Kommentit (10)

 1. Olisiko tullut laho vastaan? Joskus meni koko puu hylkyyn tyvilahon takia. Siis silloin kun useimmat palstalaiset olivat vielä isin pussihousujen suojissa…

 2. Ja jos ei silloin tullut niin tuon loven jälkeen kyllä varmasti tuli. Ja lopputuloshan näkyy kuvassa.

 3. Näitä vaiheeseen jääneitä puun kaatamisia on tullut joitakin vastaan . Japinella on ilmeisesti parempaa tietoa syistä , joiden takia puu on jäänyt kaatamatta. Laho on todellakin voinut olla syynä kuvan tilanteeseen.

  Ensiksi tuli mieleen , että katlkaisulaitteesta (saha /justeeri ) on katkennut terä ja on lähdetty hakemaan uutta. Sillä reisulla onkin jäänyt sitten ryyppy päälle. Luonto on kuitenkin viimeistellyt kaadon.

 4. Onkohan käynyt niin että ”kaatomies” on alkanut sahaamaan ”peuraa”, paikalle tullut ”ukkoherra” tai ”tulipiippu” joka on huomannut asian ja jätkälle tullut ”käsky arkulle”.

 5. Joskus 60-luvulla kuljeskelin kalassa ja metsällä 20-luvulla syntyneen setämiehen kanssa. Oli maahan kaadettuja (kauan sitten) ikipetäjiä, joissa oli vielä pokasahalla puoliväliin asti sahattu viilto jonkun matkaa tyvestä.

  Setä, joka oli ollut savotalla mm. jakomiehenä kertoi, että lahoa ei saanut olla yhtään, jos sitä tyvestä löytyi sahattiin tumppi ja jos vieläkin tuli lahoa esiin koko puu hylättiin. Puut olivat lähes metrin tyvestä. Oli jätkää hatuttanut, mitään palkkaa siitä ei kuulemma saanut.

 6. Veikkaisin että kyseessä lähemmäs 100v vanha männyn kanto.
  Liikaa lunta?Vaikeaa sahata näin tyvestä?Onhan puu sahattu korkeammalta poikki.En usko lahoteoriaan,kannon ulkokuori säilynyt hyvin,männyssä tuiki harvoin lahoa

 7. Eikö Tampereella männyissä ole koskaan lahoa? Ainakin Itä-Suomen vanhoissa männyissä näytti olevan joskus. Vieläkin uskon tähän teoriaan, että sahanpurussa on alkanut lahoa tulemaan ja puun kaato on hyätty kesken.

 8. Täällä lounaisrannikon kalliomailla kyllä löytyy lahoja mäntyjä aina muutama per päätehakkuu. Mutta harvassa ne toki ovat kun miettii paljonko runkoja päätehakkuilla pakkaa tulemaan.

 9. Kyseessä lienee 150-200 vuotta sitten kirveellä kaadettu mänty , jonka kannosta muodostunut tervaskanto. Tätä sitten yritetty sahata syttypuiksi, siinä onnistumatta.

 10. Kannon vasemmassa reunassa näkyy kolo , joka ulottuu kannon toiselle puolelle. Kolossa oli ollut joskus tuli , koska se vaikutti hiiltyneeltä. Tuo syttyteoria ei ole siis lainkaan kummallinen ajatus. Kumpi on ollut ensin , tuli kannossa vai sahausyritys ?