Kommentit (32)

  1. Komeat on urat, vaikka kantavan näköistä maastoa.

    Onko kyseessä Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla oleva luonnonsuojelualue?

    Jos kuvan kertomaa katsoisi talousmetsänä, niin surkeaa olisi. Väärä puulaji, kitukasvuinen kuusikko, liian kuivalla kankaalla. Jos oikein näen, niin uran oikealla puolella on ontto kuusenkanto. Täällä lounaassa vastaavilla töyräillä kaikki kuuset ovat lahoja, mutta onko se ongelma jo Pohjois-Pohjanmaallakin.

  2. Tahkomäki tai Tahkovuori on mäki eli vaara Pohjois-Savossa. Nilsiässä. Siellä on näitä luonnonsuojelualueita ja luontoreittejä, talvella latuja ja laskettelu rinteitä. Kuulluu nykyisin Kuopioon. Ei kaukana Pisalta.

  3. No niinhän kuvan alla luki, että Tahkolta. Joku kesä sitten poikkesin linkin Kettukankaalla ja kuvittelin, että oli sama paikka:

    https://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/pohjois-pohjanmaa/kettukangas

  4. On ne keksityn oloisia nuo luontokohteet, jotain täytyy aina olla jotta matkailijoita tulisi ja majoittuisi. Itse kun on täältä savosta niin nämä lähikohteet on jääneet vähälle. Nyt korona aikaan sitten vuokrattiin mökki Tahkolta ja patikoitiin sen reitit ja toiset lähellä olevat kohteet.

  5. Kalle62, olet erittäin oikeassa! Todella keksityn oloisia kuten kuvasikin kertoo. Olen viimeksi saman todennut hakiessani tuon nykyisen avolavan Carvistasta Lohjalta. Siinä aika lähellä myös oli jossain tavisnäremetsän laidassa kyltti ”kansallispuisto” ja jotain diipadaapaa luonnonsuojelusta. En edes koko sen sivun matkalla nähnyt muuta kuin heitteille jätettyä nuorta talousmetsää. Joka nyt oli hoitamatonta nuorta riukua ja hiukan jo soistumaan päin.

  6. Karkalin luonnonpuistohan se, tarkistin googlella.

  7. Mikä puisto on kyseessä?

  8. Huutavanholman lehtojensuojelualueelta näyttää Kallen kuvat olevan.

  9. Kettukankaan kierros 4,1 km (keltainen) on helpohko reitti, jossa on jonkin verran nousua ja laskua. Reitti kulkee poluilla ja ulkoilureististöpohjilla. Kierros alkaa Tahkolahdelta kiertäen Huutavanholman, Kettukankaan ja valaistun ladun kautta takaisin Tahkolahdelle.

    Huutavanholman luonnonsuojelualueen reitti n. 1,8 km (vihreä) on polkuja pitkin kulkeva helpohko reitti. Patikoitsijoilla on Huutavanholman reitiltä yhteys Kettukankaan ja Tahkomäen kierroksille.

  10. Noin kuvaili kotimaassa.fi sivusto 17.10.2016. Nyt polut on kivikkoiset ja kuluneet.

  11. Toinen näkemys ”heitteille jätetystä nuoresta talousmetsästä” eli Karkalin luonnonpuistosta:

    https://retkipaikka.fi/karkalin-luonnopuisto-lohja/

    https://retkipaikka.fi/karkalin-luonnonpuistossa-kevatta-vastassa/

  12. Ehkä se että jo 1960-luvulla kun oli lapsi vietti aikaa oikeissa metsissä, joita vielä silloin oli, saa nämä nykyiset suojelualueet kuluneine reitteineen näyttämään typeriltä ja pirstaleisilta…

  13. Tottahan ne sitä ovat kun ovat talousmetsien kuviokohtaisesta käsittelystä suojeltu.

  14. Tahkolla en ole käynyt, mutta kun tuosta Karkalista puhutaan, niin se niemi on mahdotonta kuvitella hakkuukohteeksi. Lohjanjärven keskellä niemenkärki, jossa mm. kalasääsken pitkäaikainen pesä. Tuollaisiin kohteisiin, missä korjuu olisi kallista ja luontoarvot veneilijöille ja muillekin kulkijoille tärkeät, pitäisi suojelu olla ainut vaihtoehto. Se että kuinka iso ala milloinkin suojellaan..

  15. Jätkä, voin myöntääkkin mutta sitä sivua ajelin sentään kotvan matkaa ja silloin on suojelualue levinnyt tai levitetty liian pitkälle talousmetsään jos mitään tavanomaisesta poikkeavaa ei näy kilometritolkulla.

  16. Siis ajellessasi näin suojelualueen? Oletko ihan varma, että se oli Karkalin luonnonpuisto?

  17. Näit…

    (saataisiinpa tännekin viestien muokkausmahdollisuus)

  18. En aivan satavarma mutta Lohjalla kuitenkin. Onko niitä sinne enemmänkin kertynyt. Johan sitten onkin.

  19. Zoomaile tästä. Kaikki vihreällä rasterilla merkatut ovat suojeltuja alueita.

    asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

  20. Eipä taida olla kovin moni suojelualue, taikka Kansallispuisto sijoitettu niin, että sitä halkoo pikitie kilometrien matkalta.
    Toisaalta se voisi olla mielenkiintoinen ”Safari”, jossa sitten ei autosta saisi jallakaan astua maan kamaralle.

  21. Kyllä monia vähänkin isompia kansallispuistoja pikitie halkoo. Ei Suomessa, ainakaan etelässä erämaita juurikaan ole.

    Esimerkki pikitien halkomasta puistosta on Ylläs-Pallas.

  22. Eikös Amerikassa kansallispuistoissa ajeta autoilla? Kyllähän Suomessakin nykyihminen tarvitsee tasaiset kävelytiet kansallispuistoissa ja metsässä liikkumiseen. Kerran sain huomautuksen satunnaiselta metsätielläni kulkeneelta marjastajalta, että 32 mm kalliomurske on huonoa kävellä, pitäisi olla hienoa hiekkaa! Menin silloin kerrankin sanattomaksi!

  23. Saatiinko ennen puistoihin vietyä polttopuut ym. kunnon roudan talvina. Kesällä asiat hoituivat ehkä jalkapatikassa. Olisiko ollut vaikka työllistämistöitä ja vankeja töissä.
    Nykyään ei minnekään päästä ilman mönkijää ja muuta kalustoa, tuskin nuotiopaikan roskistakaan tarkastamaan.

    Mielestäni metsätalouden harjoittaminen ei kaikkiin luonnonpuistoihin kuulu. Ei, vaikka se pikitie menisikin halki. Turisteille tehdyt kohteet erikseen.

  24. Hirvet, peuraat, kauriit ja muut metsän eläimet ovat oppineet kaksikaistaisen kulkujärjestelmän. On vasen kaista ja on oikea kaista. Asfaltin puuttuessa on kaistat kuluneet kuopiksi liikennemäärän johdosta.

    Jäljet on luonnon normaalia kulumista vilkasliikenteisessä kohdassa.

  25. Puijolla osataan. Kai paljon rullahiihtäjiä…

  26. Ylellä laskeneet paljonko luonnonsuojelualueita kuntien pinta-aloista. Esim Hartola 1.4% – 9.4 km2 ja Harjavalta 1.6% – 2.1 km2 ovat alle koko maan keskiarvon 4.7 %. Löytyiskö suojelualueiksi kelpaavia kuusi- taikka haapametsiä?

    yle.fi/uutiset/3-11504485

  27. Ei löydy ei. Tehtaitten ympäristön männiköt saa suojella minun puolesta. Varsinkin ne jotka jo jäi tehtaitten läjityskasojen alle.

  28. Jees h-valta tuolla edellä hiukan moitti ls-aluetta, joka taisi olla Karkali. Oli hoitamatonta talousmetsää jne.
    Jos oli Karkali niin siltä se varmaan näyttää koska on rauhoitettu pähkinälehtona (muistaakseni).
    Joku vuosikymmen takaperin sieltä poistettiin eli pistettiin nurin kuusia, jotka olivat pääsemässä voitolle pähkinäpensaista. Veikkaan, että pitäisi taas kuusia kippailla tai menee pähkinät kuusikoksi.

  29. Sehän se luonnosuojelu lehtojen dilema. Kun ei saisi hakata mutta kuusettuminen uhkaa. Ajastaan kuusikko valtaa lehtipuuvaltaiset lehdot. Vaatoneeko se vieläpä lupaprosessin, kun koitetaan ylläpitää lehtoja mutta kuusia poistamalla pomintahakkuulla vain onnistuu.

  30. Suojelualuiden käyttöön kuuluu että ei saa käsitellä niin, että ominaispiirteiden säilyminen vaarantuu. Siten pähkinäpensas- lehdoista pitää poistaa liiaksi varjostavia isoja kuusia eikä jättää kehittymään sulkeutuneiksi kuusikoiksi.

Luonto Luonto

Kuvat