 euron hintaan. Em. ketjuihin ei ole tarvinnut pettyä. Oregon speedcut ketjussa oli jossain vaiheessa materiaali hieman kovempaa kun Stihl ketjussa. Hommasin sellaisen sähköisen laikka teroituskoneen. Sillä saa tasaista jälkeä. Näppärää säätää yksillä säädöillä per leikkuuhampaan puoli. Kun koneen säätää, ihan hieman ottavaksi, niin ei se paljoa tavallista viilaa enemmän haukkaa. Teroituskone minulle uusi ostos. Jatkossa tulen tekemään niin, että teroitan muutaman ketjun valmiiksi metsätöihin ja vaihdan sitten tylsyessä uutta ketjua. Oregon Speedcut ketjuissa oli alussa semmoista (taitaa olla vieläkin), että leikkuuhammas oli senverran kovaa materiaalia, ettei siihen tahtonut tavallinen 4,8 millinen pyöröviila kunnolla pystyä. Teroittelin nekin ketjut teroituskoneella. Hyvää jälkeä tuli.

    StihljaEchoMies

    Joku kommentoi, ettei sahaan kannata vaihtaa yhtä piikkiä suurempaa vetopyörää. Vaihdoin tosiaan Echo 501 sahaan yhtä piikkiä suuremman vetopyörän (samalla kyllä kavensin ja pidensin laippaa). Mukavasti jaksaa silti vääntää ja ottaa kierroksia. Riippuu varmaan sahasta, mihin pystyy vetopyörän vaihtamaan. Ketjunopeus on kasvanut ja leikkuuteho parantunut. Kun ketjun leikkuu ja puruhammas ovat kunnossa, niin ei sitä sahaa ihmeemmin tarvitse painaa. Saha tekee itse työn. Hölmöhän se nyt menee painamaan, rasittamaan sahaa ja itseään. Etenkin Oregon speedcut ja Stihlin ketjut ovat niin laadukkaita ettei painamiseen ole tarvetta. Painamisella tarkoitan siis voiman käyttämistä sahatessa. Pitäähän sitä sahaa tukevasti käsissä pitää. Joskus kauan aikaa sitten sahasin äijän alitehoisella hussella. Sitä piti painaa. Ostakaa itselle kunnon isäntälinjan- tai ammattisaha. Työskentely on mukavaa, turvallista ja helppoa. Jos ette ole ennen sahanneet kunnollisella sahalla, niin menkää kokeneen sahaajan oppiin muutamaksi päiväksi. Säästyy tapaturmilta. Turvavarusteet aina päälle niin ei lähde vahingon sattuessa henki.

    StihljaEchoMies

    Echo 501 sahassa on monien muiden ominaisuuksien lisäksi hyvää moottorin ilman esipuhdistus. Työpäivän jälkeen ilmanpuhdistimessa vaan kevyttä pölyä. Puolipuristin tekee käynnistämisestä helppoa. Putoamattomat purukopan mutterit on tosi näppärät. Stihliin verrattuna käsiteltävyys parempi. Sahan runko kiilamainen. Voi käyttää lähellä vartaloa. Kierrosherkkyys riittävä. Walbron kaasutin.

    StihljaEchoMies

    Minulla on Stihl sahassa pikalukituskorkit. Hyvin ne toimii. Saahan ne rikottua, niinkuin minkä tahansa muunkin korkin jos vääntää hampaan irvessä vinoon ja miten sattuu. Echo 501 sahassa on kierrekorkit. Ihan käsivoimalla saa kiinni ja auki niinkuin pitääkin. On muuten keskustelujen linja typistynyt aikalailla korkkien ympärille. Itsekkin näköjään osallistuin siihen.

    StihljaEchoMies

    Stihlin rinnalla on Echo CS-501-SX. 15 Tuuman laipalla ja  1,3mm ketjulla työ joutuisaa. Vaihdoin lisäksi perus vetopyörän yhtä piikkiä isommaksi. Kejunopeus on hyvä ja vääntö myös asiallinen. Käytän Oregon speedcut ketjua. Aiemmin pidin Stihlin ketjua parhaana, mutta en enää. Ergonomia on parempi Sthliin nähden. 15 tuuman laipalla on selkävikaisen hyvä työskennellä ja jää ylimääräiret selän köyristelyt pois. 15 tuuman laippa antaa helpotusta myös paksumman puun kaadossa. Sahan keveys on aika kova sana. Kuivapaino 4,7 kiloa. Työkunnossa 5,5 kilon paikkeilla. Sahassa on 5 vuoden takuu. Tehoa on 2,6kw kun noin vastaavissa Stihleissä ja Huskeissa 2,8-3,0kw. En ole noita uusia Stihlejä tai Huskeja kokeillut. Huskin Mark 2 painaa aika paljon, mutta kestää mäiskettä ja mättöä varmaan aikalailla. Stihl MS 261 C-M myös painaa selkeästi Echoa enemmän. Naapuri, joka sahaa ammatikseen, kehui MS 261 C-M toimintavarmuutta. Painoa toivoi sahassa olevan jonkin verran vähemmän vaikka painoa onkin saatu jo pudotettua.

    StihljaEchoMies

    Echo CS-501SX on jo käyttökelpoinen saha. Kevyt, kestävä, kierrosherkkä, vääntävä, leikkaava, ergonominen, varmatoiminen. Markkinoiden selkeästi kevein ammattisaha 50 kuution luokassa. Hinta noin 500e tarjouksesta. Paino terävarustuksella ja tankit täynnä 5,7 kiloa. Joka kantaa painavaa sahaa saa sen tehdä. Onhan nää kaikki ammatti Stihlit ja Huskut myös asiallisia sahoja. Taitaa olla kiinni siitä mikä itseä miellyttää.

    StihljaEchoMies

    Toljanteri hyvä. Pikku tilhi ei ole tarkoitettu kun karsintaan taikka kevyeen sahaamiseen. Olet taas tehnyt väärän valinnan. Sinullaa on ollut väärä isä ja äiti.

    StihljaEchoMies

    Hyvä tuuri on ollut kun kiinalaisten ketjujen ja laippojen kanssa pystyy työskentelemään. Yleensä uusi ketju hieman venyy vaikka se olisi esivenytetty. Oleellista on ettei sitä tarvitse olla jatkuvaan kiristelemässä. Turvallista on pitää ketju miellummin hieman liian kireällä kun hieman liian löysällä. Kun ketju on aavistuksen napakasti terälevyä vasten, on kireys silloin sopiva. Ketjun pitää pyöriä hanska kädessä pyörittämällä miltei aika vapaasti. Em. neuvoin ketju pysyy turvallisesti paikoillaan kaadoissa ja karsinnoissa. Jotkut sahamiehet puhuvat ettei ketjua tarvitse teroittaa kun aamulla ja illalla. Olen eri mieltä asiasta. Sahatessa olosuhteet muuttuvat ja kuluttavat ketjua tilanten mukaan. Ketjua ei kannata kainostella viilalla pyyhkäistä, jos leikkausteho tuntuu olevan hakusessa. Sahasta saa parhaan työtehon irti terävällä ketjulla ja odottamattomilta yllätyksiltä myös vältytään useammin tällä menetelmällä. Semmoista perusketjua ei olla keksitty, mikä ei tylsyisi. Oppia ikä kaikki ja opi kantapään kautta sanonnat, eivät mielestäni pidä paikkaansa. On parempi jututtaa kokenutta metsuria ihan mistä sahaushommiin liittyvistä asioista, mitkä mieleen juolahtavat. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Tyhmiä vastaajia voi olla. Internetin Youtube videoissa on myös hyviä vinkkejä sahureille.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)