Etsi ehjä koivu kuvasta

Kommentit (21)

 1. Kah,siitäpä MTK.lle pureskeltavaa!

 2. Eihä tuo modulimitta 1,5m vaneeriin täyttynee……eikös.

 3. Korpituvan Taneli

  Sinähän lupasit lähikuviakin näistä vaurioista?

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 4. hiiret, myyrät, hirvet.. kaik ne syövät…onko tuo koivun kasvu alusta

 5. Sorkkivaiset.

 6. Lumituhoja

 7. tamperelainen

  Motokuski yritää huijata,en usko ettetkö rauduksen hirvimutkaa tuntisi tai et ole moton puikoissa.Tänään kävin koivikossa jossa puolen hehtaarin alalla oli 5-10 raudusta välttynyt hirvituholta.Kyllä kaipaisin Metsähallitusta ja sen johtoon Kekkonen,joka konahtaisi ja lopettaisi arvopuiden hirville syöttämisen
  Nyt metsäalalla johtajatkin pikkutakkimiehiä ja vellihousuja,eivät uskalla puuttua epäkohtiin.
  MMM hyvävelikerho toimii tehokkaasti

 8. Anton Chigurh

  Tauno vee mäki sanoi ylijohtajana (kekkosen aikana) ollessaan, että, ”tämä yhteiskunta ei kestä 15000 hirveä enempää”. Ja oli ja on edelleenkin oikeassa.

 9. ”Tauno vee mäki sanoi ylijohtajana (kekkosen aikana) ollessaan, että, ”tämä yhteiskunta ei kestä 15000 hirveä enempää”. Ja oli ja on edelleenkin oikeassa.”

  Kekkonen kuoli 1986 ja sen jälkeenhän tämä yhteiskunta on ollutkin 30 vuotta vapaassa pudotuksessa, kun nitä hirviä on enmmän kuin 15000.

  Mitä näistä lama-ajoista ja Nokian menestystarinoista. Saati pankki ja finanssikriiseistä. Yhteiskunnan hyvinvointi= hirvipolitiikka. Näin se on nähtävä!

 10. Todisteet puutuvat. Välttämättä totuus ei ole se joka ensimmäisenä tuntuu. Tuosta on vuosikasvu katkaistu ja hirvi yleisimmin taittaa koko rungon kaulallaan tai sitten suyö sivuoksia. Juuri tänään katselin hirven kesäisiä syönnöksiä koivikossa kun passissa olin. Otappa tuosta selvää mikä on syyllinen kun aikaa on kulunut 10 vuotta.

 11. Valtion lehmät katkoo just latvoja. En tiiä vasalle vai vain huvikseen, mutta katkotut latvat on niiden työtä.

 12. tamperelainen

  Koivu on sitkeä puu,lumi kyllä taivuttaa,muttei katkaise koivua.jalkauduppa motokuski ja hypistele koivunlatvuksia ,niin huomaat eron
  Nuo kantturat koluaa puiden runkoja ja rouskuttelee latvoja,puutatavaran arvo laskee rajusti
  Valtiovalta on syyllinen,on kaksinaamaisuutta jakaa kemeraeuroja ja antaa toisaalla valtion karjan tuhota taimikot

 13. Hirviemo taittelee koivun ja männynlavoja itselleen ja vasalleen. Lähes jokaisen rauduskoivun ovat hirvet taittaneet jätettyni niitä vain muutaman sinne tänne männyntaimien aukkopaikkoihin.

  Hirviuros hinkkaa sarvillaan pilalle nuorehkoja puita, sekä puskee nurin näyttäessään voimiaan naaraille ja pelotellakseen nuorempia sonneja.

  Maanomistajille kaato-oikeus omistamillaan mailla 1 aikuinen tai 2 vasaa / 50 ha.

  Lisäksi porot ehdottomasti omistajiensa tarhoihin.

 14. harrastelija

  Rauduskoivun kasvatus faneripuuksi on etelä-Suomen puuhia.
  Pohjois-Suomessa koivuista ei juuri tukkipuita saa.

  Nuokin kuvan koivut kelpaisivat minulle oivaksi klapin raaka-aineeksi.

  Hirvistä puheenollen eilen sai nauttia mukana erään kylän vuoden kohokohtaa eli maukasta hirvisoppaa.

  Hirvistäköhän se johtuu, kun puun reaaliarvo on tippunut viimeisen 35 vuoden aikana puoleen? Aikaisemminhan hirviä oli niin vähän, ettei ne ainakaan metsänomistajalle tappiota saaneet.

  Suomessa metsän kokonaistuotosta jalostetaan vain osa, joten metsässä voi kasvattaa hirviäkin.
  Liittykää hirven vastustajat metsästysporukkaan. M-seurassa voitte vaikuttaa tilanteesen paljon enemmän kuin täällä keskusteluåalstalla 🙂

 15. Niin minusta tuntuu että joku muu pitäisi jalkautua metsiin ja lähteä hirvien syönnöksiä tutkimaan. Itse olen niiden elukoiden perässä kulkenut ja elintapoihin tutustunut yli 40 vuotta. Uskon tietäväni jotain.

  Niin kuin kirjoitin niin emä taittaa vasalleen koivujen latvoja kaulalallaan. Se katkaisee rungon eikä pelkästään vuosikasvaimen. Joskus se myös syö vuosi kasvaimen pään ja tässä voi olla siitä kyse. Usein vuosikasvaimen pää katkaisu ei tee mutkaa mutta hidastaa kasvua merkittävästi. Jos taas runko katkaistaan niin puu haaroittuu ja tulee useampi latva. Nyt ei ole runkoa katkaistu mutta vuosikasvaimen pää saattaa olla syöty.

  Kuten kirjoitin niin mutkan synnystä on aikaa 10 – 15 vuotta ja on ihan mahdotonta sanoa onko syy jokin muu kuin hirvi. Kysessä voi olla myös pakkasvaurio joka on kuivattanut vuosikasvaimen pään. Minusta on kohtuutonta provoisoida noin vanhoilla kuvilla kun syy yhteyttä ei voida varmuudeööa todentaa.

 16. Korpituvan Taneli: lähikuvia kuusen kuorimisesta lähetinkin, mutta palstan ylläpidolta tuli palautetta, että kuvat jostain syystä näkyvät väärin päin. Yritetään uudelleen niiden kanssa.

  Kyllä näistä koivuista on koko latva taitettu, ei vain viimeistä vuosikasvainta. Nuo mutkakohdasta vinoon sojottavat mustat rangat ovat taittuneita latvoja, tyveltä pari-kolme senttiä ja yläpäät on jo lahonneet ja pudonneet alas. Pitänee käydä joskus kuvaamassa sarja kuvia tuoreesta taitoksesta vaneripuun mitat täyttävään runkoon, mistä hahmottuu vauriokohdan kehitys puun varttuessa.

  Vaneritukin laatuvaatimukset ovat alati kiristyneet ja tehdäänkö enää edes välivähennyksiä koneellisessa hakkuussa? Taitaa trendi olla, että sorvipöllin pitäisi olla mielellään 100 tuuman pituinen, mistä saadaan levyn suuntaiset arkit suoraan leikattua ja myös levyn pituussuuntaan nähden kohtisuorat arkit (kuten pintaviilut) helpommin.

 17. Itse asiassa taitettu latva on usein jo tässä vaiheessa (puiden paksuus 16 cm, pituus 16 m) pudonnut pois riippumatta siitä, onko se katkennut kokonaan jo hirven taittaessa vai vasta myöhemmin lahoamisen myötä. Mutkakohdasta sojottavat poikaoksat saattavat olla myös oksasta nousseita kandidaatteja uudeksi latvaksi, joista ei ole pääkasvainta tullut.

 18. tamperelainen

  Kyllä motokuskin koivun ”pakkasvaurio” kantturoi neljällä jalalla.
  Kyllä mo provosoituu ensimmäiseksi ihan itsekseen nähdessään hirvituhon metsässään.Toisen kerranprosoituu kun täällä palstalle lueskelee mm-kuskin ym selityksiä mm.kuinka mo on itse syyllinen hirvituhoihin ym

 19. Voisit hieman tarkistaa kantaasi. En ole koskaan syyttänyt hirvituhoista metsänomistajaa. Olen vain kertonut omia havaintoja kuinka niitä voidaan vähentää. Syyllisiä ei ole metsästäjät eikä metsänomistajatkaan. Nykyinen hyvä hirvikanta on seuraus nykyisestä metsänhoidosta jossa riittävästi on ravintoa läpi vuoden.

 20. tamperelainen

  Sovitaan,että syytetään lupapolitiikkaa.Omien metsien alueella vahva hirvikanta,luvalliset hirvet ammuttiin viidessä päivässä.Osa hirviporukasta ei päässyt ollenkaan jahtiin mukaan!Metsästettävää olisi,mutta ei lupia.Vahva hirvikanta jatkaa tuhojaan

 21. Ammatti Raivooja

  Rispaantuneesta tököstä näkee ainakin katkaistun. Kyllä ehkä vahvemmin taipuisin pääsilmun syönnin kannalle.