Keskustelut Metsänhoito Nuoren metsän hoito Vastaa aiheeseen: Nuoren metsän hoito

Vastaa aiheeseen: Nuoren metsän hoito

Keskustelut Metsänhoito Nuoren metsän hoito Vastaa aiheeseen: Nuoren metsän hoito

Savolainen Metsämies

Kemeran suhteen ehdot ovat selvät:  Jos pääpuulaji on työn tekemisen jälkeen kuusi ja sen pituus on 8 m, niin runkoluku täytyy olla haarukassa 1200 – 2400 kpl/ha.  Jos pääpuulajiksi tulee 10 -12 m pitkä rauduskoivu, niin runkoluvun täytyy olla työn jälkeen 700 -1600 kpl/ha, jotta sille voi saada kemeratukea. Nuo runkoluvut löytyvät Metsäkeskuksen maastotarkastusohjeen liitteestä.  Lisäksi kuvion pinta-alan täytyy olla vähintään 0,5 ha ja koko hankkeen täytyy olla vähintään 2 ha.  Poistuman (= kaadettujen runkojen määrä) on varmasti riittävä jos tiheys on nyt 20 000 – 30 000.  Lisäksi kasvatettavien puiden keskiläpimittä täytyy olla alle 16 cm, sekin ehto täyttyy varmasti tuollaisessa kohteessa.

Eli jos haluat kemeratuen, niin joudut tekemään sen kerralla noiden ehtojen mukaisesti, eli pudottamaan runkoluvun riittävän alas.

Jos unohdetaan kemeraehdot ja mietitään vain pelkkää metsänhoitoa niin jos kuusikko on täystiheää ja hyväkuntoista niin poistaisin kaiken koivun sen päältä, varsinkin jos koivu on pääosin hieskoivua.  Jos taas kuusikko on jo kärsinyt kovasti varjostuksesta ja on laadustaan heikompaa ja koivu on hyvää rauduskoivua niin kasvattaisin rauduskoivun ehdoilla eli pudottaisin sen runkoluvun n 1200 – 1600 kpl/ha.

Välttäisin kaksijaksoisen metsän kasvattamista, koska ne tuottavat hiukan enemmän puuta, mutta koneellisessa puunkorjuussa tulee vastaavasti usein ongrelmia.  Puukaupassa ne eivät ole useinkaan haluttuja leimikoita ja uskon ongelman vain pahenevan tulevaisuudessa.