Keskustelut Tekniikka Neuvoja juontamiseen Vastaa aiheeseen: Neuvoja juontamiseen

Vastaa aiheeseen: Neuvoja juontamiseen

Keskustelut Tekniikka Neuvoja juontamiseen Vastaa aiheeseen: Neuvoja juontamiseen

Metsäjaakko

Tämän vuoden hankintahakkuita suunnitellessa huomasin, että tähän toissa syksyiseen ketjuun oli jäänyt loppukommentit antamatta. Kiitos kaikille neuvoja antaneille ja muillekin osallistuneille.

Toissa vuoden hankintasavotta oli kokonaisuudessaan 130 m3 kuitua ja 25 m3 tukkia. Noista tukit ja osa kuidusta tuli pellon reunasta, loput poistetuista ylispuista. Jätimme jyrkimmän osan alarinteestä tekemättä – sen hakkuusta sovin osana isompaa pystykauppaa yhdessä parin pienehkön kuvion päätehakkuun kanssa. Ylispuiden poistamisen jälkeen nyt kahden vuoden vuosikasvuista päätellen kuuset ovat vauhdittaneet kasvuaan merkittävästi.

Puut ajoin juontokouralla varastopaikalle. Pikkutraktorilla peruuttaminen jäävien kuusten väliin onnistui hyvin ja siitähän ne kuitukasat sai hyvin kyytiin. Ylispuukoivut katkaisivat kaatuessaan parista kuusesta latvan ja muutamaan kuuseen sain aikaan kolhuja 3 m kuituja kuljettaessani. Ylispuiden joukosta ei tukkia juuri tullut.

Pikkutraktori riitti juuri ja juuri tukkien kuljettamiseen mutta niitä ei pystynyt enää pinoamaan kun nostolaite ja hydraulinen työntövarsi eivät jaksaneet nostaa riittävän korkealle. Varastopaikalla vinssasin tukit pinoon. Tämä oli käytännössä ainoa homma, parin konkelon laukaisemisen lisäksi, jossa vinssiä tarvittiin. Vinssistä vääntyi jotkut kidan edessä olleet metallitapit, mikähän niiden merkitys on.

Takavetotraktori meinasi jäädä muutaman kerran kiinni pehmeään paikkaan. Omat taidot eivät riittäneet koneen irrottamiseksi, mutta onneksi kaveri osasi puljata kaasun, lukon ja kytkimen avulla koneen irti. Erityisen vaikeaa tuntui olevan päästä liukkaan puunrungon ylitse. Siksi kasaus vaati tarkkaa miettimistä. Nyt tarkoitus on hankkia kitkaketjut työn jouduttamiseksi.

Puun ajoon meni käytännössä 6 päivää x 10 h/päivä, johon sisältyi puolen päivän kauppareissu hydrauliletkun katkeamisen vuoksi. Näpertelyähän tämä on verrattuna isompien ja tehokkaampien koneiden käyttämiseen, mutta kun koneen murina, pakoputkesta pöllähtelevät savupilvet ja reipas tekemisen meininki tuntuvat rinnassa hyvältä, niin mikäs siinä vapaa-ajan kuluksi näinkin. Kaluston hankintahinta jäi melko pieneksi, ja laskeskelin että muutaman vuoden päästä harrastuksella maksaisi ainakin omat kustannuksensa. Jos ei tiliä poistojen jälkeen jääkään, mahtuvatpahan puut ainakin paremmin kasvamaan.