Kuntta- ja puukauppa

Kuntan keruu olisi ennen päätehakkuuta, silloin kuntta saadaan ehjänä uuteen käyttötarkoitukseen.

Kuntta leikataan kehikkoa apuna käyttäen, leikattu 10 m2 pala rullataan koneellisesti rullale ja juonnetaan tienvarteen.

Kuntan mukana siirtyvät kaikki metsäpohjassa kasvavat kasvit, mustikat, puolukat, kun myös variksenmarjat.

Kommentit (14)

 1. Ei taida olla kovin hyvä juttu, jos kunttaa otetaan liian isolta alalta/ha (?) . Paljas maaperä kuivuu helposti eikä ole kovin hyvä monimuotoisuuden kannalta. Toisaalta männikkö saattaa uudistua luont. helposti noihin laikkuihin ilman muuta maan käsittelytarvetta.

 2. Paljon pitäisi kuntasta maksaa, että moiseen lähtisin. Monissa viherhörhöjen jutuissa valitetaan, kuinka avohakkuussa häviää marjat,varvikot ym. No tuossa juurimultineen.

 3. Tuollaisen kangashumuspatjan syntymiseen menee toistasataa vuotta vähintään ja siihen on sitoutunut paljon ravinteita, mutta sen poistaminen esim. metrin levyisinä kaistaleina tuskin merkitsee sanottavaa ravinnepoistumaa puiden kannalta, koska hajotustoiminta on joka tapauksessa niin hidasta. Juuri senhän takia kangashumus Suomen oloissa syntyy, kun ei ole niitä hajottajia. Lajittuneilla kankailla olen traktorin takatalikolla tuuppinut tuollaisia pitkiä kaistaleita siemenpuualoilla. Kuntta on jäänyt kasalle kaistaleen päähän. Kaistaleen keskialue ei yleensä taimetu, mutta kaistaleen reunoille tulee taimia yllin kyllin. Kunttakasoille tulee muutamassa vuodessa kauniita variksenmarjakasvustoja.

 4. metsä-masa

  Metsästä on moneen käyttöön, mutta totta se on, että kuntan kehittymiseen menee huomattavan paljon aikaa. Kuntan laatu on parhaimmillaan kuivahko- ja kuivillakankailla, esimerkiksi kainuussa kuntan nostoon on erikoistunut 4-5 ostaajaa, jotka rakentaa niistä viheralueita kasvukeskuksiin.

  Kuntan noston ajoitus olisi vähän ennen uudistushakkuuta, tällä varmistetaan se, ettei juurien kautta kerkiä levitä mahdollisia juuristovaurioita puustoon.

  Metsänmyyjälle kuntta hinnoiellaan nostettujen neliö määrien mukaan, hehtaarin alueelle nostolaikut sijoittuu epämääräisesti nostettavan laadun mukaan. Pinta-alasta nostoon kelpaavaa laatua yleensä on vain 10-15%, riippuen siitä minkä laatuista kunttaa kaupassa nostettavaksi on sovittu.

 5. Panu

  Eli paljonko sitä käteistä nyt tulee MO:n kouraan tästä?

 6. urbo

  Masa antoi sen mhy välitykseen ei osaa sanoa vielä, kyllä ne sieltä sitten kertovat…

 7. Tammiparketin neliöhinta ainakin. Lähtökohtaisesti en antaisi omilta mailtani.

 8. Siis kuntta muuttaa/leviää ei häviä mihinkään , luultavasti kohtuulista liiketoimintaa ja asutuskeskuksissa korvaa ympäristö ystävällisesi huonoja nurmikoita.

 9. metsä-masa

  Piti oikein kierrellä ja katella miltä se 1,0 ha:n alue näyttää kun kunttaa on nostettu 10% pinta-alasta. Silloin hehtaarilla olisi 100 kpl 10m2 kuntan keruu laikkua ja vastaavasti 15%, hehtaarilla olisi 150 laikkua.

  Keruualueen näkymästä muodostui yllättävänkin positiivinen vaikutelma kun puusto tulisi hakatuksi kumminkin muutaman vuoden kuluttua ja muokkauks tarpeeseen kuntan nostolla olisi, muokkausta vähentävä vaikutus.

  Kuntta myytynä metsään (kantohinta) tuottaa metsänomistajalle n. 1500-2250 € /ha, verottomana. Kunttatulo tukkitilin päälle on varsin hyvä, se kumminkin kattaa reippaasti tulevat uudistuskulut.

 10. Metsäkupsa

  On ihan asiallinen hinta, joka kyllä kannattaa hyödyntää lisätulona.

 11. metsä-masa

  Kyllä kunttatulo on huomattava lisätulo, eli euroissa vastaa myöhennän harvennuksen tuomaa tuloa / ha, euromäärä edellyttää jo harvennukselta kertyvän tukkiakin.

  Kuntan nostokausi ja viherrakentminen ajoittuu kevääseen ja alkukesään, nosto ja toimitus käyttöpaikalle on yleeensä 1-3 vuorokautta. Kosteana nostettu kuntta kestää kuljetusta, käsittelyä ja juurtuu paremmin, talvivarastointia ei kuntan laatu kestä, vaatisi pakastamisen.

  Piha-alueiden viherrakentaminen on tuonut lisäkäyttöä kuntalle sen helppohoisuuden johdosta, lisäksi kuntta sopii rvinneköyhän maan peittämiseen.

 12. varmaan tämäkin tuote viedään mo puoli ilmaiseksi
  joten eipä kannata pilata maastoa sen takia

 13. metsä-masa

  metsänkasvattaja, huomasitko minun laskelman 27.5 kuntan tuoton perusteista ja näkymästä noston jälkeen.

  Metsäkoneet, kadettevat rungot ja oksamassa rikkoo hyvän kunttakerroksen, silloin menetetään yhden väljennys hakkuun suuruinen metsä tili, kunttahan on uusiutuva raaka-aine !

  .

 14. Valmiina pihassa noin 20-25eur neliö.

Puukauppa Puukauppa