Kommentit (11)

 1. Mittasin tämän männyn rungon ympärykseksi 380 cm 1,4 metrin korkeudelta. Honka humisee Hyvinkään lähellä ja on noin 3 m korkeudelta alkaen 6-7 haarainen. Pari haaraa on satojen vuosien aikana kuivunutkin, mutta valtaosa haaroista ja niiden latvatkin edelleen elinvoimaisia. Lieneeköhän vallan joku muinais-suomalaisten pyhä puu jostain 500 v takaa?

 2. Pitääkö Ironin tulla pistämään mänty haloiks.
  Ilmoittele niin sovitaan tarkemmin.

 3. Näyttäisi mänty olevan kohtalaisen rehevällä kasvupaikalla, joten veikkaisin iäksi vain vajaa puolet Raimon arviosta. Kairaamallahan tuo selviäisi.

 4. Lähellä mäntyä on pari ikivanhaa perunakuoppaa. Eli maaperä hyvin hiekkainen mäentölmä. Tietty hiekkamaitakin on enempi tai vähempi ravinteikkaita,

 5. Kertokaahan nyt sitten viisaammat että miksi se on haarautunut noinkin voimallisesti. Omassa metsässäni nimittäin samoin yksi ikipetäjä jossa myös haaroja ties kuinka paljon. Mikä sen silloin on syönyt?

 6. Jos puu kasvais H-vallassa, niin todennakoisesta mantyihin erikoistunut siili olisi tuollaisen kasvuhairion aiheuttanut.

 7. Jeesille:
  samaa minäkin oon pohtinut tuon haaroittumisen suhteen. Oliskohan 500 v sitten joku ”muisnaishirvi” haukannut parimetrisestä taimesta hiukka latvaa?

 8. Tuossa männyssä saattaa tyvihalkaisija olla n 120-125cm,isoin kaatamani mänty oli tyveltään 145cm halkaisija Maaningalla.

 9. Maaningan männyn tyven ympärys:
  ympyrän kehä alakoulun matikan mukaan: p = pii x d,
  Eli p = 3,14 x 145 cm = 455 cm.
  Valtaisia istuinpöllejä vaikkapa makkaranuotiopaikalle olis Maaningan ikihongasta saanut! Jopa pienen pöydänkin!
  Näin vanha puutavara mielestäni muunkin kuin klapikasan arvoinen!

 10. Maaningan mänty on karhuna Alapitkän tien varressa,tyvessä iso karhu ja haaroissa pienemmät karhut,vastaavaa saa hakea.

 11. Karhuveistoksen tehneelle taiteilijalle kiitos ja kumarrus!