Käyttäjän tarvas kirjoittamat vastaukset

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • tarvas

    ”Myös teräketjua voidaan pitää löyhemmässä, jos sahaukset ovat vain vetävällä terällä.”

    Sahalaitoksen kanssa voisi laittaa ketjun normaalia löyhemmälle? Mikä olisi tällöin sopiva ketjun kireys? Normaalisti kiristän ketjun laipan alareunaan kiinni, mutta niin että ketju vielä rullaa hyvin kevyesti vetämällä.

    tarvas

    Itse hommasin Husqvarnan viilanohjurin, kun sellainen ainoana kaupan hyllyssä oli. Samalla kapulalla saa tehtyä haritukset ja siinä on myös tulkki harituksen  tarkastamiseen. Raivaussahan terän teroitus ja haritus on mielestäni helppo homma verrattuna moottorisahan ketjun teroittamiseen. Pari kertaa, kun ajatuksella tekee, niin aika nopeasti alkaa sen jälkeen sujua. Eikä ole iso homma teroittaa joka tankille.

    M-sahan teräketjun teroittamisen opettelu vei paljon pidemmän aikaa. Vei yllättävän paljon aikaa ja kertoja ennenkuin alkoi sujua ja edelleen teroittelen mieluummin ruuvipenkissä, kuin että saha on sylissä.

    Raivaussahan terän teroitan molemmilta puolilta samalla kädellä. Moottorisahan ketjun taas eri käsillä. Huomasin toisen puolen hampaista, että paremmalla kädellä lähtee enemmän matskua pois. Sen jälkeen olen työntömitalla tarkastellut, että tulee samanpituista.

    tarvas

    tuollaiseltahan se tuntuu, kun raivaussahahommat aloittaa – ajastaan käy helpommaksi kun kunto kasvaa ja työtekniikka kehittyy.

    Niinkuin tuolla mainitsin: olen hyvässä fyysisessä kunnossa. Ei mun kunto tästä enää kasva, vaan laskee vain vuosi vuodelta. Kovalla treenillä ja fyysisillä töillä pyritään hidastuttamaan kunnon laskua samalla kun ikää tulee lisää.

    Erilaisia maastopohjia ja taimikoita on tullut suunnistusharrastuksen myötä koluttua paljon (ilman sahaa). Kyllä tämä oli sieltä ikävimmästä päästä. Isoimpana ongelmana oli ihan puhtaasti liikkuminen siinä pohjassa. Kai jollain on kokemusta tuollaisesta soisesta, kivisestä, kuoppaisesta ja epätasaisesta pohjasta? Onneksi ala on nyt käyty läpi ja seuraava on menossa. Se on äestetty ja melko tasaista pohjaa muutenkin. Siinä pystyy jo teputtelemaan eteenpäin normaalisti ja pääsee jo ehkä kokeilemaan tuota kaistottamista, niin että takajalkakin pysyy linjalla.

     

    tarvas

    Raivaussahahommat aloiteltu viime joulukuussa käytettynä ostetulla raivaussahalla. Raivattavaa oli vain 3ha, joten uuden kunnollisen sahan ostaminen tuntui kannattamattomalta. Niinpä päädyin sitten käytettyyn FS 460C Stihliin, joka maksoi 300€. Käytetyn kun ostaa, niin aina on jonkun verran riskiä, kun ei tiedä mitä sillä aiemmin on tehty ja miten pidetty.

    Itse katsoin ostaessa ulkoisen kunnon, kuullostelin kulmavaihdetta, testasin, että käy normaalia tyhjäkäyntiä ja ottaa hyvin kierroksia. Ylimääräisiä tärinöitä ei saa olla. Kannattaa ottaa jotain testisahattavaa mukaan. Hinta pitää olla soviteltu uuden laitteen hintaan nähden niin, että jotain korjattavaa voi tulla eikä mene sen jälkeen vielä uuden sahan hinnoille. Kannattaa myös kuullostella myyjältä myynnin motiivia. Itsellä kävi sahan kanssa hyvä tuuri, koska n. 20 tankillisen jälkeen kaikki on pelannut koko ajan hienosti. Toivotaan, että koneesta riittää työkalua vielä pitkään.

    Terän terävyydestä ja harituksesta tuli heti käytännön kokemusta. Painelin aluksi taimikolle kokeilemaan edellisen omistajan teroittamattomalla ja harittamattomalla terällä. Kunnollisen teroituksen ja harituksen jälkeen ero leikkuutehoon oli ällistyttävä. Juurikin, kuten aiemmin keskustelussa useampaan kertaan mainittiin: kunnollisella terällä sahatessa rungot suorastaan hyppäävät pois kannon päältä, kun terää vähän puulle näyttää. Alkuun ajattelin, että ei joka tankille tarvitse teroittaa. Mutta heti jo toisen tankkauksen jälkeen alkoi tympiä, kun terä ei enää pure niin tehokkaasti ja kuten taas aiemmin jossain keskustelussa sanottiin: Vesakko alkaa väistää terää. Niinpä oli marssittava takaisin repun luo, johon viilan olin jättänyt. Sen jälkeen olen teroittanut joka tankkauksen yhteydessä ja homma toimii.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)