Kommentit (27)

 1. Tuleehan siitä siistimpi raivaamalla kevyesti mutta ei juuri isoa merkitystä muuten.

 2. Jälkiä vanhoista lumituhoista näkyy, joten kannattaako perkaus jättää suosiolla kevääseen? Toisaalta jälkeenjääneet yksilöt siinä näyttää vaan kärsineen, joten ehkä asialla ei ole merkitystä.

  Jollei seuraava talvi erityisen pahasti koettele, eiköhän tuosta kelpo sekametsä hoitamalla tule. Hoito kyllä kannattaa tehdä ennen seuraavaa kasvukautta, eikä vasta vähän myöhemmin. Onhan kuustenkin seassa koivua turhan tiheässä.

 3. Luonto on ilmainen työmies, tälläkin kohteella.

 4. Hyvää kuusikkoa pistetty osin pilalle. Kiirellinen raivauksen tarve.

 5. Kuvassa on tulevaisuudenkuva Suomen metsistä.
  Eipä tarvitse enää itkeä, että metsät kasvavat kaksi kertaa yli tarpeen.

 6. Jessen kommenttiin liittyen vielä yksi juttu.

  Siistiytymisen merkitystä ei pidä väheksyä. Tuollaisen sotkun keskellä puuston todellista tilannetta on vaikea arvioida, joten hoidon toimenpiteetkin tulee herkästi arvioitua väärin. Alakynteen jääneistä koivuista ei tule edes energiapuuta kohtuullisessa ajassa, joten mitään syytä niiden säästämiseen ei ole. Alikasvoskuusia on turha kurittaa vesakolla. Raivata tuo pitää kuitenkin ennen hakkuuta, joten parempi nyt kuin vasta vähän myöhemmin, kun vesakko on aiheuttanut kasvutappioita ja vikoja kasvatettaville puille. Kuvan etualallakin ilmeisesti lumi on viime talvena taittanut roskapuun kuusen päälle.

 7. Puun Takaa: ”Kuvassa on tulevaisuudenkuva Suomen metsistä.
  Eipä tarvitse enää itkeä, että metsät kasvavat kaksi kertaa yli tarpeen.”

  Jako hoidettuihin ja hoitamattomiin varmaan tulevaisuudessa korostuu. Samalla metsätalouden kehittämisen yhtenä esteenä on tilakauppojen vähäinen määrä eli lisää metsää on hankala sopivalta paikalta hankkia. MTK:n ja Metsänhoitoyhdistysten toiminnalta toivoisi, että passiivisille omistajille vietäisiin viestiä mahdollisuudesta muuttaa rahat järkevämpään muotoon. Tuollaisellekin pusikolle löytyy ostajia jonoksi asti, jotka ovat valmiita maksamaan siitä niin myyjälle kuin verottajallekin, investoimaan tilan tuottavuuden kehittämiseen ja hoitamaan puuston kuntoon. Varsin helppo tapa saada laman vaivaamassa yteiskunnassa rahaa liikkeelle.

 8. Aika helppo metsä kunnostaa. Kyllä siellä selvästi ne kasvatettavat kohtuulaatuiset nk. valtapuut löytyy joista metsänvartijakin yleensä kertoilee. E-puuhakkuu varmasti kohdillaan ja sen jälkeen vain kasvatellaan ensin koivutiliä ja sitten hiukan havua jatkoille.

 9. Tarkoitatko, että ajattaisit tuonne moton?

 10. Varmaan raivurin kanssa olisi aika käydä, ettei vesakko järeydy liikaa. Kuviolla on varmaan joskus tehty perkkausta, koska parin metrin välein on havaittavissa hieman järeämpi koivu.

 11. Luonto kyllä hoitaa nuo taipuneet rassit muutaman vuoden kuluessa , mutta tuo varsinainen koivikko tuhoaa varjossa ponnistelevat havupuun taimet yhtä varmasti.

  Tänään harventelin nuorta männikköä , jota kuvan kaltainen koivikko oli kurittanut paikoin ankarasti. Mäntyjen latvukset olivat haarottuneet koivujen piiskaamina ja kasvu tyrehtynyt täysin . Siellä , missä ei ollut koivuja huojui kelpo männikkö tilavuudeltaan keskinm. 250 litraa . Koivujen nujertamat olivat hädin tuskin 50-litraisia.

  Koivutkin olivat lähes poikkeuksetta monihaaraisia ja useimmista rungoista enemmän kuin puolet rungon pituudesta jäi karsimattomana metsään . Karsintaterä ehti katkaista rungon ennen sahaa oikaistuaan haaran/mutkan suoraksi.

 12. Kevyt raippojen raivaus ja kevyt e-puuharvesteri napsimaan koivut sopivaan harvuuteen että myös kuuset saavat alla elintilaa ja valoa.

 13. Jokos ne Harjavallan koivut on käyty napsimassa? 🙂

 14. Itse katsoisin, mitä ensi talvi tekee. Jos nyt raivaa niin tulee lisää lumituhoja.

  Keväällä raivaus mahdollisimman nopeasti: kuusille tilaa ja muuten vain huonoimmat/pienimmät koivut pois. 5-10 vuotta tilanteesta riippuen ja energiaharvennus.

  Näin syntyy tuollaisesta kuitenkin vielä pelastettavissa olevasta ryteiköstä hyvä sekametsä. Varmaksi todettu resepti muutamilta ostopalstoilta. Itseasiassa ensimmäinen isäni vastaavanlainen ostama palsta on parin vuoden sisällä tulossa jo päätehakkuuseen. Niin se aika kuluu

 15. Kiitos hyvistä neuvoista. kuvio/kuviot ovat edellisen kuvan metsän kahdella laidalla ohuina nauhoina rajan palstan vieressä. leveyttä kaistalla on noin 15-30 metriä. Miksiköhän tällainen on tehty? Tämä on luultavasti ollut hoitamatta muutaman vuosikymmenen.

  Osin olen raivannut näitä jo nyt syksyllä, mutta jättänyt puita ehkä 2000-4000 riippuen miten paljon on ollut kehityskelpoisia jäljellä. Paikoin lumituhot ovat olleet alkavia, eli kalleellaan olevia puita, jotka todennäköisesti kaataisivat ensi talvena naapurin, siksi olen ne ottanut pois, samoin kuin kaikki valmiiksi kaatuneet. Hyviä kuusiakin tuolla on välissä paikoin aika paljon, paikoin on vain huonoja koivuja, eli muutama aukkokin tulee, mutta sehän on sitä monimuotoisuutta.

  Nyt kuviolla pääsee sentään kulkemaan puiden välistä ja ensi keväänä voi vielä viimeistellä harvemmaksi, kun näkee mitä on jäljellä, toivottavasti jotain 🙂

 16. Jees: Kevyt raippojen raivaus ja kevyt e-puuharvesteri napsimaan koivut sopivaan harvuuteen että myös kuuset saavat alla elintilaa ja valoa.

  Eihän tuo vielä ole mikään energiapuu leimikko. Eihän noiden koivujen läpimitta ole paljon 5 cm yli?

 17. MJO epäili ettei olisi e-puuleimikoksi kelpaava. Eipä sitä kuvasta aivan varmaksi pystykkään arvioimaan mutta jos hoitamaton ollut jopa kymmeniä vuosia olettaisi hyvinkin olevan. Ja minun silmääni kyllä näyttävätkin järeämmiltä. Ja e-puutahan on kaikki yli 40mm rinnankorkeudelta. Joillain jopa kannolta.

 18. Suurimmat koivut, joita on satunnaisesti 500/ha lienevät siinä 8 cm molemmin puolin. vastaavasti kuin parhaiten pärjänneet kuuset. loppusälä on luokkaa 5 cm ja alle. Eli en kyllä oikein näe vielä koneelle virkaa tuolla. En toki asiasta juurikaan ymmärrä. Ala on yhteensä ehkä noin 1 ha.

 19. Jos tien lähellä on mahdollista saada e-puuhakkuu mutta paikallisia eroja tietty on. Ei se yleensä kovin raju kone ole joka noita tekee. Kyllä harveri giljotiinikouralla riittelee. Jopa traktorisovelluksia joillain suunnilla urakoi.

 20. Raivaussaha riittää koneeksi. Ei tule maastovaurioitakaan.
  Voi saada kysellä useampaan kertaan urakoitsijoita ensinnäkin noin pieniä rasseja riipimään ja toiseksi vain hehtaarin suuruisen risukkopalstan puita ei osta kukaan.

 21. Jees:
  Jos tien lähellä on mahdollista saada e-puuhakkuu mutta paikallisia eroja tietty on.

  Katsoppa uudestaan tuota kuvaa.
  Eihän tuon määräiseen koivikkoon kukaan lähde risuja keräämään motolla. Suurimmat koivut ja kuuset jätetään kasvamaan ja poistettavat ovat pelkkiä risuja. Eihän tuosta saisi kertymää juuri mitään.

  Ainoastaan raivaussahausta tuossa on.

  Äly hoi..

 22. Nuo jessen mielipiteet ovat kuin erällä eläkeiässä olevalla metsäneuvojalla. Tuollaisiakin pitäisi motolla pieksiä energiaksi. Olen samaa mieltä MJO:n kanssa toimenpiteistä. Kyllä tuo e-puu pitää olla vähintää 50-60 litraista että sinne koneella kannattaa edes harkita menemistä.

 23. Haloo. Ei herranjumala, jos tollaista vesurillakin raivattavaa pitäis koneella käsitellä energiapuuksi…ihan aikuisten oikeesti, tajuatteko millaista nysväämistä tuollaisesta on tehdä energiapuuta? Raivuri vaan laulamaan.

 24. Tuossa kuvassa näkyy ongelma , joka syntyy , kun kemera sotketaan kuvioihin mukaan. VAIN alle 5cm läpimittaiset raipat raivataan (Kemera-ehto) ja tätä isommat olisi tehtävä koneella . Käytännössähän näin ei kukaan tee , mutta Harjavallan haapautopiassa kuvitellaan , että tehdään.

  Reipas raivaus ja muutamaksi vuodeksi odottelemaan !

 25. Kaksi sellaista kauppaa nyt vain on tehty ja ostajan ohjekkin juuri kuten suorittava mainitsi. Toteutuu ainakin toinen varmaan pikapuoliin. Infoan siitä lisää sitten. Miksi raivaisin ohjeen vastaisesti maahan?
  SIIS, niistä on mustaa valkoisella. EI mitään haapautopiaa.

 26. Otatko kuvia ennen ja jälkeen hakkuun?

 27. SIIS, niistä on mustaa valkoisella. EI mitään haapautopiaa.

  Ei kukaan kiistä, ettei sinulla olisi sopimuksia energia leimikoista, mutta varmasti ne eivät ole kuvan kaltaisia.