Kommentit (8)

 1. 1,3ha kuvio, jonka keskellä hiekkakuoppia. Ikää 45v. Metsäsuunnitelmassa harvennus 2-4 vuoden sisällä. Kannattaako tällasta edes harventaa vai pistäisikö sileäksi.

 2. No joo, ois tuota voinu aiemmin jo raivailla. Kuvio on aika pieni, joten teet niin tai näin niin vaikutus jää aika vähäiseksi. Jos ne hiekkakupat vielä pienentää edelleen tuota 1,3 ha kuviokokoa.

  Jos minun olisi niin harventaisin. Tosin minulla saattaa nuo tuotto-odotukset olla muutenkin vähän alemmat kuin tehokasvattajilla tuntuu olevan. Vastaavia kohteitä löytyy omilta mailtakin silloin tällöin. Kysymys kuuluu etä miksei kasvu paranisi harvennuksen jälkeen? Itse venytän ehkä liiankin pitkälle, ettei tarvitse uudistamaan rueta ja kärsin katsella heikompiakin kuvioita ”jospa se siitä vielä”-mutinalla säestettynä, kulmien alta mulkoillen.

 3. Tuollaisessa kuviossa yksi harvennus ja vain suoria yksilöitä jättäen. Vaikka jäisikin tiheämpiä ryhmiäkin ja pieniä aukkoja. Monessa tapauksessa tilanne muuttuu nopeasti kun poistetaan huonolaatuisia ylikokoisia susipuita. Myös kertymä paranee järeiden yksilöiden poistamisella.

 4. Toisaalta tiheäksi päässeessä on pienemmät puut heikossa kunnossa, joten suurimpia puita ehkä joutuu suosimaan.

 5. Raivaussahalla pienimmät risut pois. Harvennus isoja puita suosien, muuten saat paljon kaatuneita. 1,3 ha on niin pieni, että toimenpiteillä suuntaan tai toiseen ei tässä enää juuri merkitystä. Toki jos lähellä sattuisi olemaan päätehakkuuta ja uudistamista niin sittenhän se menisi siinä samalla. Kyllä tästäkin vielä ihan kunnollinen männikkö tulee, josta aikanaan hakataan tukkia.

 6. Saman suuntaisesti toimisin, kuin edelläkin on kerrottu.
  Tuossa voisi olla eduksi, jos pystyy itse tekemään sahahakkuuna. Risut raivurilla pois, loput pienikokoiset kuiduksi ja sen jälkeen huonolaatuiset susipuut. Lopuista paraslaatuisista kun jättää kasvatettavat puut, voi tosiaan muutaman vuoden päästä näyttää ihan hyvälle.

 7. Vieressä on parin hehtaarin 10 v vanhempi hyvälaatuinen kuvio, joka tulee harvennukseen joka tapauksessa. Samalla voisi sitten hoitaa tämän kuvion em.neuvojen mukaan.

 8. Yhdistelmähakkuu: Kuitua ja e-puuta tulee aivan huimasti ja saa laittaa raivaussahan naftaliiniin ja syleksiä senkin aikaa kattoon. Ja kuukauden päästä pankkitilille tupsahtaa aivan miellyttävä numerosarja kantorahatuloina. Aivan pöljää mennä hyvää metsää maahan raivaamaan ainakaan. Toiseen harvennukseen kylkiäiseksi ja a-vot homma klar.