Keskustelut Metsänhoito Hakkuuaukkojen heinäpellot Vastaa aiheeseen: Hakkuuaukkojen heinäpellot

Vastaa aiheeseen: Hakkuuaukkojen heinäpellot

Keskustelut Metsänhoito Hakkuuaukkojen heinäpellot Vastaa aiheeseen: Hakkuuaukkojen heinäpellot

Lauri Vaara

Savottamiehelle ei ole selvinnyt, miksi puunmyyjille ei käy yksi puun hinta. Ei se ole selvinnyt muillekaan puunkauppaa loogisesti arvioiville ihmisille.

Savottamies kirjoittaa: ”Ostaja kertoo paljonko heidän korjuu maksaa. Avo- , harvennus-, ensiharvennushakkuu. Sitten puun myyjä päättää hakkaako ostajan urakoitsija, naapuri/mhy, tms, vai myyjä itse perinteisesti hankintana. Eikös tästä ole kokoajan ollut kyse….?”

Juuripa tästä on kokoajan ollut kyse.

Mutta ostajien puunkorjuu on niin kallista, että sen kustannuksia ei haluta kertoa. Kustannukset piilotetaan perimällä ne puunmyyjältä pimeästi vähennyksenä puun bruttohinnasta (tienvarsi- tai tehdashinnasta). Puun bruttohintaa ja siitä vähennettyjä kustannuksia puumyyjä ei tiedä. Hän saa tietää väin jäännöksen, jota nimitetään puun kantohinnaksi.

Puunkorjuun Lauri-laskurilla (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg) olen laskenut, että puunostajien kallis puunkorjuu tuhlaa puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa joka vuosi (10 €/m3). Mikäpä on tuhlatessa, kun tuhlattu raha ei ole omaa rahaa ja tuhlaus tapahtuu täysin pimeästi.

Lauri Vaara