Keskustelut Metsänhoito Metsän istutuksen kannattavuus Vastaa aiheeseen: Metsän istutuksen kannattavuus

Vastaa aiheeseen: Metsän istutuksen kannattavuus

Keskustelut Metsänhoito Metsän istutuksen kannattavuus Vastaa aiheeseen: Metsän istutuksen kannattavuus

Puuntuottajat

Nythän alkaa tulla jo kannanottoa ihan oikeasti metsänuudistamisen kannattavuuteen. ”Puuki” ihan asiata puhhuu, että istutus Pohjois-Suomessa on järkevää siirtää vuodella ensi syksyksi ennustetun myyrähuipun takia.

Laskin, että, jos istutankin puolet puumärrästä eli 1250 kpl /ha. Niin kannattavuus nousee kovasti. Mitä ootte mieltä?

Jos tekee ensiharvennuksen ottaen puita metsästä käyttöön muualle, ensiharvennuksessa saa melkosen osan metsänviljelykuluista. Monesti harvennukset maahan kaataen ensiharvennusvaiheeseen on järkevintä taloudellisesti, jos puita on liikaa kasvamaan tukkipuuksi.

Miksi muuten istutetaan 2500 tainta pohjosessa hehtaarille mäntyjä. Tällainen tiheys ei vielä riitä luontaisen kaltaisen varjostuksen saamiseksi taimivaiheessa, että laatu istutusmetsissä paranesi.

Istutustiheys tulisi olla puhtaassa istutusmännikössä noin 5000 kpl/ha, että auringonvalon varjostuksesta sivuilta olisi laatua parantava vaikutus. Pituuskasvua alussa myös tiheys parantaa ja sopiva varjostus auttaa löytymään hyvät kasvatettavat puut.

Näin hirvillä ja poroilla olisi vara tuhota taimia, ettei metsät menisi kasvatuksellisesti liika harvoiksi. Mutta mikä järkevää?