Kommentit (6)

 1. Kuvassa näyttää että on koivua ylitiheässä ja kuusta ylitiheässä , Vai onko kohde välivaiheessa?Jotain näyttää palstalla hakkailtu eli onko vaan siirretty välivaiheen siirrosta kaksivaihekasvatuksen tulevaa keskiosaan?

 2. Koivut olen 16 vuotta sitten istuttanut metsään,luonto antoi kuusentaimikon kaupan päälle.Kuva antaa hiukan väärän kuvan,jätin tienlaitarivin sakeaksi,kun en raattinut kaataa.

  On myös tunnustettava ,että liian tiheäksi tuppaan koivikot jättää.Jotenka myin tänään yhtiön harvennettavaksi samanlaista koivikkoa 15 e motti pystyyn,niin eipähän riukuunnu.Koivut kasvaneet sentin paksuutta ja metrin pituutta vuodessa.

 3. ”Ruottalaisten” ohje koivikon harvennuksesta: Harvenna koivikkoa päivä ja katso illalla miltä näyttää. Jos näyttää siltä, että sinua voidaan syyttää metsän hävityksestä niin mene seuraavana päivänä ja kaada lopuista vielä puolet pois!

 4. Minusta ei haittaa, vaikka tien vieressä puut ovatkin tiheämmässä kuin muualla. Saavathan ne valoa kuitenkin. Mutta jos koivut ovat vasta 16-vuotiaita, hyvin ovat kasvaneet. Samoin kuuset. Hyvässä vaiheessa näyttää siis kaksijakoinen puusto olevan. Seuraavassa harvennuksessa 10-15 vuoden kuluttua kuuset ovat taas venähtäneet reilusti.

  Itselläni on vastaavasta kuviosta hyviä kokemuksia, kun kuuset kasvoivat nopeasti sellaiseen mittaan, että harvennus muistutti enemmän tasarakenteisen metsän käsittelyä kuin harsintaa. Toinen kohde on muuten melkein samassa vaiheessa kuin kuvassa, koivut vain odottaa vielä muutaman vuoden harvennusta. Ongelmana on vain se, että alikasvoksessa on aika tavalla vaihtelua. Toisaalla pitää reilusti harventaa, toisaalla on liian vähän. Keinoja taitaa olla kaksi. Joko koivujen harvennusta pitkitetään ja odotellaan lisää alikasvosta tai sitten pilkotaan muutaman hehtaarin kuvio kahtia, kun uudistamisen aika on.

 5. Koivikko on kuin pikkulapsi. Vaatii lähes jatkuvaa kasvatusta.
  Samalla saa seuraavan metsän kaupan-ja vaivanpäälle!

 6. Joskus harvaaa jokus tiukkaa – onneksi voi mitata mikä on NOIN suurinpiirtein oikea tiheys.Vaihekasvatus ja esim jatkuva kasvatus tarvitsevat samalla lailla ns. silmää hommalle kuin tasaikäis kasvatus.Omassa metässä voi onneksi nykyään tehä ihan niikuin tykkää.