Keskustelut Metsänhoito Hirvikolarit lisääntyvät! Vastaa aiheeseen: Hirvikolarit lisääntyvät!

Vastaa aiheeseen: Hirvikolarit lisääntyvät!

Keskustelut Metsänhoito Hirvikolarit lisääntyvät! Vastaa aiheeseen: Hirvikolarit lisääntyvät!

suorittava porras suorittava porras

Kaatolupa-asioissa väliportaita jäävät pois , kun metsästäjät lähettävät sähköisesti oman havaintoaineistonsa suoraan oma riista-palveluun , johon kerätty aineisto on kaikkien osapuolten käytössä . Lukessa tehdään lopulliset arviot hirvikannan koosta ja verotustarpeesta havaintoaineistoon perustuen tarkennettuna jahtikauden tuloksilla. Jälkimmäinen tarkentaa tietoa siitä , minkä kokoinen ja rakenteinen kanta on saaliin tuottanut . Tämän vuoksi Luken arviot ja metsästäjien lähettämä arvio poikkeavat joskus toisistaan .Todetut ja kirjatut vahingot vaikuttavat myös kannan verotussuunnitelmaan .

 

Yhteislupakäytäntö antaa paljon mahdollisuuksia kohdentaa jahtia sinne, missä tarve on suurin . Tämä tosin edellyttää  yhteistyökykyä kaikilta . Itsekkyydelle ei ole tuolloin sijaa . Pankkilupia on mahdollista kohdistaa nykyisen nopean tietojen kirjaamisen vuoksi entistä tehokkaammin oikeaaan paikkaan , eikä kukaan estä tarpeen vaatiessa jonkun yhteislupaosakkaan luopumasta ylimääräisiksi jäävistä luvistaan toisen hyväksi , jos tilanne hirvitiheyden alueellisen vaihtelun vuoksi niin vaatii. Ominpäin tätä ei voi tehdä , mutta esim. kahden seurueen keskinäisillä sopimuksilla vaikka eri puolilla yhteislupa-aluetta näin voidaan menetellä kesken jahtikautta . Jos yhteislupaa ei ole , jokainen metsästää jäykästi sillä kaavalla , mikä ennen jahtia on määrätty . Keskenään kateelliset ja yhteistyökyvyttömät porukat toimivat juuri näin ja ovat osaltaan aiheuttamassa hallitsemattoman tilanteen hirvikannan säätelyssä .

Yhteislupa-alueella , johon kuulun , on järjestetty yhteisjahteja seurueiden kesken . Myös seurueita on autettu saamaan lupakiintiönsä täyteen kutsumalla niitä käyttämään pyyntilupiaan sellaiselle alueelle , johon on muodostumassa hirvitihentymä . On niitäkin tapauksia , että koiran ja hirven ylitettyä naapurin rajan , on annettu lupa piketa 1/2 tunnin säännöstä tai kutsutta toinen seurue hoitamaan jahtitapahtuma loppuun asti . He myös huolehtivat tuolloin tilanteen jälkihoidosta saalisilmoituksineen ja kaatopaloineen . Moni asia  on mahdollista ihan paikallisestikin , jos metsästysalue on suuri , yhteislupamenettely on voimasassa ja asioista sovitaan .