Kommentit (17)

  1. Päätin kokeilla paalimuovista hirviaitaa. Saapa nähdä pysyvätkö ”aidan” tuolla puolella vai tulevatko tälle puolen aitaa jälleen taimia tuhoamaan.Onko kellään kokemusta tästä ja mikä olisi oikea korkeus aidalle?
    Kävivät jo kurkkaamassa koivikon laidassa mutta jotain oli muuttunut ja kääntyivät takaisin. Muoviin levitetty hajuveden tuoksukaan ei liene ollut niiden mieleinen…

  2. Kyllähän tuo ihan hyvältä korkeudelta vaikuttaa mutta teho riippuu vähän siitäkin pääseekö se ”vapajamaan” riittävästi. Aika kireältä vaikuttaa mutta venyykin se kyllä.

  3. tamperelainen

    Minä joudui pistämään kolme kerrosta sitä keltaista naujhaa.Aukeilla paikoilla tuuli heiluttaa nauhoja voimakkaasti
    Kun pistää tukevat toölpat kulmatreevoilla,niin sen kolme kerrosta levittelee kyllä nopeasti ja nauha on halpaa.Nuo kolme kerrrosta on pitänyt hirvet poissa

  4. Mitenhän nuo nauhat maatuu? Muutamassa paikassa olen keltaista nauhaa nähnyt ja taitavat olla ainakin kymmeniä vuosia rumentamassa metsiä?

  5. Ei maadu
    Pitäs olla itsestäänselvää että jokainen joka nuita muovinauhoja taimikoiden ympärille virittelee kerää ne myös pois

  6. Toivottavasti eivät maadu ainakaan viiteen vuoteen. Ja ”Puuhastelijalle”sen verran että kumpi lienee rumempi, yksi valkoinen nauha halki metsän vai muutama hehtaari tuhottua männyntaimikkoa? Tietysti tuon nauhan kohdalla joutuvat nyt toisten metsissä hirviä kasvattavat kumartumaan jos vain sen jaksavat tehdä ja teiltä metsän puolellekin poiketa.
    Ja en panisi kyllä yhtään pahakseni jos nuo nauhat edellämainitut ”sankarit” virittelisivät taimikoitteni suojaksi tai ainakin pois keräisivät ne kun ovat tehtävänsä tehneet. Eivät ole ainakaan vielä siihen tarjoutuneet…

  7. Kyllä sanoisin kuitenkin, että valkoinen nauha on rumempi, sillä se ei kuulu luontoon. Jos nuita alkaisi useammat laittamaan niin olisihan nuo metsät aivan järkyttävän näköisiä. Koska varmasti äärettömän harva viitsisi kerätä nuo pois.
    Ja mulla on myös taimikkoja erittäin pahoilla hirvialueilla, mutta en silti halua nauhoja taimikkoihini.

  8. metsä-masa

    Ei metsä muovinauhoille ole viimmeinen olin paikka. Meillä kerättiin koululaisten kanssa vanhat nauhat taimisäkkeihin, työ kävi mukavasti kaksi terhakkaa apulaista toimitti pätkät minulle säkitettäväksi.

    Meidän tapauksessa nauha ajoi asiansa hyvin, mutta kolmen vuoden jälkeen oli tehtävä uusinta samalle taimikolle. Aitaus oli tehty Metsäkeskuksen toimittamalla keltaisella nauhalla, nyt taimikko on 4,5 – 5, m, eli kohta voiton puolella.

    Aktiivinen hirviporukka kävi tarkastamassa ja paikkaamasa aitauksen, aitauksen rakentaminen ja huolenpito oli suvittu korvaukseksi vuokra- alueesta.

  9. Naurettavia murheita on Janilla ja puuhastelijalla. Olen kyllä itse kerännytkin pois mutta eipä suuria aikoja tarvita kun on muovit maaston peitossa täydelleen. Jopa muoviset taimisäkit joita olen ripustanut keppien nokkaan alkupeloitteeksi lehtipuun istutuksille ovat ”kadonneet” muutamassa vuodessa. Osa on painunut ojan pohjien lietteeseen ja osa jossain kiven koloissa ja maaston painanteissa myrskyn sinne toimittamina. ELI eivät ota kenenkään simmuun ja mielestäni maakuntan alla olevat eivät ole edes pipertäjän huolen aiheina aivan ykköstasoa.
    Kyllä ne aika haperia ovat ennen kuin seuraava maan muokkaus ne näkyville tuo.

  10. Jonkin verran olen maastossa (sekä omissa, että muiden) havainnut erilaista muovijätettä ja mielestäni muovin häviäminen kestää aivan liian kauan. Joskus ne muovit sieltä joku joutuu keräämään…
    Ja tuohon olisi tuotekehityksen paikka: Eli biologisesti hajoava hajustettu hirvinauha. Sitä minäkin voisin ostaa. Haju varmaan katoaisi kohtuu pian, mutta nauha voisi kestää puihin kiinnitettynä esim. 5 vuotta ja maahan pudotessa 5-10 vuoden aikana nauha hajoaisi vapauttaen lannoitetta:)

  11. Onhan se niiden nauhojen pois kerääminen moninkertaisesti isompi urakka kuin niiden laittaminen, mutta silti ne on ainakin minun mielestä kerättävä metsästä pois kun tarvetta ei enää ole. Itekkiin oon kymmeniä rullia erilaisia muovinauhoja vedelly aukkojen ympäri ja kaikki haettu pois seuraavana tai viimeisteen sitä seuraavana kesänä.

    Tuohon puuhastelijan miettimään biohajoavaan nauhaan en oikein jaksa uskoa, kun uittokaluston keltainen muovinauhakaan ei kestä kun yhden talven. Bilteman nauha kestäny joissain kohti välttävästi kaksi talvea, mutta ylensä sekin jää yhteen talveen.

    Eräs ostomieskin muistutteli hakkuita suunnitellessa että muistahan ottaa nauhat pois ennen kun kasvavat puun sisään -> jossain kuulemma isompi erä kuitua menny lämpökattilaan kun laanilla muutamasta puusta pilkottanut muovinauhaa…
    Sori menee OT:n puolelle tämäkin 😉

  12. Harvemmin on kyllä muovinauha puun sisään kasvanut. Ja mieluusti kannattaa laittaa oksan ympäri jolloin sekin vaara poistuu. Tietysti tuossa kuvan koivikossa tuo ei olisi edes mahdollista mutta eipä ole kyllä tullut vastaan niin sitkeää tai venymätöntä muovinauhaa joka olisi puun sisään kasvanut.

  13. Ainakin tuon bilteman nauhan oon nähny alkavan kasvaa puun sisään.
    Omisa metissä ei tuo oksiin laittaminen oikein onnistu koska oon pääosin karsinna kaikki metät vähintään oksasaksi korkeuteen ( 2-3m) 😉

  14. Ennen käytettiin kapeaa muovinauhaa esim palstan rajojen merkkaamisiin siten, että nauha oli puun ympäri.Muutamassa vuodessa nauha painuu puun sisään ja päät hajoavat auringon säteilyn vuoksi.

    Eräs ostaja keräili tilan rajalle laitamiani vanhoja muovinauhoja pois kävellessämme hakattavan leimikon reunaa. Kysyessäni syytä, hän kertoi muovinauhojen ja puutavarapinojen rakoihin pilotetuista eväspusseista tehtaalle joutuneina olevan suurta haittaa. Prosessiin päätyessäään ne voivat pilata koko paperierän. Kukapa haluaisi käyttää valkoista paperia, jossa on siellä täällä mustia viiruja.

    Aikoinaan linnunpönttöjen kiinnitykseen suositeltiin Bird Lifen sivuilla netissä käytettäväksi muovipinnoitettua metallilankaa. Ilmoitin heille muovin haitallisen vaikutuksen, koska kiinnityslangat jäävät usein pönttöjen lahotessa puun sisään. Asia korjattiin. Tavallinen metallilanka huomataan tehtaalla, eikä aiheuta suuria vahinkoja.

    Tämä lipsahti pois aiheesta, mutta on kuitenkin tärkeä asia ottaa huomioon.

  15. Luulisi nykyaikana olevan mahdollista tehdä biologisesti täysin hajoavaa nauhaa joka myös kestäisi. Hinta se lienee suurin ongelma.

  16. Lupaan kyllä omaltaosaltani kerätä tuon nauhan pois sitten kun sillä ei enää ole tarvetta. Toivoisin myös kaikkien marjastajien ja metsästäjien vievän pois metsiin mukanaan kantamansa muoviset limupullot, karkkipussit, eväspaperit, makkarapussit ja kaljatölkit! Näitä hyvältä mustikkapaikalta kesällä keräsin toista muovikassillista muutamalta hehtaarilta. Käsittämätöntä välinpitämättömyyttä! Myös veneilijöille tuntuu olevan vaikea viedä mukanaan kaljatölkit ja muovipullot jotka ovat veneeseen jaksaneet raahata. Rannoilta niitä saa kasapäin aina keräillä.

  17. Puuhastelijalle pieni vinkki tuosta bio-hajoavasta nauhasta. Kaiken lisäksi se on hyvä pelotin. Eli ilmastointiteippiä joka kestää kohtuuhyvin parikin vuotta. Lisäksi sen liima haisee ympäristöön ja aika tympeälle. Mutta tärkeintä on että se välkkyy aivan pimeään asti. Pienikin tuulenvire ja liike näkyy.
    Kun se hajoaa siitä jää jäljelle se sideharso ja senkin kanssa vielä voi vetää päinyhteen solmimalla. Ja kun kosket vanhaankin nauhan sideharsoon siinä haisee liima edelleen. Eikä se montaa euroa halppismarketeissa viidenkymmenen millin ja viidenkymmenen metrin rullissa maksa.