Kommentit (7)

 1. Länteen laskeva rinne, harvaan asentoon aikoinaan hakattu kuusikko. Kuuset järeitä, välissä kasvaa vesakkoa. Kymmenkunta kärsinyttä yksilöä löytyi pienellä kävelemisellä.

 2. Eikös kirjanpainajan pahimmat aikaansaannokset ole kuoren alla? Jättääkö ”iskeytyminen” tosiaan noin ronskit jäljet puun kylkeen? – Ai mutta jos ajatellaan taas, että siinä on joku tikka nakutellut saalista etsien?

 3. Metlan sivuilta:
  ” Koiraat iskeytyvät paksun kaarnan alle, jonne ne kemiallisia houkutinaineita, feromoneja, erittämällä houkuttelevat naaraita. Kahdesta neljään naarasta löytää tiensä koiraan luokse pariutumiskammioon. Jokainen naaras kaivertaa oman emokäytävänsä puun pituussuuntaan. Naaraat laskevat munansa emokäytävän reunoille. Käytävistä järsitty ruskea puru poistetaan pariutumiskammion kohdalla olevasta sisäänmenoaukosta ulos.”

  No niin, näkyikö ruskeaa järsittyä purua?

 4. Laitoin lähikuvan. Nuo jäljet jatkuvat osassa rungoissa aika ylös, ehkä 5-6 metriin.

 5. Ota kuoresta kiinni ja jos se on irrallaan niin syöntikuviot löytyy alapuolelta. Kylki läheltä katsottuna on ku haulikolla ammuttu, pientä reikää täynnä ja monesta valuu pihkaa.

 6. Ei irtoa kuori. Vuolaisin kaarnaa, ei ollut selviä toukan kanavia.

 7. Mökkini vieressä vanhassa kuusessa oli vastaavia mutta pihkaisia reikiä ja paljastui että tikka oli etsinyt jotain sieltä. Kirjanpainajaa ei löytynyt. Puu oli pystyssä reikineen montavuotta päätehakkuuseen asti. On niitä muitakin ”luteita”.