Hakkuun valvontaa

Hakkuun valvonnasta ja tavaralajijakaumasta puhutaan jokaisen kauppatavan yhteydessä. Aiheen pitäminen esillä tuo lisätietoutta ja varmuutta katkonnan oikeellisuudesta kauppakohtaisesti.

Minulle kuvan hahmo luovutettiin muutamavuosi sitten hakkuutyön päätyttyä. Toisen vuoron kuljettajalla oli taiteellista silmää, joka oli veistänyt moottorisahalla valvojan muotokuvan

Kommentit (5)

 1. Onko tuo tyyppillinen Myhistyksen ”valvoja”? Ei nenää haistella vallitsevia tuulia eikä korvia kuunnella tritiikkiä josta ottaa ehkä opikseen…?!

 2. metsä-masa

  Kyllä veistoksella on kuvattu maanomistajan hahmoa ja ilmeitä tehdessään tuttavuutta viereisen maakunnan koneketjuun ja vapaavuorolaisen kädentaitoihin.

  Leimikon arvioitu korjuuaika oli lähestymässä, firmalta kyseltiin voisiko leimikon hakata toinen motoketju kun mitä alun perin sovittiin, ja siihen suostuin.

  Ilmeisesti minulle uusista henkilöistä johtuen ilmeet on olleet alkuun odottavan ihmettelevät. Koneryhmä, neljä henkilöä oli kokeneita ja ammattitaitoisia työssään, mutta eivät tuoneet osaamistaan ja tietämystään liiaksi esille, olivat silmäkkäitä konemiehiä.

  Työmaa kesti vajaan viikon, jonka he asuivat asuntoautossa työmaalla. Leimikko sisälsi tavaralajit tukista energiapuuhun saakka, pikkutukit ja parrut siinä mukana. Siinä tuli motoketjulla tehtyä hyvä hakkuun jälki ja käyntikortti malliksi lähiseudun metsänmyyjille.

  Ps. ei aina kannata säikähtää jos hakkaaja on ” keikkalainen !

 3. metsä-masa

  Väli-Suomeen on tullut uusi energiapuun ostaja ja käyttäjä Vapo. Ostoilmoituksessa luvattiin ostaa niin pellonreunus- ja raivauskohteiden puut, hakkuutähteet kuin rangatkin, se on hyvä uutinen.

  Hakkuunvalvonta on energiapuu kaupoissakin paikallaan, sain toimeksiannon tutustua ensiharvennukseen, jossa kerättiin talteen aines- ja energiapuut. Työnjälki ja jääväpuusto oli hyvin suositusten mukaisia, mutta ainespuun ja energiarungon katkaisuraja oli väljä.

  Ainespuuksi otto oli ylimalkaista yksi parru tai sellu tyveltä ja loput energiakasaan oksineen, käytännössä latvat oli n.10 cm paksuja. Uudella moto-otoksella ja latvaläpimitan korjauksella kuidun minimiin siitä selvittiin. (Työmaa ei ollut edellä mainitun Vapon työmaa)

 4. Ai niinkö se olikin.

  Alkuun epäilin, että siinä jatkuva kasvattaja arvioi palstansa taimettumista ja taloustulosta.

 5. metsä-masa

  Naapurimaakunnan kone ryhmä oli huumorimiehiä, mutta asenteesta työhön ja ammattitaidosta ei tingitty, heistä jäi mukava käyntikortti.

  Minäkin aluksi tunnustelin heiltä katkontapituudet, erikoispuulajit, minimit ja moro-otokset, kai se siitä sai alkunsa valvojan muotokuvan suunnittelu !

Puukauppa Puukauppa

Kuvat