Keskustelut Metsänhoito Maksimi hehtaarituotto vuodessa? Vastaa aiheeseen: Maksimi hehtaarituotto vuodessa?

Vastaa aiheeseen: Maksimi hehtaarituotto vuodessa?

Keskustelut Metsänhoito Maksimi hehtaarituotto vuodessa? Vastaa aiheeseen: Maksimi hehtaarituotto vuodessa?

kari m

Vastaus Annelin kysymykseen riippuu siitä, tarkoitatko metsikön koko eliniän vuotuista kasvua vaiko lyhyemmän ajanjakson keskikasvua. Keski-ikäinen kuusikko tuottaa kokeiden mukaan parhaimmillaan kolmattakymmentä kuutiota vuodessa eli puuvarasto voi lisääntyä 250 mottia hehtarilla kymmenessä vuodessa.

Koko kiertoajan kasvu on tähänastisissa OMT -kuusikoissa (ei siis tänään perustettavissa ”jalostusmetsissä”) ollut parhaimmillaan 10-15 kuutiota vuodessa. Toisin sanoen 600-700 kuutiota 50 vuodessa. Erikoistapauksissa suotuisissa olosuhteissa nämä luvut voidaan pienillä pinta-aloilla reilustikin ylittää.

Harmaalepikon kasvatustiheydestä ei ole olemassa koesarjoja. Täystiheä lepikko tuotta uskoakseni eniten kuutioita lyhyellä kiertoajalla, mikäli järeydellä ei ole väliä. Jos lepikossa halutaan tuottaa runkopuuta vaikkapa 30 vuoden kiertoajalla, vitelikkoa kannattaa harventaa. Tällöin uhkana ovat vesioksat (jälkioksat), jotka pilaavat puun laadun ainakin paneelipuuta halajavalle.

Tervelepästä muistan muutaman kymmenen vuoden takaisen lehtijutun, jossa Fiskarsin mailla Tammisaaressa terveleppä oli kasvanut 20 vuodessa tukkipuukokoon ja pituutta oli 20 metriä. Juokseva kasvu oli parhaimmillaan 30 m3 vuodessa.