Lumituhoja

Noin 50 v OMT kuusikko, latvoja tullut alas lumen mukana paljon. Juuri lannoitettukin, piti päätehakata noin 10 v päästä. Mitä raati sanoo, korjuu vaurioituneet puut vai kaikki sileeks heti. Mitä latvavaurioiselle (2-5 m latvasta pois) kuuselle tapahtuu jos ei tee mitään, loppuuko kasvu vai kuoleeko pystyyn?

Kommentit (4)

  1. Ei lopu kasvu. Ajan myötä ottaa uusia latvoja usein useita. Omassa metsässä katkeili samoin latvoja ja laho on edennyt onneksi hyvin hitaasti. Kasvattelisin jonku aikaa jos lannoitettu ja sitten kaikki pois.

  2. Uudellamaalla oli suuri lumituho muistaakseni 1969. Tuhoalueita hakattiin vielä 1980-luvulla. Puut olivat elossa eikä laho ollut edennyt tyveen päin kovinkaan paljoa. En kiirehtisi alueesi uudistamista.

  3. Anna vaan kasvaa se 10 vuotta, mieluummin 20. Ei se laho alaspäin kiirehdi ja ethän sinä menetä kuin sen latvapropsin. Tyvi paksunee lähes entistä vauhtia.

  4. Meillä ei tarvitse ”arpoa” kasvaako vai ei. Vakuutuksesta korvattiin latvansa menettäneetkin kuuset. Kaikkiaan tuli vakuutuskorvauksia n. 3,2 vuoden vakuutusmaksujen verran. Tuho oli kuitenkin vain keskimäärin n. 10 m3/ha tuhoalueilla. Tällä kertaa etupäässä kaikenikäisiä kuusikoita. Satunnaisesti mäntyjä tukkipuukokoisiin saakka.
    Olisi tuho saattanut olla siis vielä paljon pahempikin.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat