Kommentit (3)

  1. Toisin kuin eilisessä kuvassa, tässä aukossa ei kasva käytännössä muita kuin 12 vuotta aiemmin istutetut kuuset. Paikka on mäntymetsien keskellä oleva notkelma, jossa kasvoi harvahko hieskoivu-haapametsä muutamalla männyllä täydennettynä.

    Mitään ei ole tehty muokkauksen ja istutuksen jälkeen. Eilisen kuvan paikkaan on matkaa runsaat kilometri. ”Ilmaisista” uudistuksista haaveleville kyseessä on esimerkki, millaista ”uudistuminen” joskus on.

    Miksi tilanne on tämä? Onko syynä karuus? Senhän ei pitäisi estää mäntytaimikon syntyä. Onko sitten maassa jotain, joka estää taimettumista? Sellainenkin vaihtoehto saattaisi olla ehkä mahdollinen. Nimittäin ilmiötä näyttäisi esiintyvän siinä mäessä ainakin paikoin.

    Mietitty, että pitäisikö vähän lannoittaa. Kuuset kasvaisivat ainakin voimakkaammin.

  2. Haapa ja notkelma on myrkkyä männylle.

    Monesti on tullut ihmeteltyä männikössä aarin pari muuta metsämaata alempana olevaa 0,3.. 0,5m syvennystä, miksi siihen ei ole kasvanut yhtään puuta, vaikka ei ole mikään vesiallas, vaan korkeaa mustikkan varsikkoa kasvava vettä läpäisevällä maapohjalla.

    Samoin oli mäntyistetulla vanhalla peltomaalla, mihinkään peltonotkelmaan, 10..20cm alempana muuta maata, ei lähtenyt ensimmäisellä istutuksella yksikään taimi kasvamaan.

  3. Mäntyä hän ei pidetä juuri hallanarkana, mutta jos sittenkin hiukan.

    Tulee mieleen muinoinen pottumaani. Aikani kuluksi käänsin pienen pläntin kauan kesannolla olleeseen peltoon. Halla vei varsia 3-4 kertaa.

    N. metrin päässä, matalan ojan takana oli naapurin perunamaa. Siinä ei halla käynyt kertaakaan. Oma vaatimaton viljelykseni oli n. 10 – 20 cm alempana kuin naapurin pelto.

    Mäntyhän ei ole peruna, mutta silti. Itsellä ei ole kuoppa ongelmana, vaan ei lähde. Kuivahko mäntykangas ja aina kun katsoo on n. sentin tainta lähes turkkina. Eivät vain lähde. Liekö liian tiheä, vaikka ei siltä näytä.