Kommentit (7)

 1. Jatketaan tikkalinjalla edelleen. Palokärki on kaivellut kuusessa olleita hevosmuurahaisia. On muuten melkoinen mestari löytämään näitä.

 2. Niin, lisätään vielä että kuusi on ollut laho jo ennen palokärjen vierailua. Ettei mene suotta palokärjen piikkiin.

 3. Palokärjen aikaansaannokseksi itsekin tuota arvelin. On se aikamoiden lastukone ja taitava löytämään syötävää.

  Ihmettelin asiaa, kun tuo kuusi on aika iso ja ulospäin aivan terveen näköinen, ja lastutkin ovat pääosin terveen näköistä puuta.

 4. Tikat eivät tee puuhun lahoa tai muuta vikaa. ne hakkaavat nimenomaan jo vikaantuneista puista hyönteisiä.
  Terveisin: Korpituvan Taneli

 5. Ihmettelen vieläkin palokärjen toimintaa. Tuo puu on täsmälleen suuren natura-alueen ja oman tonttini rajalla.
  Kiitos kommenteista.

  Kaikki kuuset, joita sen vierestä omalta puoleltani olen viime vuosina kaadellut, ovat olleet täysin terveitä.
  Naturan puolella on kymmenittäin itsestään kaatuneita enemmän ja vähemmän lahonneita puita, pääasiassa kuusia, ja tuota natura-aluetta riittää kilometrikaupalla.
  Luusisi, että syötävää löytyisi vähemmälläkin työllä.

  Ilmeisesti juuri hevosmuurahaiset ovat palokärjen herkkua. Muutama vuosi sitten huomasin niitä vaeltavan mökin seinää ylös ja alas. Kun sitten pihalla ollut vanha ja lahonnut kelopuista tehty pöytä- ja penkkiryhmä purettiin, puuosat olivat aivan täynnä hevosmuurahaisten pesiä. Puut laitettiin nuotioon, ja niiin mökkiäkin uhanneet muurahaiset katosivat.

 6. Taneli kertoo, että tikat eivät tee muuta vahinkoa puille vaan hakevat syötävää lahoista puista.

  Olen kuullut että ainakin käpytikat reiittävät koivuja keväällä saadakseen mahlaa. Sitä en tiedä onko siitä mitään sanottavaa haittaa koivulle, koska reiät ovat pieniä. Vuotavaa mahlaa käyttävät hyödykseen myös hyönteiset, esim muurahaiset.

 7. Ajaessani illalla lapsenlikkahommiin kuulin radion luonto-ohjelmasta osan vastauksesta, jossa puhuttiin tikkojen mahlankäytöstä. Siinä mainittiin havainto pikkutikasta, joka käytti ravintonaan mahlaa ja siinä olevia hyönteisiä.