Kommentit (17)

  1. Jälki täysin samanmoista kun hirvi jälsii hampaillaan esim. haavan pintakuorta. Olisko nälkä tehnyt tahtävänsä.

  2. metsä-masa

    Ompas maukas mänty, näyttäs olevan jo toisella kierroksella. kyllä se hirven hivenaine lähde taitaa olla !

  3. Minulla oli aikoinaan Lukijan kuvissa paljaaksi kaluttu männyntyvi. Syylliseksi epäiltiin karhua. Tuossakin saattaisi nähdä kontion kynsien jäljet. Yritin katsella sitä, että onko kyseessä kuitenkin kuusi. Mielestäni näyttäisi siltä.

  4. Kauris tai peura riippuen kuinka korkealla ovat. Sarvia siihen on hangattu. Aavistaisin valkohäntäpeuraa jonka kiima ajoittuu näin alkutalveen.

  5. Kuusihan tuo, itellä joskus hirvet kai hampaillaan tehneet samanlaista tuhoa. Ainakaan sillä alueella ei muita sorkkaelukoita ole.

  6. -arDex-

    Kyllä se kuusi on. Ainakin parissa muussakin lähistön kuusessa oli tuonkaltaista jälkeä, mutta tässä yksilössä kaikken isoimmin.

  7. Hirven kaluama kuusi, ylisuuri hirvikarja teettää tuota…

  8. tamperelainen

    Onko tämä runkovaurio talvellä syntyneenä lahon aiheuttaja?

  9. Miten se voi hirven kaluama olla ? Miten sen pää pitää olla että suu taittuu tuollaisen kulmaan ? Sarvien hankausjäljeksi epäilen vahvasti. Jos olette hirven hampaantekemää jälkeä joskus nähneet niin noin ne eivät ainakaan silloin olleet. Käykääpä vaikka nuolukivitolpasta todentamassa niin näette hampaan jälkiä varmemmin. Jäljistä päätellen niin on kesä tai kevät jälki jopa vanhempi. Arpeutuminen on jo aika pitkällä

  10. Kyllä hirvi joskus järsii haapaa, jolloin jälkikin on vähän samalaista. Tuossa on kyllä oksat niin lähellä, että täytyisi olla aika fakiiri, kuten Mm totesi.

    Hirven kolomapuut ovat täisin erilaisia. Siis yleensä nuorehkoja mäntyjä, joista kaarna on pois pitkältä matkalta. Meikäläisellä ei ole kokemusta, siitä miten peurat hankaavat sarviaan, joten siltä osin en osaa ottaa kantaa. Olen vaellellut kymmeniä vuosia Lapissa enkä ole nähnyt yhtään poron kolomaa puuta. Hankaavatko ne sarviaan kuten peurat?

    Minä kyllä edelleen näen karhun kynnenjäljet. Onko kontio merkinnyt reviiriään? Sen kokonaan kolotun puun lisäksi olen nähnyt jonkin muunkin, jossa jälkiä. Nekin tulkitsin jonkin pedon jättämiksi.

  11. Arkipäivää meilläpäin, harmaalepikotkin kelpaa jo…

  12. Kyllä oksapuun kanssa ehdottoman samaa mieltä. Senverran hirven jälsimiä kyllä nähnyt. Ei tuossa oksat mitään haittaa.
    On sillä notkeat niskat. Jopa menee polvilleen kasan päälle jos jälsii suoraan pinosta.

  13. Ammatti Raivooja

    Musta mitä oon karhunkynnenjälkiä nähny kuusissa niin ovat paljon ohuempia viiruja olleet. 5 vierekkäin niin ei voi erehtyä.

  14. Varsin yleinen näky etenkin turvemailla. Turvemailla usein esiintyvät ravinnehäiriöt voivat johtaa siihen, että puulla ei ole varaa käyttää ravinteita huonosti maistuviin suoja-aineisiin, jolloin ne maistuvat eläimille paremmin, sama ilmiö kun metson hakomamännyissä, samat puut samoilla alueilla. Myös Haavalla tyvi ei kelpaa järsittäväksi, mutta latvus, johon suojaa ei enää tarvitse tuottaa, kelpaa kyllä kaadettaessa jäniksille erinomaisesti.

  15. Porot hankaavat nahkasarviaan nuoriin mäntyihin, tehden siten vahinkoa taimikoissa. Yleensä taimi kuolee kun sen runko ja oksat kuoriutuvat.

    Muutkin puulajit, kuten koivu, kontortamänty ja sip. lehtikuusi ovat kelvanneet.

    Porot pitäisi pitää tarhattuina tai paliskunnan korvata alueensa vahingot.

    Poronhoitolaki on uusittava!

  16. Mulla oli omassa kuusikossa samanlaisia jälkiä viime talvena. Laitoin siitä kuvankin tänne. Siellä olen nähnyt myös peuran loikkivan sekä makuujälki on yhdessä tiheikössä.

  17. Raapimajälkien selkeä symmetrisyys viittaa suurehkon kynnellisen otuksen tekosiin.