Kommentit (5)

 1. Jos nyt tuore havainto lienee jostain ötökästä jälleen kyse.

 2. Halla on käynnyt puraisemassa. Itselläni on Pohjois-Savossa 6ha vastaavaa, josta 2ha alalla on koivua verhopuuna noin 2000kpl/ha. Verhopuustolla ei näyttänyt olevan mitään vaikutusta. Kuuset kyllä toipuvat tällaisesta yllättävänkin hyvin. Toki kasvussa jotain menettää.

 3. Gla

  Kärkkäinen mainitsi joskus Metsäradion haastattelussa hallasta ja sen torjunnasta. Hänen mukaansa yleisin hallatyyppi on tuulihalla ja siihen ei verhopuusto auta. Säteilyhallalta puusto voisi suojata, mutta se hidastaa taimien kasvua, joten taimet altistuvat hallalle useamman vuoden ajan. Verhopuuston raivauskin teettää ylimääräistä työtä. Pahimmillaan niistä kasvatetaan niitä paljon puhuttuja euron koivuja, jotka hakataan motolla tuen turvin energiaksi vahingoittaen kolmasosaa kuusista.

  Yhtä hyvään lopputulokseen hallan suhteen pääsee kunnollisella muokkauksella. Paljas maa varaa päivällä lämpöä, jota se luovuttaa kylmään aikaan. Lisäksi mättäällä taimi on hiukan ympäröivää maanpintaa ylempänä.

  Kuulostaa varsin johdonmukaiselta, vaikka ei yleispätevä resepti olisikaan. Paikallistuntemuksella on edelleen suuri merkitys.

 4. Kevät halla purrut taimikko toipuu hyvin, kuusikkossa tyypillinen.

 5. Kevätahava tai joku ötökkä lie.
  Niimpä niin.