Kommentit (11)

 1. Joku on minun haapojeni aitauksiakin pidellyt työläänä. En kuitenkaan ole kuuna päivänä ikänä lähtenyt pruuttapelleilemään metsään. Puutarhanhoito kuuluu tontille.

 2. Ei kai tää ole vain jostain Suomesta ?

 3. Onko olemassa jokin aine, joka estää kirjanpainajia iskeytymästä katuneen kuusen kuoreen?

 4. Elkää heti tuomitko,tämähän voi olla vaihka vaaratonta
  mäntysuopaliuosta jolla omenapuistakin kirvat ”myrkytetään”.
  Jos muutaman puun pruutailulta voi pelastaa monen hehtaari
  kuusikon olen kyllä valmis sen tekemään.
  Mitä ainetta,koska käsitellään?

 5. Suomen luontoon kuulumattomien hybridihaapojen suojaus yhteisin varoin on mielenkiintoista ellei arveluttavaa. Puunsa sumuttaminen todennäköisesti vielä omaan piikkiin ei niinkään.

 6. Ei varmaan hullumpi homma,jos kaatunut puu sellaisessa paikassa,että ei mahdollista pois korjata järkevällä tavalla.

 7. Aine on karate zeon, käyttöväkevyys on 0,4 prosenttia veteen sekoitettuna. Litra valmista liuosta maksaa noin 0,5€. Käsittely ennen kirjanpainajan parveilemassa tai sen jälkeen niin, että kuori kastuu, mutta ei valu. Samaa ainetta käytetään yleisesti tukkimiehentäin torjuntaan.

  Käytän tätä menetelmää jos kuviolla on yksittäisiä runkoja tai puuryhmiä kaatuneena. Sellaisia joita ei kannata korjata tai korjuu aiheuttaisi liikaa vaurioita pystypuustolle. Helppoa ja nopeaa ainakin jos vertaa hirviaitojen kohenteluun:) tai puiden kuorimiseen.

  Oman kokemuksen mukaan saattaisi olla parempi kerätä iskeymät ansapuihin ja ruiskutus sitten perään. Liike kuoren alla kyllä pysähtyy.

  Ilman aineita selviää jos jättää talven hakkuun lahokuuset metsätien varteen parveilun ajaksi ja VARMISTAA että viedään juhannukseen mennessä pois. Tällä tavalla saa kerättyä melkoisen määrän kuoriaisia metsästä pois.

  Olen kyllä käynyt yhden ”isännän lahokasankin” ruiskuttamassa kun olivat kuoriaisia täynnä ja oli ilmeistä ettei ne siitä liiku mihinkään. Siellä ovat nyt neljättä talvea…

 8. http://www.agrimarket.fi/
  Maatalous_ja_El
  aimet/
  Maatalouskemikaalit/
  muut-kasvinsuo
  jeluaineet/
  karate-zeon-1-l/

  Toinen (myrkytön) vaihtoehto on kantaa metsiin feromonipyydyksiä:

  http://nettikauppa.for
  estum.fi/
  Default.a
  spx?tabid=519&
  mid=963&ctl=CatalogItem
  Details&CatalogItemID=
  2169&SubCategoryID=
  205&pagenumber=1

  Kuten Pete kirjoitti niin tuota Karatea tulee kannettua metsään taimien mukana.

 9. Tietyissä tilanteissa tuo vaikuttaa järkevältä menetelmältä. Aineen tehosta ei kuitenkaan taida olla näyttöä eli ollaan valmistajan tietojen varassa?

  Feromonipyydyksistä muistaakseni uutisoitiin syksyllä, että niiden teho on huono. Lisäksi ne ovat suhteellisen kalliita, joten vaihtoehdolle on tarvetta.

 10. Feromonipyydys on ihan hyödyllinen parveilun alkamisen määrittelyyn ja kirjanpainajakannan koon arviointiin. Torjuntamenetelmäksi siitä ei ole. Lumppisulli kasan päälle voi keväällä kuitenkin yhden feromonihoukuttimen laittaa niin saa kunnon invaasion siihen kasaan. Kun iskeymiä on silmämääräisesti kymmenittäin, niin feromonia on ilmassa varmasti muutenkin.

  Karate Zeon, kuten muutkin kasvinsuojeluaineet, täytyy rekisteröidä Tukesin kasvinsuojeluainerekisteriin jotta niillä on käyttölupa kyseiseen tarkoitukseen. Tämä edellyttää, että näyttöä aineen tehosta täytyy olla muutenkin kuin valmistajan puheissa.

 11. Yksittäisia kaatuneita kuusenrunkoja olen peittänyt mustalla muovikelmulla.
  Ensin olen sahannyt oksat pois yläpuolelta ja sitten muovin päälle sahattuja oksia painoksi. Eipä ole näkynyt reikiä rungoilla, mutta kylläkin niiden kaatuneiden rungoilla, joita ei ole peitetty.