Mainos

Energia- ja tukkipuun kuljetusta Imatralla

Seppo Knuuttila on tehnyt oman toiminimensä kautta puun ja energiapuunkuljetusta, metsurintöitä, aurausta ja kantojyrsintää Imatran seudulla vuodesta 2005 lähtien. Päätoimialana on nimenomaan puun- ja energiapuun kuljetus, jota varten Knuuttilalla on käytössä Valtra 214 Versu -traktori KESLA 144HD -metsäperävaunulla ja 316T-kuormaimella varustettuna. Asiakkaina puunkuljetuksessa ovat mm. Imatran kaupunki tytäryhtiöineen sekä Stora Enso.

Seppo Knuuttila halusi siirtyä ergonomiseen sähköohjaukseen.
Seppo Knuuttila halusi siirtyä ergonomiseen sähköohjaukseen.

Keslasta Keslaan

Knuuttilan edellinen metsäpaketti oli sekin KESLA-merkkinen: 12HD-vaunu ja 305T-kuormain. Knuuttila oli erittäin tyytyväinen pakettiinsa, mutta hän halusi vaihtaa sen ennen isompia remontteja.

– Itsellä ei ole hallia, joten pyrin huollattamaan traktorin ammattilaisilla. Isompien remonttien tarvista ei ole ollut. Koska tunteja kuitenkin on ammattikäytössä tullut jo melkoisesti ja halusin siirtyä sähköiseen ohjaukseen, päätin uusia kuormain-perävaunupaketin samalla, kun uusin traktorin.

Asiaa lienee edesauttanut se, että metsäpaketin ja Unlimited-varustellun traktorin sai ostettua samalta paikalliselta AGCO Suomen myyjältä Jarkko Hirveltä.
Knuuttilan uudessa setissä on 12 tonnin nettokantavuuksinen KESLA 144HD -metsäperävaunu. Se on Keslan valikoiman suurin vaunu. Kuormatilan pituus on reilut neljä metriä, johon saa vielä toista metriä lisää pituutta rungonjatkeella. HD-vaununa se on varustettu hydraulisella rullavedolla eli ns. Robsonin vedolla, joka sopii mainiosti satunnaiseen käyttöön.

– Edellisessä paketissa oli risulaidat. Uuteen pakettiin tilasin paikallisella haukivuorelaiselta Haumet Oy:ltä 24 kuution lavan energiapuun kuljetusta varten. Lava asettuu mukavasti KESLA-metsäperävaunun rungolle, toteaa Knuuttila. – Lavaan on rakennettu hydraulisesti avautuva perälauta ja kippi, joten energiapuun pystyy helposti kippaamaan haketettavaan kasaan.

Talvisin irtolava korvataan alkuperäiseen vaunuun kuuluvilla pankoilla – pankot ja tolpat kun sopivat paremmin pyöreän puun ajoon.

KESLA 316T -kuormain asettuu nätisti risulavalle.

Yhdistelmän kruunaa kaksijatkeinen KESLA 316T-kuormain, jonka ulottuma on huimat 8,8 metriä. Kuormaimessa on sähköinen Walvoil DPX -venttiili KESLA proC-ohjausjärjestelmällä. Ohjausjärjestelmä mahdollistaa ohjauksen säädön jopa viidelle henkilölle. Yhden miehen yrityksessäkin tallentamisesta on hyötyä, sillä tallennukseen voi laittaa eri tyyppisten töiden – kuten esim. energiapuun tai pyöreän puun – asetukset.
– Sähköinen ohjaus on erittäin herkkä ja kun kuormainta käyttää paljon, vähentää sähköinen ohjaus selkeästi käsille tulevaa rasitusta.
Kuormaimen joystick on nyt integroitu Valtra Unlimited-studion toimesta traktorin etukuormaimen joystickin paikalle traktorin Smart Touch -kyynärnojaan. mikä helpottaa käyttöä. Katkaisimella saa valittua, käyttääkö kuski joystickilla etukuormaajaa vai KESLA-kuormainta.

Valtran ja Keslan yhteistyön yhtenä hedelmänä etukuormaimen ja KESLA-kuormaimen käyttö on mahdollista integroida samaan joystickiin ilman huolta traktorin takuun menettämisestä.

Tukijalat ovat ns. Flapdown-tukijalat, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen tuen yhdistelmälle. Tukijalat ovat teleskooppisesti levennettävissä leveyden ollessa enimmillään lähes 4,8 metriä.

 

Monikäyttöisyyttä lisävarusteilla

Knuuttilalla on kuormaimessaan KESLA proG26-koura. Koura on suunniteltu nimenomaan pyöreän puun käsittelyyn. Keslan valikoimaan kuuluu myös erillinen risukoura, mutta sille Knuuttila ei ole nähnyt tarvetta. Sen sijaan hän on hankkinut kouraan sorakahmarivarustelun.
– Sorakahmarivarustelun asentaa muutamassa minuutissa kiinni, jolloin puutavarakahmarista saa 315 litraa vetävän sorakahmarin. Sorakahmari on kätevä mullan, hiekan tai vaikka nurmen käsittelyssä, toteaa Knuuttila.

Knuuttilalla on lisäksi käytössä vielä aikanaan hankittu KESLA 19GX -energiakoura, joka toimii esimerkiksi ojanvarsien energiapuun raivaamisessa. Kouralla onnistuu katkoa ja kaataa energiapuut haluttuun paikkaan kasoiksi. Kääntämällä kouran terän pois, se toimii myös normaalina puukourana.

Knuuttilan KESLA 144ND-vaunussa on sekä normaalit takavalot että runkopalkkiin intergroitu LED-työvalo.

KESLA 316T-kuormain asettuu nätisti risulavalle.

Knuuttilan työväline kaikessa komeudessaan: Valtra 214 Versu -traktori, KESLA 144HD-metsäperävaunu ja KESLA 316T-kuormain.

 

www.kesla.fi

 

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.