Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

Mäntymaita

Olisiko keskustelupalstalaisilla kiinnostuneita tutkimaan ja kokeilemaan erilaisia variaatioita hirvituhojen estämiseksi?

– Tutkimusidea on ja ensimmäiset koe-erät ainetta on tehty kotimaisesta raaka-aineesta. Varsinaista täydellistä tutkimussuunnitelmaa ei vielä ole.

– Asia voisi kiinnostaa tutkimuslaitoksia, mutta tutkimuslaitokset vaativat rahoitusta tai ainakin omarahoitusta.

– Asia voisi mennä aivan hyvin eteenpäin muutaman avaintoimijan kesken ja mukaan sopiva määrä omatoimisia metsänomistajia. Omatoiminen aineen levitys joko kiinteänä tai ruiskuttamalla.

– Viranomaismääräykset on otettava huomioon. Kyseessä ei ole varsinainen rekisteröity torjunta-aine, vaan aine on vaaraton, uusiutuvista raaka-aineista tehty tuote, joka on biohajoava. Jos tutkimuksessa haluaisi tehdä rinnakkais- tai yhdistelmäkokeita esim. muovinauhojen kanssa, ovat muovit tietenkin hajoamattomia. EU kannustaa vähentämään torjunta-aineiden ja biosidien määrää, mutta samalla EU on ainakin byrokratiallaan vaikeuttanut turvallisten torjuntaratkaisujen käyttöä. Eli koko tutkimushahmotelma voi kaatua siihen, ettei sitä saa tehdä ja sehän vain tarkoittaa, että markkinoille ei haluta kilpailevia toimijoita tai valmisteita.

– Aineesta on tavoitteena tehdä edullinen ja toimiva vaihtoehto ohjaamaan hirvien oleskelu pois käsitellystä taimikosta. Koekäyttövaiheen tavoitehinta aineelle on ollut alkaen 1,5 eur/kg + alv.