Keskustelut Metsänomistus Sähkölinja ja korvaukset Vastaa aiheeseen: Sähkölinja ja korvaukset

Vastaa aiheeseen: Sähkölinja ja korvaukset

Keskustelut Metsänomistus Sähkölinja ja korvaukset Vastaa aiheeseen: Sähkölinja ja korvaukset

Jussi-1

Asiaa joutunut kanssa vähän selvittelemään ja tuli vastaan Kimmo Malin kirja: ”Sähkö- ja vesijohtojen sijoittaminen – menettely, pysyvyys, muutoksenhaku”.
Edilex: http://tiny.cc/12m2ex (forum rikkoi suoran edilex linkin)
Sivulla on pdf- mutta en tiedä voiko ladata joka paikasta.

Varmaankin aiheesta on muitakin kirjoja, mutta tuossakin oli jo aika paljon tietoa kuinka homman pitäisi mennä. Suosittelen kirjan lukemista jos aihe koskettaa uuden sähkölinjan tai vanhan sopimuksen uusimisen johdosta. Nythän tieto tulee useinkin yksipuolisesi sähköyhtiöltä maanomistajalle, joten tieto ei ole ollenkaan puolueetonta.

Mielenkiintoinen voi olla mielenkiintoinen esim. s. 61 oikeustapaus: ”KHO 10.12.2004 t. 3231: Sähköyhtiö oli erikoismaanvuokrasopimuksen umpeuduttua hakenut rakennuslautakunnalta lupaa pysyttää 20 kilovoltin ilmajohto nykyisellä paikallaan. Rakennuslautakunta oli päättänyt, että linja on toteutettava maakaapelina siten, että linja jää rakennusalan ulkopuolelle. Sähköyhtiö haki päätökseen muutosta. Valittavana oli kolme eri sijoitusvaihtoehtoa: (i) nykyinen sijoittamisratkaisu, josta ei aiheutuisi rakentamiskustannuksia, (ii) vaihtoehtoinen ilmajohdon rakentaminen, joka tulisi maksamaan 76 887 markkaa ja (iii) maakaapeli, jonka kustannusarvio olisi 128 844 markkaa. Hallinto-oikeus, jonka päätöksen perusteluineen KHO pysytti, hylkäsi sähköyhtiön valituksen.”

Eli ensisijaisesti pitäisi sopia ja sitten katsoa että haittaa tulee mahdollisimman vähän, vaikka tulisi kalliimmaksi.