Huomaa kuitupölkkyjen laatu

Jotkut ylistävät keskusteluissa innokkaasti koivua. Minä en ole aivan valmis yhtymään kyseisen joukon mielipiteisiin. Varsinkin hoitamattoman koivikon tekninen laatu on monesti hirvittävän heikko . Jos laatuvaatimuksia tulkitaan tarkasti , koko tämä kasa on raakkia . Onneksi sain puhuttua puille ”paremman ” osoitteen . ENERGIAKSI . Tämä siitäkin huolimatta , että kyseistä tavaralajia ei tällä hetkellä saa hakata. (terveisiä Jesselle)…siis ei saa tehdä energiapuuta…

Koivua toki saa ja pitääkin kasvattaa , mutta laadusta on syytä huolehtia raivaamalla epämuotoiset ja huonolaatuiset taimet ajoissa pois pilaamasta kokonaisuutta. Koneelliseen korjuuseen epämuotoinen puuaines ei sovellu lainkaan , koska käsiteltäessä vänkkyräiset rungot eivät karsiinnu kunnolla ja ovat pillunpäreinä (ei saa punastella¤) pitkin tannerta karsintaterien oikoessa mutkat suoriksi ja katkaistessa pölkyn ennen aikojaan.

PS . ¤ Ennen muinoin naisväen saunassa käyttämää päreestä tehtyä peflettiä nimitettiin pillunpäreeksi 🙂

Kommentit (16)

 1. Suorittavan työkohteet alkaa olla huonompia kuin se minun haukuttu e-puukohde H-vallassa. Minulla oli sentään koivutkin laadukkaampia, kiitos varhaisperkauksen.

 2. Kylläpä olet turjakkeet löytänyt 🙂

 3. Millä te sen kuidun laadun tuosta muka näätte?

 4. Vikaa ei ole koivussa, vaan hoidossa.

 5. Suomessa sopii kasvamaan koivua, kuusta, mäntyä ja paljon muuta. Eiköhän käytäntö ole jo osoittanut mikä seuraus on ollut koivuvihalla 50-luvulla, männynistutushysterialla 60-70-luvuilla ja luultavasti tällä nykyisellä pakkokuusettamisellakin kun toista tai kolmatta peräkkäistä kuusisukupolvea hakataan… Jos metsänhoidon puoli ontuu, se ei ole puulajin vika vaan kasvattajan.

 6. Kiitos ¤suorittavalle portaalle¤ otsikoinnissa tapahtuneesta tarkennuksesta. Eikö se vielä eilen illalla ollut näin: ”HUOMAA KUIDUN LAATU”.

 7. Oli hyvä ”kisi” , kun huomautit asiasta . Ilmaisuni ei läheskään aina ole riittävän täsmällistä . Käyttämäni ilmaus toimii metsäpäässä , mutta ei välttämättä tehtaan porttien sisäpuolella.

 8. Tiedän kyllä että e-tavaraa on nyt lanssit ja tienvarret piukassa. joka kertoo ilahduttavan hienosta tarjonnasta joka on jo aikaa ylittänyt kysynnän ja käyttömahdollisuudet. Kiitos vihersosialistien myös kivihiilen käytön lisäämisen myötävaikutteella. Ja vielä extrana erikoisleuto talvi jolloin energiantarve supistui huomattavasti. Yksi talvi jälleen ja vihersos-kommarit pois hallituksesta niin asiantila jälleen huikeasti parempi. Siksi minäkään en halunnut tyrkyttää yltäkylläiseen vaan hommasin oman markkinaraon jolla myös pelastan 0,6 ha:n alasta saman nettotulon kuin 2,6 ha:n edellisestä. Mutta jokunen vapaa-ajan tunti siihen on kulunut mutta loppusuorillakin ollaan jo. Eihän tuo ollenkaan huonoa hommaa kuitenkaan ole tämän päivänkin loistokelissä.

 9. Jees laatua? 🙁

 10. Kuusmotin viihdesessio taisi heittää hiukan yli viikonloppuna. En ainakaan saanut mitään tolkkua mutta hauskaa että jollain syntyy juttua promilleiden siivittämänä. Mutta selkokieliseksi vaikka emännän avustuksella, Kiitos!
  Laatuaikaa todella vietin ja alkuviikosta vielä hiukan iltasellakin jo näkee tankillisen-pari vinkuttaa sahaa. Tosiaan sitä koivukuitua lähinnä siitä mitä konekanta ei pystynyt tekemään.
  Ehkä noita huonoja koivikoita on sitten huono puida energiapuukasaan. Hieno niistä ainakin on kästöinä kuitua tehdä.

 11. Jesse mikä on sinun” pelastustyön” tuntipalkka? ja minä vuonna se tulee?

 12. Huskille että ensimmäinen tilihän siitä tuli jo reippaasti alle kahdenkymmenen vuoden metsänkasvatuksella luontaisuudistuksella lähes pääosiltaan. Nyt teen koivukuitua ja energiarankaa joista tulee tiliä myös. Joten sitä omaa palkkaa tulee pikkuhiljakseen silloin tällöin. Onhan alaa jäljellä vielä useita hehtaareja ja mikä hienointa itse tehden kun ei ole vielä kova kiire. Nuoren metsän hoito on aloitettu ajoissa jolloin mitään yhden asennon metsää ei edes tarvitse synnyttää.

 13. lainaus :

  ”Tiedän kyllä että e-tavaraa on nyt lanssit ja tienvarret piukassa. joka kertoo ilahduttavan hienosta tarjonnasta joka on jo aikaa ylittänyt kysynnän ja käyttömahdollisuudet.”

  Tosiasiassa luulet . Ensinnäkin… tarjontaa käyttökelpoisesta puuaineksesta ei ole riittävästi – raivasusahakohteista liikaakin.
  Toisekseen koneyrittäjät ovat huolissaan siitä , että vuodelle 2015 ei ole ostettuna riittävästi poltettavaksi tarkoitettua puuta . Tämä puolestaan johtaa siihen , että koneyritykset alkavat ajaa alas energiapuun korjuuseen suunnattua toimintaansa . Nopeimmat ovat jo tehneet sen.

  …mutta aiheeseen palatakseni …

  Oikea-aikaisella taimikon kunnostuksella varmistetaan se , että puiden laatu tulee olemaan riittävän hyvä konekorjuuta ajatellen (muistutuksena : yli 95 % puusta korjataan konehakkuuna). Kun mutkaiset ja liian lähellä toisiaaan kasvavat taimet ja pienet puut raivataan , vähennetään merkittävästi tuotantohäiriöitä ja laatuongelmia myöhemmän hakkuuprosessin aikana .

 14. Tulen vielä kuvauttamaan kästyönä tehdyn e-puuhakkuun loppupalstan joka muka ei konetyöksi suorittavan mielestä kelvannut. Minulle ei tällaista kyllä ole edes mainittu. Mutta jospa nyt sitten kelpaisi tulevaisuudessa ensiharvennukselle jopa konetyönä. Nyt ainakin saadaan palsta pysymään hoitotasoltaan ehjänä kokonaisuutena. Seuraava kuvio alkaa heti perään.

 15. Muistahan kuvata ennen ja jälkeen operoinnin .

  Eiköhän se paikanpäällä vieraillut yrittäjä määritellyt sen , että kelpaako vai ei ja äänesti jaloillaan ….eli romppeet lavetille , kun homma meni yli kipurajan 🙂

  Tuo omatoimisuuden lisääntyminen on ihan terve ja suotava piirre Jessen kohdalla . Taimikon varhaishoidosta on enää lyhyt matka varsinaiseen taimikonhoitoon . Kun sen tekee kunnolla, ei tarvitse myöhemmin hikoilla ja kastella rukkasiaan rankasavotalla .

 16. Sehän tilanne ennen on kuvattu ja kuvissa ollut jo. E-puukasan molemmin puolin on jo kuvia kuvat-osiolla olemassa. Nyt kuvaan tehdyn. Ja ei todella ole tänä keväänä edes rukkaset kastunut. Kelit ovat todella vertaansa vailla ja lisää näyttää piisaavan.
  Minulla rankatyölle on aina perustetta myös oman lämmityspuun hankinnassa mutta yleensä kyllä maksatan nekin puut muilla. Tavallaan. Eli teen myyntitavaraa samalla ja omat tulee nk. siivellä siinä sivussa. Kun on konetyön paikka en toki aio sitä laistaa edelleenkään ja uskon että sitä taas parin-kolmen vuoden sisään jopa tyrkytetään. Kuten viimeksikin.