Kommentit (13)

 1. Tuolta kuvien susipuumetsän uumenista löytyi myös rakennuspaikka , ainakin kolmen eri rakennuksen kivijalat ja yksi kivikellari . Uunit olivat kiviröykkiöitä keskellä rakennuksen pohjaa . Tuli jopa mieleen , että onko savupiippuakaan ollut ollenkaan (=savutupa) . Hiljaiseksi ja haikeaksi vei mielen niitä katsellessa. Rakennusten kivijalat sammalmatolla sankan metsän keskellä on aika vaikuttava näky.

 2. Uskoisin, että rakennuksen raunio on niin ”nuori”, että uunin piippu on joko purettu uusiokäyttöön tai se on rapautunut.

  Luonto piilottaa tämänkin muistomerkin entisestä asuinpaikasta. Terhakkaat kuusenalut kasvavat ja lehtipuutakin näyttää olevan seassa.

 3. Näitähän riittää eri aikausilta.

  Meille on siunaantunut asumusroskia piippuineen vähän myöhemmältä aikakaudelta. Ennen asuttu paikka metsätilana saattaa olla rehevää pohjaa ja hyvää kasvumaata. Meillä ainakin on, mutta on siinä sivujuonteita. Luettelen muutamia:

  Sortunut navetta, josta on vain kattopellit maissa.
  Tupajumi tupa pystyssä. Sen ja surkean jalassaunamökin pottimme talvella. Loput roinat naapurin kaivinkonemies naamioi ja kumparoi. Nyt siinä on vajaan metrin istutuskuusikko.
  Tolkuton määrä hankalasti raivattavaa jonkinlaista villiintynytttä ihmisen puutarhakasvustoa.
  Peltiä, pulloa ja purnukkaa koko tienoo täynnään. Nehän eivät ole enää helposti esissä vaan osittain kätkettyinä tai luonnon huonosti peittämiä.
  Vanhoja maanviljelysromuja levällään. On se niin kivaa täräyttää raivaussahalla johonkin auraan.
  Autonromuja metsässä.

  Ja sitten ne kaivot. Kaikilta kahdelta tilalta en ole vielä saanut ihan kaikkia hallintaan.

  Josko jollakulla on mahdollista ihailla vanhaa asuinkumparetta ennen LASI-, ROMU- JA MUOVIAIKAA, niin onnittelen!

 4. Vaikuttaisi istutetulta kuusikolta joten tarkoitus on kai ollutkin kätkeä ryönät metsään. Jos tuota kumpua kaivelisi niin….

 5. Kuten Aukusti arvelee,”raunio nuori”,poltimme romahtaneet talon puuosat v.2008, makkaran ja kahvin kera naapurien muisteloin.

  Talo oli ollut asuttu n. 100 vuotta ,rak,v.1870.Autioitu sittemin ja huopakaton alkaessa vuotaa,oli loppu käsillä.Istutin heti oston jälkeen karvettuneet pellot ja myös kivijalan ympäristön.

  Saa nähdä ,miten luonto maisemaa muokkaa tulevina vuosikymmeninä,olisiko esim. kuvaparin paikka 20 v metsänkasvua, taimesta ensiharvennukseen.

 6. Auton romuista, kuten muustakin metallista pääsee suhteellisen helposti eroon, jos tiet on kunnossa. Lehdissä on jatkuvasti romuliikkeiden ilmoituksia siitä, että halutaan noutaa ilmaiseksi metallit pois, kunhan määrä on riittävä eli n. 500 kg tai yksi henkilöauto. Uusiutuvan raaka-aineen tuottaja saa kaupan päälle hyvän mielen, kun on uusiutumatonta materiaalia saatu kiertoon ja ympäristöä siivottua.

  Viralliseen romutukseen ei autoja saa, koska yleensä paperit puuttuu. Romutuspalkkioiden perään ei siis kannata haikailla.

  Muut roskat, joita maatilojen pihapiirissä riitää, ilmeisesti aiheuttaa kustannuksia. Mahtaako verottaja hyväksyä niiden siivoamisen metsätalouden kuluiksi?

 7. Uutisissa mainittu vanhojen karttojen palvelu on muuten tämän aihepiirin suhteen kiinnostava, kannattaa vilkaista.

 8. Eipä noissa pahasti mitään maatumatonta ole. Joten metsä kun kasvaa saadaan varmaan metsäkadon torjunnasta plussaa pipertäjiltä jossain huippukokouksessa jälleen. Hiilen nielemistä se on vanhan pirtinkin metsäksi muuttuminen.

 9. Mahtaisiko kuitenkin haapa olla fiksumpi valinta noihin talonpohjiin? Tuhkakasassa kun taatusti on jos jonkinlaista myrkkyä ja haapa ilmeisesti kykenee maaperää puhdistamaan.

 10. Gla

  Kiitoksia tiedoista. Olen kyllä haistellut tätä ”romuilmiötä”
  Näinhän se on ilman meitä asiantuntioitakin. Mutta kun romut ovat useimmiten vedetty omalla tai naapurin traktorilla kauas maastoon taimikon taakse!

 11. Näitä löytyy Hämeen kulttuurimailta vaikka millä mitalla. Yhden palstan nurkasta, joka oli uinunut 30 v koskemattomana löytyi päätehakkuussa oikein kokonainen ”kylä”. Samalla niityllä 4 erilaista rauniota. Ja romua riittää. Pahimmat kerättiin ja auto kävi hakemassa romuksi. Pahin oli entinen traktori. Nyt sielä kasvaa jo neljä metrinen kuusikko. Entiset sarkaojat ikävimpiä.

 12. Tälläkin asuinpaikalla oli rautaromua,romuliikkeen auto haki hankmot ym.Kupariset kaasuvalojen putket rauniosta auton koppiin vänkäriksi rullasi.

  Kuva otettiin varsinaisesti siksi,että rakennus ei ole asumiskuntoinen.Kymenlaakson Jäte Oy on sitkeä ekomaksun perijä,joten heille toimitettava uskottavat todisteet kunnan rakennustarkastuksen lausunnon lisäksi,että uskovat etttei laisteta 18,50€ vuotuisesta kiinteitökohtaisesta ekojätemaksussta.

  Vuosi sitten eivät kunnasta lausuntoa antaneet , tie oli auraamaton joka esti autolla pihaan pääsyn, joten laitoin selvityksen ilman sitä ja kuvaa.Antoivat 1 vuoden määräaikaisen ekomaksuvapautuksen ja nyt tuli kirje jossa määräaikainen vapautus päättyy vuodenlopussa.Ja kysely kiinteitön käytöstä.Kunta sentään uskoi polton jälkeen,ettei kiinteistöveroa kivijalasta tarvitse maksaa.

 13. Vanhat, huonokuntoiset ja siten tarpeettomat rakennukset on mielestäni syytä hävittää mahdollisimman pian. Kuntaliitosten myötä pienistä maalaiskunnista asioiden käsittely keskitetään johonkin kasvottomaan virastoon, joten lisää hankaluuksia on ennustettavissa. Lisäksi ympäristöpuolelta tulee paineita, kun erilaisten selvitysten ja rajoitusten määrä kasvaa jatkuvasti. Ja ainahan tyhjillään olevat rakennukset kiinnostavat ohikulkijoita ja muita vaihtoehtoista roskien loppusijoituspaikkaa etsiviä.