Keskustelut Metsänhoito PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ? Vastaa aiheeseen: PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

Vastaa aiheeseen: PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

Keskustelut Metsänhoito PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ? Vastaa aiheeseen: PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

T.Pihlaja

Metsänhoitoyhdistyksillä on käytössään myös aikaisempiin kauppoihin ja niiden toteutuneeseen katkontaan perustuva tietokanta, jolla voidaan vertailla ja melko tarkasti ennustaa katkontaa leimikolla. Toimivakin järjestelmä on kuitenkin vain niin hyvä kuin sen lähtötiedot ovat. Jos leimikoon puuston lähtötiedot ovat puuta heinää, niin vertailut ovat samanarvoisia kuin eilen käytetty vessapaperi. Samoin kannattaa huomioida, että miten pitkää aikaväliä vertailussa on käytetty ja kuinka monta vertailukohtaa oon käytetty. Molemmat vaikuttavat ennusteen luotettavuuteen merkittävästi. Yleisesti ottaen aikavälin tulisi olla mahdollisimman lyhyt, jotta se kuvaisi kaupantekohetkeä mahdollisimman hyvin ja mitä enemmän vertailukohtia on, niin sitä parempi on tilastollinen luotettavuus.

3. Puukaupan tekeminen on nykyään periaatteessa hyvin helppoa. Metsänomistajan kannattaa kuitenkin varmistaa, että kaikki tarjouksessa mainitut asiat on kirjattu kauppakirjalle. Tämä on periaatteessa myös viimeinen mahdollisuus neuvotella muista lisäpalveluista kuten pihapuiden poistoista yms. Kun asiat ovat kirjattu kauppakirjalle, niin niiden selvittely mahdollisissa erimielisyys tilanteissa on helpompaa ja turhilta väärinkäsityksiltä vältytään.

Toiveiden kirjauttaminen helpottaa myös korjuuta, sillä kauppakirjalle kirjatut asiat siirtyvät yleensä suoraan korjuuohjeeseen ja näin ollen tulevat suoraan korjuusta vastaavalle yrittäjälle.