Kommentit (18)

  1. -Risukkojenraivaaja-

    2 vuotta sitten istutetut 3 vuotiaat taimet (4000kpl). Noin 85 % taimista latvat ovat niin kuin kuivaneet ? Onko tuo jokin tauti vai mistä se johtuu ?!

  2. Asiaan erikoistunut voisi antaa kommenttinsa.

  3. Halla näyttää vierailleeen.
    Missäpäin Suomea tuo kuusenistutus on?

  4. -Risukkojenraivaaja-

    Pohjois-pohjanmaalla Haapavedellä, luonnontaimissa ei mitään vikaa ?! Laitan kuvan nimellä luonnontaimi

  5. Kun ei suuntaa tiedä mutta kevätahavaksi ne tuota täälläpäin sanovat. Mutta halla yhtä ja samaa tyylilajia. Ja klyfostaattikin suht sama vaikute.

  6. suorittava porras

    ”Yks hallayö kaiken muuttaa voi…”

  7. Ei ole kevät ahavaa vaan kyseessä on kasvukauden aikainen halla. 13.6 vastaisena yönä pohjoisessa oli paikoin yli 5 asteen pakkasia. Uusi vielä puutumaton kasvu (kerkkä) on herkkä hallavaurioille. Kuusi kuitenkin toipuu tuosta.
    Kevät ahava tarkoittaa sitä kun puusto alkaa keväällä lämpimällä säällä haihduttaa vettä, mutta samaan aikaan maa on vielä jäässä, jolloin puu ei saa vettä tilalle ja kuivattaa näin itse itsensä.

  8. Hallaa itsekin epäilin, lehtipuusto vois antaa suojaa.

  9. Täällä Länsi-Kainuussa mikään suojuspuusto ei auttanut, vaan kaikki kuusentaimien tämän kesän vuosikasvut 10 metriin asti ovat joko ruskeita tai nuokahtaneita.

    Juuri tuo halla 13.6 tämän teki.

    Koskaan en ole nähnyt tällaista hallavahinkoa.

    Männyntaimissakin näkyy joitakin hallan nuokauttamia kasvaimia.

    Yleensä ovat kuitenkin kunnosssa.

    Ruskeaksi menneitä kasvaimia kuten kuusella en ole nähnyt.

    Nyt kannattaa aloittaa kuusen jalostaminen hallankestäväksi.

    Metsäntutkimuslaitokseltahan sitä on turha toivoa.

    Kun löytää terveitä kuusentaimia hallan turmelleiden joukosta niin siinä on kloonit, joista kannattaa ottaa talvella pistokkaita ja minikasvihuoneessa yrittää juurruttaa niitä.

    Itsellä on katsottuna jo muutamia.

  10. Heh! Vai hallan kestäviä. Sitten seuraavaksi ilmaston lämpenemisen kestäviä. Ja sitten kirjanpainajan jne.
    Riittää siinä sarkaa tutkijoille. Jopa pakkopullan aineksiin.

  11. Vai sanovat sielläpäin hallaa kevätahavaksi, vaikka noita ruskeaksi nuukahtaneita tämän kevään kasvaimia ei maalis-huhtikuussa edes ollut olemassa.

  12. 6 m3

    Hallalta maillani saastyi mustakuusi. Metsa- ja pihtakuusi karsi hallavioituksia pahimillaan n. 5 m:n korkeuteen. Istutuspaikka samainen pieni joulukuusi viljelma.

  13. Kyllä kurki sanovat ja kevätahavan jäljet eivät vielä silloin näkyneet. Sekin tulee viiveellä vasta kun kasvu alkaa. Silloin vain on virtapiiri poikki ja ne jotka ovat irti ruskettuvat auringon grillauksessa pikkuhiljaa.

  14. Voi hyvä ihme.
    Eikö jo kailille pitäisi olla selvää kuvan perusteella, että tämän vuoden kasvaimet tuossa ovat nuukahtaneet ja sitten ruskettuneet ja halla asialla.

    Eihän ahavan kuivattamaan oksaan kasva mitään.
    Eikä ahavan kuivattama edellisen kesän oksa nuokahda, vaan se pysyy suorana ja kuivaa.

  15. Joo, halla.

    Minä ajelin joskus juhannuksen paikkeilla Oulun seudulta Sotkamoon ja ihmettelin siinä Jormuan ja Naapurivaaran välillä kuusentaimikkoa, että onhan siinä kaverilla tullut vähän liikaa rounduppia taimikkoon. Sitten puolen kilometrin päässä oli samanlainen tuho. Silloin hoksasin, että kesähallahan tässä on käynyt ja arvasin, että kuusenkerkkien ohella meni myös lakkasato.

    Eli kyseessä selvä hallatuho.

  16. 6 m3 sanoisin, että istutin muutamia kymmeniä mustakuusia erilaislle kasvupaikoille 20 vuotta sitten, avomaaalle mänty-ja kuusiistutuksen joukkoon, aliskasvoksi turvemaaalle ja kivennäismaalle.

    Hallankestävyydessä suomalaiseen kuuseen en havainnut mitään eroa ainakaan alle metrin mittaisena taimena.

    Kasvu kivennäismaataimikossa verrattuna mäntyyn oli heikko.

    Tuo 20kpl ryhmä nyt 10m männyn taimikossa on jäänyt niin paljon jäkeen ja latvoja vaihtaneena on täysin epäonnistunut kokeilu.

    Lisäksi mustakuusi on valopuu eikä menesty varjossa kuten suomalainen kuusi.

    Se mustakuusesta.

    Ei kiinnosta.

    Tuosta tämän kesän hallankestävyydestä yllätys oli douglas-kuusi, sillä parimetrisiin 15 vuotiaisiin douglaksiin halla ei jättänyt mitään jälkiä, kun viereiset kuusten kasvaimet nuukahtivat.

    Kun noita douglaksia (Mustilan alkuperää) istutin aikoinaan suurin osa niistä kuoli hallan vioittamina muutamassa vuodessa.

    Näyttäisi että nyt vanhempina kestävät sekä ahavaa että hallaa paremmin kuin pienmpänä taimena.

    Toinen yllätys douglaskuusen osalta on ollut kovat viime vuosien talvet, jotka eivät pallettuttaneet lumipinnan yläpuolisia neulasia eikä latvasilmuja, jonka aiemmin aina viime vuosiin saakka tekivät.

  17. -Risukkojenraivaaja-

    Tuo muuten tuli kans esille että lakkoja ei tullut ollenkaan vaikka kukki komiasti eli kyllä se halla oli…..

  18. 6 m3

    Kurki: ei kiinnosta minuakaan mustakuusi muuta kuin kokeilumielessa. Alle 20 tainta istutettuna erilaisiin paikkoihin pihapiiriin lahinna hienon ”kukinnan” takia, ja osa joulukuusi tarpeiksi. Mustakuusen hitaampi kasvuun lahto todennakoisesti saasti sen hallavioituksilta.