Keskustelut Metsänhoito Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle Vastaa aiheeseen: Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Vastaa aiheeseen: Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Keskustelut Metsänhoito Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle Vastaa aiheeseen: Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Planter Planter

”Vuoden takaiseen verrattuna ollaan kaatomäärissä jo 40% edellä.”

Komeat prosentit, mutta katsotaan mitä niiden takana on, noin 1400 kaatoa enemmän kuin viime vuonna. Jos googlataan uutisia edellisiltä vuosilta aina on uutisoitu, että valkohäntäpeuroja on kaadettu ennätysmäärä. Tulee mielikuva, että homma on hallinnassaja määrä laskee, mutta nousee ja lujaa.

”Se, riittääkö porukalla virtaa teurastaa yli 60 000 valkohäntäpeuraa jahtikauden loppuun mennessä ,selviää vuodenvaihteen jälkeen.”

60 000 ei riitä, ei mihinkään, ei yhtään mihinkään. Luken kanta-arviot perustuvat metsästäjiltä kerätyn tiedon käyttöön. Uskooko joku tosissaan, että se tieto olisi oikea tai alakantissa. Hirvikannan arvioinnin tiedonkeruu on paljon systemaattisempaa ja luotettavampaa. Luken arvio niissäkin ollut jatkuvasti 20 % alakantissa takaisinpäin laskennan perusteella. VHP kolaritkin kasvoivat noin 23% vuodesta 2017 vuoteen 2018, sekin antaa osviittaa kannan kasvunopeudesta.

Jos oletetaan, että valkohäntäpeurojen kohdalla olisi sama virhe kuin hirvellä, niin oikeampi arvio kannan suuruudesta ennen viime kevään vasontaa olisi 1,2 x 111 500 = 133 800. Valkohäntäpeuran tuottavuus on suurempi kuin hirven. Hirvellä kanta kasvaa kevään vasonnassa 1,5 kertaiseksi. Jo pelkästää hirven tuottavuudella kesäkanta olisi yli 200 000, on erittäin todennäköistä, että niitä on nyt yli 200 000.

Tänä syksynä pitäisi kaataa ainakin 100 000 valkohäntäpeuraa, että kannan kasvu saataisiin (ehkä) pysähtymään.

Viittaan keskusteluketjun aloitukseen, syy tähän soppaan on riistahallinossa, ihan yksiselitteisesti. Tiedetty on mitä on tulossa ja lyöty lisää löylyä.

2014:
”Lisääntymissyklin takia kanta saattaa olla kohta reippaassa kasvussa.”

”Liikennevahinkojen lisäksi muuta haittaa istutuslajista ei vaikuta olleen, arvio tutkija Kaarlo Nygrén. – Luonnolle ei ole pystytty osoittamaan mitään haittaa.”

https://yle.fi/uutiset/3-7281721