Keskustelut Metsänhoito Onko tammi tulevaisuuden puulaji? Vastaa aiheeseen: Onko tammi tulevaisuuden puulaji?

Vastaa aiheeseen: Onko tammi tulevaisuuden puulaji?

Keskustelut Metsänhoito Onko tammi tulevaisuuden puulaji? Vastaa aiheeseen: Onko tammi tulevaisuuden puulaji?

Jantura

Vaikea uskoa, että puutavaralle ei kysyntää löytyisi Suomestakin. Oma tuotanto on olematonta, ja kotimainen puusepänteollisuus käsittääkseni pitkälti tuontitammen varassa.

Aloittajan kommentteihin kasvunopeudesta en voi omien kokeilujen perusteella yhtyä. Tammi on parhaimmillaan hyvin nopeakasvuinen – tekee säännöllisesti 2 kasvupyrähdystä kesässä, ja yhteismittaa näille kertyy helposti toista metriä, jopa enemmän.

Vaikeus tulee taimien suojaamisesta rusakoilta ja hirvieläimiltä. Laadukkaan runkopuun kasvattaminen vaatii myös jatkuvaa pystykarsintaa ja vesakontorjuntaa. Tammea ei saa missään vaiheessa päästää alikasvokseksi! Vastikään törmäsin tällaiseen selkeästi pieteetillä perustettuun tammitaimikkoon, jonka hoito oli kuitenkin jostain syystä laiminlyöty kokonaan – koivu, haapa ja leppä vallanneet latvuksen, ja tammet yhtä mutkaa ja riukua. Parhaimmat yrittäneet järeytyä matalana puskana, siementäen koko lähiympäristön täyteen alikasvostammea.

Omalla noin puolen hehtaarin kokeilualalla on nyt 5 kasvukautta takana. Parhaimmat taimet kurottelee jo 4-5 metriin, kun taas heikoimmat päässeet kunnolla kasvun makuun vasta kuluneena kesänä. Tuntuu siltä, että kylvö on ollut helpoin tapa – taimet juurtuvat heti, ja kasvu on parempaa kuin taimilla.