Kommentit (7)

 1. Heikkoa on heinän kasvu. Miksi ei ole kylvetty mäntyä? Hirvien pelossako?

 2. Kyseessä on supra-aktiivinen mäenpäällys, siis mannerjään sulettua kuiville jäänyt alue. Kasvoi harvahkoa n. 100-vuotiasta mäntyvaltaista sekametsää, seassa suuria kuusia. Puutavaraa n. 200 m3/ha. Hakattu ja muokattu 2007. Istutettu 2008 ja täydennysistutettu 2009 osittaisen myyrätuhon vuoksi.

  Miksi siis kuusta? Tämä mäenpäällinen kasvaa kohtuullisen hyvin. Joskus niille syntyy luontaista männikköä joukkoon. Heinä ei haittaa kuusentaimien kasvua. Kuten kuvasta näkyy, niin luontaisia taimia ei ole juurikaan syntynyt ilmeisestikin tuon heinän vuoksi vaikka vieressä on männikköä. Sen mäen päällä on myös luontaisesti uudistettuja mäntykuvioita, jotka joku on onnistunut hyvin ja toiset vasta kovan työn tuloksena. Takana näkyvä männikkö on istutettu. Sen alue vaikuttaa jopa liian rehevältä pelkän männikön kasvatukseen.

  Kehitys on mennyt kuitenkin siihen mäntysuuntaan. Nyt on mahdollista äestyksen yhteydessä männynkylvö. Viime vuonna tehtyyn sen mäen toiseen aukkoon tehdään ensi keväänä äestys ja männyn konekylvö. Vuonna 2014 sitten 1000-1200 kuusentainta joukkoon.

  Luulisin, että heinästä saa kiittää niitä typpilaskeumia. Perkaustarve on erittäin vähäinen, koska heinä estää luontaisen taimettumisen. Ilmeisestikin kertaperkaus riittää.

 3. Mäen päällys ja kivikkoa, selvä riski kirjanpainajan kannalta kun puuston sulkeuduttua tulee pitkiä kuumia ja kuivia kesiä. Minä olisin viljellyt männylle tai mänty-kuusi sekaistutus. Kannattaa pitää puhtaana haihduttavasta lehtipuustosta tämä kuvio. Itselläni ränsistyi parin töppurän rauduskoivut 2009 ja 2010 kuumien kesien seurauksena. Latva hävisi ja se on nopea loppu koivulle.

 4. Niin kuin totesin edellä, nykyään pyritäänkin mänty-kuusisekametsään. Meillä päin ei kyllä ole vielä tullut vastaan yhtään kirjanpainajatapausta vaikka vanhoja kuusia tuolla alueella kasvoikin. Männyn istutus nykyisillä hirvitiheyksillä on kyllä riskipeliä. Kuten tuolla totesin, niin luontainen männynuudistus ei olisi tällä kuviolla onnistunut juuri tuon heinettymisen vuoksi.

  Tuo heinä pitää kyllä tehokkaasti huolen, ettei vesakkoa synny.

 5. Kaikenlaista venkurointia täytyy metsänhävityksen jälkeen tehdä että pääsee lakisääteiseen tilaan. Metsäähän tuosta ei noilla keinoilla enää tule.

 6. Turhan tutunnäköistä! Mulla myyrätuhojen jälkeen on parilla kuviolla heinä hyökännyt kasvamaan kurjan tehokkaasti. Mikäpä avuksi ennen istutusta? Roundup, taimitassut, vaiko vain kuokka ja juomapullo.

 7. Kyllä siitä vielä metsä tulee, mutta vaatii metsänomistajalta aktivisuutta heinän torjunnassa. Kannattaa käydä syksyisin heinä polkemassa maahan taimien juurelta jotta lumi ja heinä ei kaada taimea.
  Mulla itselläni on vastaava alue istutettuna ja olen joka syksy taimet raivannut näkyville,kovatyöhän siinä on mutta kannattaa tehdä.