Keskustelut Metsänhoito Energiapuut Vastaa aiheeseen: Energiapuut

Vastaa aiheeseen: Energiapuut

Keskustelut Metsänhoito Energiapuut Vastaa aiheeseen: Energiapuut

okka

Energiapuun korjuutuki on tarkoitus loppua vuoden 2023 aikana, mutta nyt on vallitsevan tilanteen johdosta jo kuullut puheita että tukea jatketaan, jotta saadaan turvattua energiavirrat myös tulevaisuudessa.

Tilanne on suoraan sanoen väärin jos mietitään energia saannon perusteella nykyistä tilannetta. Polttoöljyn ja hakkeen hinta eroa mietittäessä hintaero on aivan älytön, jotta saat 100000 kwh energiaa niin tarvitaan 10000 litraa polttoöljyä sen tuottamiseen, haketta vain 125 kuutiota. (bioenergianeuvojan sivuilta tiedot) Hake jos laskettaisiin vaikka 30 euron kuutio hinnalla niin tekee 3750 euroa. Polttoöljyllä huidellaan päälle 18000 lukemissa kun päivänhinnan hakee nesteen sivuilta. (Tilanne mielestäni tällä hetkellä se, että energiapuuhun kohdistuu kovia nousupaineita juuri ylemmän kertoman takia, toki aurinko ja tuuli, sekä OL3 korvaa tulevaisuudessa vajetta, mutta missä suhteessa? Öljy ja kaasu on nou nou näillä hinnoilla josta pyrittävä eroon)

Kuvitelma siitä ,että metsä tulisi kuntoon laiminlyömällä hoitotoimet ja tekemällä niiden sijaan energiapuukorjuu raivaamattomaan nuoreen metsään on ajatuksena kuopattava  viipymättä.  Jos ei kykene itse hoitamaan taimikoitaan, kannattaa myydä metsät niille ,joilta homma onnistuu . Laiminlyönnit ja viivyttely lisäävät vain kokonaiskustannuksia ja hidastavat puuston kehitystä. Jälkimmäiseen tuetkin ovat laiha lohtu. Tuki ei kauaa lämmitä mieltä ,kun metsä on mennyt peruuttamattomasti pilalle.

Varhaisperkuun tekemällä saadaan turvattua taimiaineksen kasvuunlähtö ja taimikonharvennuksesta sen verran että onko se välttämättä edes laiminlyönti jos tietoisesti päätetään jättää th tekemättä, siinä 4-5 metrin kantturoilla, ja kasvatetaan kylmänviileästi sinne päälle 8-9 metrin korkeuteen jolloin saadaan jo järkevän kokoista rankaa ekorjuun yhteydessä. Varmana moni miettii asiaa ketkä ostavat taimikonraivuu palvelut ulkopuolisilta, sen sijaan että maksat th:n teosta niin viivästyttämällä saat pienpuun kalliimman korjuutuen ekorjuun yhteydessä ja näillä hinnoilla ja osaavan urakoitsijan käsissä mahdollisesti hyväkin ratkaisu.

Ongelmana tietenkin kallistuvat korjuukulut jotka näkyvät suuremmin juuri energiapuun korjuussa jossa mottimäärät jäävät puolta pienemmäksi kuin eh:ssa pahimmillaan