Kommentit (19)

 1. ”kun halla viljaa korjaa,,”. Mutta onko sittenkään?

  Jälki on kuin hallan tekemä, mutta tuon mättään väri kummastuttaa, savea? Kuivuuttaan halkeillut, mätästäjällä jäänyt tiivistämättä? Taustalla oleva taimi kuiteskin terhakassa kunnossa.

 2. Pari muutakin huomiota: vinoon istutettu ja liian matalaan.
  Vai onko rouste vääntänyt taimen ylös ja vinoon?

 3. Tääon istutettu joskus toukokuun puolivälin jälkeen. Maa on savea, paikka aukea, ei suojuspuita juurikaan.

 4. Karjalan kunnailta vai Kainuun korvista? Paljonkin tuollaisia?

 5. Kuivuneessa ”betonissa” tuppaa kasvamaan huonosti.

 6. Kaakon kulmalla, entinen pelto, nykyinen kuusiviljelmä. Ei noita ole kuin muutama. Liekö jäänyt mätäs tiivistämättä ja ilmaa / oksia alle ja siksi betonoitunut?

 7. Kuivunut.

  Istutuksen jälkeen monin paikoin Suomessa oli 4…5 viikkoa satamatta.

  Kuivuuttaan mätäskin halkeillut.

 8. Liian matalalle istutettu. Savimaa vaatii istuttajalta sitkeyttä, jotta saa taimen riittävän syvälle. Mättään alla voi myös olla kapillaarikatko. Halkeilu on aivan normaalia, ei kannata pelästyä. Savimaa on syytä mätästää syksyllä jotta maa asettuu pohjaa vasten. Istutus aikaisin keväällä jos vähänkin pelkoa siitä, että pottiputkea ei jaksa painaa mättään läpi. Kesäkuu olisi tietysti muuten parempi isttusaika.

 9. Aika riski saa olla jos noitakin ”mäikiä” puhkoo. Kyllä syksy tosiaan on mätästykseen parempi mutta ei tuo kovin hyvää maata näytä olevan kasvatella mitäänkään mättäissä. Tosin matalampana voisi jopa toimia. Eli alaspainaminen unohtunut. Näkee paakustakin.

 10. Kapillaarikatkoa veikkaan minäkin syyksi. Pellossa tuo ainakin pintamaata katsomalla näyttäisi olevan todellinen riski, jos tuoreelle mättäälle istuttaa. Ja pottiputken painaminen kunnolla perusmaahan saakka heinien juuriston läpi on kohtuuttoman työlästä. Johan siinä putkikin on kovilla, kun leukoja yrittää polkea auki.

  Mahtaako savimaalle olla viisasta syksyllä istuttaa?

 11. Paksuissa savimättäissä kuuset jurovat,kasvaimet lyhyitä ja poikkeuksellisen vaalean vihreitä.On kuulemma hapeton kasvualusta.Kasvu elpyy kun mätäs vuosien saatossa saa pintakasvillisuutta.Myös ruohosilpun lisääminen taimen juurelle parantaa kasvua.

 12. Jos sen rääpän sieltä silloin vielä muistaa joku haeskella. Epäilenpä ettei.

 13. Kiitos tamperelaiselle konkreettisesta ensiapuohjeesta.

  Nuo Harjavallan miehen rääpöiksi nimeämät taimet ( tämän otan kohteliaisuutena sillä olisihan nuo voitu nimetä vaikka turhakkeiksi 🙂 ) ovat tosiaankin vaaleanvihreitä.

  Auttaisiko jos tuohon paakkuun painelisi ilmastointireikiä sinne tänne ? kauhea hommahan tuossa toki on, mutta on sitä ihmisellä huonompiakin hommia 🙂

 14. Tämäm hapenpuuteteorian olen kuullut metsäammatilaisilta.En ole kuullut kenenkään rei`ittäneen mättäitä,lisäksi ne ovat kovaksi betoituneita alkuvuosina.Perusongelmana on liian paksu savimätäs,juuristo jää saveen.Olen kokeillut savimättään reunoille istuttamista,mutta heinittyminen on silloin ongelmallisempaa muttei hallitsematonta

 15. Mätästäjän aivan perusvirheitä tehdä savesta mättäitä. Jos tuollaista tekee on syytä vaihtaa kaivurimiestä.

 16. Minulla siivilöidään kivetkin erilleen. Mutta sitä palvelua ei saa kuin tuntityönä.

 17. Seuraavan kerran kun istutat savimättäisiin puita, niin istuta kuokalla. Syvään.

 18. Turhan korkeita mättäitä savimaalle. Pitäisi kauhasta valuttaa ohuempia kerroksia.

  Taimi pitäisi iskeä niin, että potti lävistää savikerroksen ja alaosan juuret pääsevät karikkeeseen. Kasvuun lähtö on paljon nopeampaa ja kuivumisriski pienempi.

 19. Kävin tarkastamassa nuo taimet. Vain aivan pieni osa oli tuolla lailla ruskistunut, laskin että alle prosentti oli nälkiintynyt pilalle. Liekö normaalia ?

  Muut taimet olivat vaaleanvihreitä, hyvässä hapessa ja osa oli jo muuttunut tummanvihreiksi.

  Ruohonraivausta ei olisi juurikaan tarvinnut heinäkuussa tehdyn suursiivouksen jäljiltä, mutta nyt on tehty kaikki mitä ihminen voi tehdä noiden alkavien tukkipuiden suojelemiseksi pahalta maailmalta 🙂