Kunnon tukkia.

Ostomies oikein kädestä kiitti. Kerrankin oikeaa tukkipuuta eikä mitään riukua. saanto moninkertainen ” normi ” tukkiin verrattuna. Nämä harvennushakkuulta. Tämä lumppi tyveltä 76 cm. Vuosikasvu parhaimmillaan 12 mm. Onko jollain kokemusta sellaisesta, että puukaupan saanti arvio voi heittä jopa puolella. Meillä kävi niin että puumäärä lisääntyi puolella siitä mitä oli ennakkoarvio.

Kommentit (8)

 1. Metsäkupsa

  Kyllä arviot heittää, jos koskematonta ajouratonta metsää, puumäärä usein kasvaa arvioidusta. Harvennuksessa kylläkin myös vaikuttaa, kuinka harventaa. Uudishakkuussa taasen asia helppo todeta. Kolmanneksen heittoja itsellä ollut vuosien saatossa, puoleen jos toiseen. Aina pitää muistaa, että arvio on arvio, eikä takaa määrää.

 2. Harvennuksessa varmasti todella osto kiittää kun saa halpaa, järeää puuta. Mutta että tuollaista metsää vielä hervennetaan voi kyllä kysyä että MIKSI?

 3. Miksikö tuollaista metsää vielä harvennetaan ja ylispuita poistetaan. Siksi että jäljelle jäävä puusto saa järeytyä kunnon tukin mittoihin.

 4. Tyvilaajentumat saattaa olla vaikka kuinka isoja mutta sitten metsä kokonaisuudessa paljon pienempää puuta. Siksi varmaan vielä harvennettukin.

 5. Vielä pohjustusta. Koko hakkuun pinta ala on n. 20 ha josta tuulenkaatoja oli n.1.5 ha alalla runsaasti joka päätehakattiin ja uudistetaan. Korjattu puumäärä hehtaaria kohti koko alalta kaikkiaan oli n. 110 kuutiota ha. eli n. 2100 kuutiota. Kasvuun jätettiin n. puolet alkuperäisestä puumäärästä.

 6. Jos kokonaispuusto on ollut vain 220 kiintoa / ha, niin kasvatushakkuu yläharvennusperiaatteella ei ole lainkaan väärä liike. Tuollaiset tyvilaajentumat poistetaan kyllä oikealla sahalla sievistämällä tyvet, ei niitä lumpata.
  Tuo 12 millin lustonpaksuus – vaikka vain tyvessä, hakkaa ilmeisesti maailman nopeimman massankasvattajan, eli Jeessin hehkuttaman Hybridihaavan paksuusksvun. Ehkä siihen on vaikuttamassa myös ammattitaito ja toisessa tapauksessa sen puute.
  Jos nyt joku innostuu ”Höttökuusesta” puhumaan, niin entäs sitten. Järeästä kuusesta saa saman hinnan, on se tiivistä tai höttöä!

 7. Jätkän plärinässä perää tuossa ettei kait parasta tukkiosuutta katkota pois vaan sahalla terät hoitelee kyllä homman. Jos tyvenjuuressa olisi koroa tai muuta kolhua sitten eri asia. Pelkkää kaunistelua ei vielä metsässä kuulu tehdä.

 8. Tyypillistä moto miesten hakkuuta, joka ainoasta tyvestä otetasn lumppi. Miksi MTK ei puutu asiaan eikä viranomaiset.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut