Kommentit (9)

 1. Onko laajempikin vahinko kyseessä kuin että yksi kuusi nurin?

 2. Kiimajuttuja tuollaiset puskemiset,ei niistä ole kuin pientä mieliharmia mutta harvennusikäisten kuusien runkovaurioista on jo tietyillä alueilla oikeaa riesaa.

 3. Metsäkupsa

  Yksi kuvassa nurin,toista nuutattu.Itsellä on samanlaisia tuhoja,määrä prosenttinluokkaa taimista,mutta jakaantuu epätasaisesti.Aina olisi metsänomistajalle mieluisampaa ,jos hirvituhot olisivat nolla.

 4. Viikonlopun taimikkokävelyllä katselin kun hirvet olivat jyränneet talvella yhteen taimikkoon uuden polun…siitä vaan kolmemetrisen kuusi-mäntytaimikon läpi ja taimet poikki tai nurin…

 5. tuossa olikuvan ottajasta takana vaurioitettu kolmatta, kasvaa se mutta lahoaa, olisko tuolla kuviolla hehtaaria kohden kymmenkunta raapusteltua kuusta viimeisen parin vuoden ajalta, siellä täällä hajan joten käytännössä vaikutus vielä tässä vaiheessa pieni

  Sittenhän se kun hankaavat ensiharvennuskokoista, joista laitan kuvaa kun ehdin

  tuntumani on että edelleenkin joidenkin metsäasiantuntijoiden mukaan ”hirvi ei tee tuhoja kuusimetsiin”

  joten metsästäkää tai lopettakaa valittelu susista
  koska ei metsästetä niin sitten lisää susia

 6. Pvma kyllä juuri niin oikeassa näissä. Hirvien ylisuuri kanta aiheuttaa tuhoa metsässä kuin metsässä. Näitä kyllä näkee ja kuten kuusessa ollaankin totesi pelkät kulkupolutkin taimikoissa jo aiheuttavat mittavaa vahinkoa tallomisella ja tulevan juurikäävän levityksellä. Tämäkin asia on tiedostettu ja vuosikymmeniä siitä alkaen kun karjaa laidunnettiin metsissä. Silti mitään ei tapahdu vaan taas esim. täällä Satakunnassa hirvikannan nousu tuntuu olevan lähes hallitsematonta lajia. Täällä on jo useampi havainto jälleen kuuden-seitsemän hirven laumoista ja silti Riistakeskus piti luvat ennallaan. Yhtään uutta ei tullut. Toki asia jota en varmaksi voi tietää että hakiko hirvimiehet lisälupia vaiko vain puheissa näin?

 7. 6 m3

  Eihän niitä kerran ammuttuja hirviä voi luvittaa uudelleen.
  Pitäisiköhän noittenkin vahinkoa kärsineitten yrittää vaikuttaa asiaan sisältäpäin, liittyä hirviporukkaan ja lyödä nyrkkiä pöytään että pyyntilupia lisää,,,

 8. suorittava porras

  Näyttäisi olevan kiimakuoppa tuon tuhoalueen keskellä . Sillä kohtaa pusketaan kaikkia puita ja pensaita , myös kuusia , jos ovat liian lähellä .

  Muualla taimikossa katkennet latvat ovat useinmiten merkkinä
  lumituhoista . Lumitaakan alla taipuva koivunraippa on koitunut taimikossa monen kuusen latvan tuhoksi . Kaksinkertainen lumikuorma on liikaa. Hirven tilille tuokin halukkaasti kirjataan , jos alueelta sattuu jälkiä löytymään .

 9. Olen kerran aidannut hirvien kiimakuopan sen sisäpuolelle. Siinä peltosaroilla eivät edes hieskoivut olleet päässeet kasvamaan vaan ne oli nypitty niin että olivat täysin pensastuneet. Luulinkin ettei niistä mitään tule mutta siellä ne nyt ovat tasaveroisina haavikon joukossa. Paine aitaa kohtaan oli pari vuotta aika kova mutta luovuttihan ne hirvetkin viimein.