Kommentit (7)

 1. 2014 Hakatulla ja laikutetulla siemenpuualalla puolet siemenpuista on kuollut. Kun mäntyjen neulasista oli osa ruskistunut, huomasin että tyven aluelta oli kuori putoamassa. Eli kuolema lähti tyvestä päin liikkeelle.

  Oheisissa kuvissa tyven kuoren alla liikkuneiden toukkien käytäviä, jotka ovat täyttyneet pihkalla, eli ovat elävään puuhun syötyjä. Myös kuva kaarnan alta löytyneestä toukasta on kuvissa. En tiedä, onko kyseinen toukka ilmestynyt vasta puun jo kuollessa rungon kimppuun.

 2. Kovin ovat onnettoman tupsulatvaisia. En jättäisi siemenpuuksi. Kunhan eivät olisi säikähtäneet auringonvaloa ja kuolleet sen vuoksi.

 3. Panu

  Jäikö hakkuusta puutavaraa lähistölle kesän yli?

 4. Ei, latvatkin kerättiin polttopuiksi. Alueella on muutama vuosi siten ollut lumituhoja paljon, mutta nekin on kerätty tuoreina pois. Aikaisemmin eivät ole männyt saaneet valoshokkia ja siihen hyytyneet. Lieneekö muokkaus sitten vaurioittanut juuristoa liikaa ja se on altistanut tuholaiselle.

 5. tamperelainen

  Männynjuurikääpä,tosin enempivaivaa uoria puustoja?

 6. Nuo kuvan siemenpuumännyt ovat kyllä olleet niin pienellä elävällä latvuksella jo siinä vaiheessa, kun ne on valittu jäämään, että on takuulla ollut kuolema lähellä jo sen takia.
  Elikkäs ne ovat heikentyneet hakkuun takia ja nävertäjät ovat iskeytyneet heikentyneisiin puihin.
  Ei muuta kuin kaikki pois ja kylvö.

 7. Onneksi muut siemenpuut ovat riittävästi tuottaneet siementä, laikut täynnä sirkkataimia. Eli nämä jäävät lahopuustoksi.