Kommentit (24)

  1. Kota 50 Litran vedenlämmitin lämmittää veden tosi nopeasti 100 C.

    Siitä vapaalla (?) kierrolla eräkämpän ”patteriin”.

  2. Uskoa vaatii mutta toivoa on. Täällämain aika epäonnistuneena keksintönä pidetty tuo savupiippukierukka. Ja mitenhän liet saada vapaalla kiertämään kun fysiikan lait vastassa?

  3. Tämä onkin pata kierukka, saa nähdä toimiiko.

  4. Uskon että ei toimi. Tuo on kyllä fysiikan lakien vastainen vapaalla kierrolla. Toisekseen sisäilmankosteus saattaa nousta aika korkealle jos ”avokeitin” on samassa tilassa jossa asutaan Saattaahan toki olla että jotain säteilylämpöä pattereihin voi mennä mutta varsinainen lämmitys voi olla haastavaa. Mielenkiintoista kuulla kuinka toimii. Kerrothan kokemuksista.

  5. Komea on kiekura ja ajatuskin. Oisko sen verran sähköä saatavilla, että jollain 12 V moottorilla modifioitu kiertopumppu mahtuisi mukaan kuvioon? Porakonepumppu pyöritettynä akkuporakoneella saattaisi toimia. Jees osannee myydä sopivat kilkkeet jos muutakuin Redneck asennusta tavoittelet

  6. Saunakontti on eräkämpän vieressä, siitä letkut ”patteriin”.

    Höyrysauna tämä onkin, ilma niin höyryistä että. Porakone/Bosch vesi liikkeelle.

    Menee ensi vuoteen ennen kuin tiedetään lisää.

  7. Kupari nokeentuu helposti jos se suoraan tulessa. Kiehuva vesi on max 100 C, tulen lämpötila on jo kovempi.

    Kupariputkea on padassa 26 m(!). Pieni kiertovesipumppu tarvitaan melko varmasti.

  8. Huijausyritys. Meitä ei kuitenkaan petetä. Koska ei näytä olevan toista putkea, on tuossa pannusta tulevan höyryn jäähdytin. Täyttöastia on piilossa pesässä.

    Toivottavasti tuo letku ei ole kumia. Se antaa juomaan epämiellyttävän sivumaun.

  9. 6 m3

    Njoo. Ihmeitähän voi tapahtua. 🙂
    Kovin on ohut putkikoko vapaakierrolle. Kokeilin vastaavanlaista vedenlämmitintä kiukaan sivusäiliöön rakennettuna. Tarkoituksena lämmittää viidenkymmenenen litran säiliöön pesuvedet.Säiliön vesi lämpeni juhlavat 5-6 astetta tunnissa vaikka vesi kiehui kiuassäiliössä kokoajan.
    Vapaakierto vaati suorat linjat meno- ja paluuputkille. Mutkia putkistossa ei saanut olla.
    Kannattaisikohan rakennuttajan investoida kunnon varaavaan tulisijaan? Saattaa asujalla tulla holotna jos lämmityksen tuon varaan jättää. Saahan siinä tietysti pakkasilla lämmön kun on kipinämikkona muuripadan ääressä.

  10. Joo, tämä ei tuu toimimaan.

    Pata tulee sisälle kaminan päälle, Boschin 12 V pumppu työntää ok vauhdilla 3een metriin eli toimii.

    Pikalämmön saa kaminasta ja pidemmän yö lämmön ”patterista” tekee vaan tarpeeksi ison.

    Vettä ei saa kuumentaa liikaa, tulee vaan höyryä kämppään.
    Letkua 2* 3metriä.

  11. Kaminan ympärille voisi rakentaa varaavankin osan.

    Nunnakiven uuni kiveä esim.

  12. 6 m3

    Mut miks ei kättelyssä tulisijaa johon lämpöä voi varata?
    Tuolla systeemillä lämmittäjä saa ravata, petin ja kaminan väliä paukkupakkasilla.
    Kovin tuon vesikattilan lämpötilansäätö kaminan päällä sitovaa hommaa, eikä viiteenkymmeneen litraan vettä sitoudu lämpöä kovin pitkäksi aikaa.

    No, onhan tuotekehittely hauskaa hommaa, oma kehitelmä odottaa vajassa uutta innovaatiota. Vedenlämmitys ongelman ratkaisin ostamalla paremman kiukaan riittävän kokoisella vesisäiliöllä.

  13. Itselläni on ollut patakierukka joskus aiemmin käytössä useita vuosia. Mutta keskuslämmityksen myötä jäi tarpeettomaksi. Siinä oli tehdaserä eli 25m. cu-putkea samoin padassa mutta normaalissa vesijohtopaineessa ja sillä saatiin alakerran suihkuttelu/pesuvesi yleensäkin.Mutta meno/paluu ja kiinteä putkitus varolaiteryhmällä. Jos tuo kieppi joskus sattuisi olemaan paineellinen se ei pääse purkamaan ilman varolaitetta ylipainetta pois vaan tulee putken kyljestä pihalle. Tai tässä tapauksessa jos lämmityspatteri tai tuo letku välissä niin jommasta kummasta pettää ennen kuparia tietysti. Toisekseen tosiaan vapaakierto on aivan mahdottomuus kuten kuusmottikin jo totesi. Siinä ei lämpenen kuin lämmittäjä itse puuta pesään lykkiessään. Pumppujuttukin tarvitsee kunnon putkiliitännän ja ilmauksen.

  14. Kaukolämpöön kytketyt omakotitalojen lämmönvaihdin toimii samalla periaatteella niin tämä lämmönvaihtimen osalta toimii varmasti. Oikea kiertovesipumppu inventerin kanssa akkuun. On meluton ja luotettava sekä saa sähköä tietsikkaan , kännykän lataukseen ja valaistukseen.

  15. Jostain sen akunkin on virtansa saatava ja talvisydännä ainakin aurinkopaneelista täysin toivotonta. Invertteri kiljuu virran puutetta ja kiljukin käy huonosti kun on kylmä.

  16. Toisen ajatuksiin on tietysti vaikea päästä sisään, mutta melko sanattomaksi nämä Metsänvartijan laitokset kyllä minut vetää.
    Miten tuollaisista teräskonteissa saadaan kosteus poistettua niin, ettei se tiivisty, ja talvella jäädy kontin seiniin?
    Ettei vain tulisi lisää uusia homerakennuksia Suomeen!

  17. Mikäs se teräksessä homehtuisi.

  18. Koolingit ja puuverhous kyllä aika pian homehtuu, jos ilma ei kunolla kierrä rakenteen sisällä.

  19. Puun takunen on oikeassa, tuuletus pitää järjestää.

    Saunomisen jälkeen savupiippuun MV laittaa ecolanin tuulituulettimen. Toimii kun tuulee, lisäksi ovet pitää jättää auki. Ja auki ne ovatkin, tälläkin hetkellä. Pata pitää ottaa myöskin pois.

    Kota pata on kyllä tehokas lämpimän veden tuottaja. Ja kosteutta voi poistaa lämmittämällä sen verran ettei vesi kiehu.

    Talvi onkin sitten rypemistä, sulan maan aikana hommat toimii.

  20. ekolookista asumista…kyllä padassa lämmitetty vesi kierukassa menee lämminvesi varaajaan ilman pumppua…
    on sama systeemi..kota kiukaan säiliössä on täysi kieppi kupariputkea josta menee varaajaan..vesi riittää suihkuihin jos pari kertaa viikkoon saunan lämmittää….lämmin vesi / lämpö nousee aina ylös…pontikka pannussa paras aine tippuu alas..

  21. Kuin pitkä on välimatka Kota lämmittimestä varaajaan?

  22. 6 m3

    Niin, eikait siinä, saahan sen toimimaan vapaakierrollakin, lämmityksen.
    Eikös ne speksit olleet että letkut vedetään konttisaunan muuripadassa olevasta kierukasta tupaan patterille?

    Varmimmin kun rakentaa tuvan konttisaunan päälle, tulee suorat meno- ja paluulinjat ilman turhia mutkia. Muistaa vain laittaa myös paisunnan ja varoventtiilit. Eikä kytke letkuilla joihin voi tulla ilmalukkoja jos ne joutuu ”pussille”. Sopivan putkikoonhan voi hakea kokeilemalla, jolla vapaakierto varmasti toimii.
    Välittäjänesteeksi varmaan kannattaisi laittaa glykoli, ettei jäädy jos talvella lähtee pidemmäksi aikaa pois.

  23. Meneehän se kun ei ole laskua välissä. Eli aina pikkasen ylöspäin menoputki.Paluu tulee sitten jo kierrossa takaisin helpommin mutta korkeaa ”pussia” ei saa siinäkän olla.
    Nytkin tämä rintamamiestalo lämpiää vapaalla kierrolla kun pannu ja varaaja alhaalla kellariosastolla ja putket sieltä aika vähillä vaakavedoilla ylöspäin. Pitkä vaakavetokin tyssää kierron mutta ihan pienelläkin nousulla pelaa.

  24. Minulla on ”kesämökki”, jossa lämmityslaitteena on ns UPO – valurautakamiina. Nykyään sitä valmistetaan ilmeisesti Kastor merkillä.
    Valurautaa siinä on melko hintsusti, mutta tuntuu kestävän ikuisesti.
    Laitteella saa melko kovat tehot, kun vedättää kunnon puilla. Olemme joskus yöpyneet talvipakkasillakin sen varassa, kun kaminan lataa täyteen kuivaa koivua, se polttaa ”sikaripalona” yhtä pesällistä vähintään kellonympäryksen. Olenpa joskus mennyt tarkistamaan tilannetta tasan vuorokauden kuluttua ja silloinkin hiillos hehkuu niin, että uutta latinkia ei tarvitse erikseen sytyttää.
    Tiedän, että Tällaiseen kaminaan on eräs metallimies asentanut kierukan, joka kuumentaa boilerissa olevaa vettä.
    Sikaripolton haittapuoli on se, että hormi nokeentuu, joten sen nuohoukseen pitää varautua.